Реалізацією програми «Безпечне місто» зацікавилася делегація з Енергодара

01.04.2021 14:40

Сьогодні, 1 квітня, до КП «Центр управління інформаційними технологіями» завітали представники енергодарського КП «Єдині інформаційні системи». Мали на меті перейняти досвід у запорізьких колег й ознайомитися з роботою системи відеоспостереження, аби в подальшому розбудовувати цей напрямок у своєму місті.

Програма «Безпечне місто» є однією з ключових міських програм. Її реалізація тривала у кілька етапів: у 2017 році був закладений фундамент, розроблено та погоджено технічне завдання, проєктно-кошторисну документацію ситуаційного центру, проведені відповідні тендерні процедури, закуплено обладнання, а також проведений монтаж і налагодження Центру обробки даних. У 2018 році розпочалася активна стадія реалізації проєкту.

Як повідомила керівник КП ЦУІТ Наталя Вітвицька, нині у місті Запоріжжі встановлені 264 камери відеоспостереження.

- Інформація системи «Безпечне місто» дає змогу пришвидшити реагування на ту чи іншу ситуацію. Цей проєкт став у нагоді багатьом структурам – ДСНС, патрульній поліції, КП «Запорізький центр диспетчеризації громадського транспорту», адже вони відзначають позитивний ефект і реальну допомогу. Все фіксується в режимі реального часу, у разі необхідності матеріали слугують речовим доказом і залучаються до розслідувань. Камери обладнані навіть функцією розпізнавання номерів та багатьма іншими інструментами, які дозволяють задавати певні параметри і відслідковувати необхідні об’єкти, - додала Наталя Вітвицька.

Так, представники КП «Єдині формаційні системи» з міста Енергодар ознайомилися з особливостями функціонування центру обробки даних, де зберігаються всі архівні матеріали. Також завітали до ситуаційного центру, важливим елементом якого є відеостіна довжиною 7,5 м та висотою 3 м, яка не має аналогів в Україні. Фактично вона відображає весь масив інформації, отриманий з камер «Безпечного міста», та виконує функцію центрального пульту, за яким працюють оператори ситуаційного центру.

- У місті Енергодар нині встановлені 78 камер відеоспостереження. Першочергово нас цікавить правове врегулювання – заповнення документів тощо, адже ми є першопрохідцями у нашому місті й намагаємося здобути потрібний нам практичний досвід. В принципі, наше комунальне підприємство виконує ту ж функцію, що й система «Безпечне місто» у Запоріжжі, - зазначив директор КП «Єдині інформаційні системи» (м. Енергодар) Сергій Кучеренко.

Також представники запорізького КП «Центр управління інформаційними технологіями» поділилися з колегами планами на майбутнє. Зокрема цьогоріч передбачається початок встановлення відеоспостереження у запорізьких школах.