Володимир Буряк: «Запоріжжю необхідна програма збереження малих річок»

04.10.2017 09:00

Запоріжжя відоме в Україні та інших країнах як одне з великих міст, розташованих на берегах річки Дніпро. В той же час мало хто знає, що в Запоріжжі протікає і велика кількість малих річок. Сьогодні питання їх збереження стоїть досить гостро.

В силу різних причин вже багато років стану більшості малих річок, що протікають в Запоріжжі, не приділялося практично ніякої уваги. Періодично за кошти екологічного фонду, міського бюджету розчищалися окремі ділянки таких річок. Однак це була лише крапля в морі.

В результаті багато з запорізьких малих річок виявилися на межі зникнення, обміліли, перетворилися на звалища сміття, яке викидають недобросовісні городяни. Це при тому, що в багатьох європейських країнах береги таких річок вже давно перетворилися на справжні зони відпочинку для десятків тисяч людей.

- Питанням збереження малих річок необхідно займатися. Ми не можемо допустити їх зникнення. Кожна з таких річок унікальна для Запоріжжя. При цьому не потрібно забувати, що найбільшої шкоди таким річках завдають самі городяни, викидаючи в них будівельне і побутове сміття. Потрібно не тільки очищати річки, але і в подальшому не допускати їх повторного перетворення на звалища, - повідомив Володимир Буряк.

Міський голова доручив управлінню з питань екологічної безпеки міської ради, спільно з районними адміністраціями, провести інвентаризацію малих річок, їх нинішнього стану.

- Це велика робота, але зібраний матеріал повинен стати основою для розробки міської програми збереження малих річок. Береги таких річок повинні перетворитися на зони відпочинку, - впевнений Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що для реалізації зазначеної програми буде потрібно кілька років і значні бюджетні кошти, але це потрібно місту і городянам.