У Запоріжжі працюють мобільні групи контрою за дотриманням карантинних вимог

19.04.2021 13:25

Щоденно у кожному з районів міста мобільні групи продовжують здійснювати моніторингові обстеження об’єктів щодо дотримання протиепідемічних заходів. Так, сьогодні, 19 квітня, одна з таких у складі представників Запорізького управління Держпродспоживслужби, Комунарської райадміністрації та поліції попрацювала у Південному мікрорайоні. Зокрема проінспектувала дотримання санітарно-гігієнічних вимог як працівниками, так і відвідувачами у закладі роздрібної торгівлі продовольчими товарами, перукарні та зоомагазині.

Рейд мобільна група почала з перевірки магазину, який належить до відомої мережі. Тут переважно пропонують сири та ковбасні вироби. Навідалася й до закладу сфери послуг – перукарні, а також зоомагазину. Непродовольчі магазини, робота яких нині заборонена, зачинені.

Серед поширених порушень – відсутність антисептиків, рідкого мила, одноразових паперових рушників, які мали увійти у щоденний ужиток замість тканих, обробка поверхонь засобами, призначеними для використання в домашніх умовах, а не для знищення різних збудників інфекційних хвороб. Також у деяких закладах не проводиться температурний скринінг працівників.

- У випадку виявлення такого роду невідповідностей, як ми зустріли у продуктовому магазині – відсутність термометра і відповідно непроведення температурного скринінгу працівників - ми складаємо чек-лист. До міського управління Держпродспоживслужби буде запрошена керуюча як відповідальна особа за дотримання всіх карантинних заходів і складений адмінпротокол за статтею 42 КУпАП. Далі виписаний штраф - від 102 до 425 грн, - розповіла головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Запорізького міського управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області Емілія Нікішина.

Загалом від початку року мобільна група Комунарського району провела вже 75 рейдів і проінспектувала близько 1000 об’єктів.

- Спочатку проводилася роз’яснювальна робота, надавалися рекомендації, встановлені для цих об’єктів головним санітарним лікарем України для різних сфер діяльності – перукарень, продовольчих та непродовольчих магазинів, закладів громадського харчування. Безумовно, результат є. Зараз вже й співробітники дотримуються всіх карантинних обмежень, і населення наше стало більш відповідально ставитися до карантину. Зокрема дотримуватися маскового режиму, уникати скупчень людей у торгових залах і чекати своєї черги на вулиці тощо, - зазначила головний спеціаліст відділу економічного розвитку та підприємництва Комунарської районної адміністрації Людмила Хамідуліна.