У пологовому будинку №4 створюють сучасний операційний блок

27.04.2021 12:30

У запорізькому пологовому будинку №4 ремонтують операційний блок та палати інтенсивної терапії. Кілька місяців тому тут також відкрили сучасну жіночу консультацію. Тобто медичний заклад продовжує розвиватися навіть в умовах розповсюдження коронавірусної інфекції, адже підтримка материнства та дитинства є одним з пріоритетів міської влади Запоріжжя. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду з питань розвитку пологового будинку №4, проконтролював роботу одного з медичних закладів міста, перепрофільованих для лікування коронавірусних хворих.

Запорізька медицина продовжує розвиватися. Важливо, що навіть в умовах коронакризи місто знаходить кошти для підтримки не лише коронавірусних лікарень, але й інших медичних закладів. Закуповується медичне обладнання, виконуються ремонти. Зокрема цього року заплановано реконструкцію приміщень для створення двох медичних амбулаторій, продовжуються ремонти у міській дитячій лікарні №5. Реалізується масштабний проєкт створення сучасних приймально-діагностичних відділень у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, міській лікарні №9.

Ще один приклад – пологовий будинок №4. Медичний заклад переобладнано під лікування коронавірусних хворих. Він надає допомогу вагітним та породіллям з підозрою або хворим на коронавірус не лише з Запоріжжя, але й Запорізької області. Однак навіть в таких умовах у медичному закладі приділяють увагу іншим напрямкам розвитку.

У структурі закладу функціонує амбулаторно-поліклінічне відділення та стаціонар на 90 ліжок, який зараз приймає коронавірусних хворих. Кілька місяців тому на території пологового будинку відкрили сучасну жіночу консультацію з комфортними умовами для пацієнток. Вона може приймати 340 жінок щодня. Тут працюють акушер-гінеколог, мамолог, репродуктолог, ендокринолог, онколог. Є все необхідне для проведення УЗД репродуктивної системи, молочної залози, щитоподібної залози, серця, судин, рентгену, мамографії та інших досліджень.

- Продовжуємо розвивати медичні заклади міста. У пологовому будинку №4 наприкінці минулого року запрацювала сучасна жіноча консультація. Це потрібна справа, яка була зроблена. Можна звернутися до фахівців, які тепер працюють у добре обладнаних кабінетах, отримати необхідну допомогу, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що пологовий будинок №4 розрахований на кілька напрямків роботи. Працює жіноча консультація. Надається допомога хворим коронавірусом. Виконуються тут роботи і для того, щоб покращити умови для проведення операцій.

- За кошти міста та Національної служби здоров’я України виконуємо ремонт операційного блоку, палат інтенсивної терапії. Влітку роботи мають бути завершені. У результаті тут зможуть проводити різні види операцій на найвищому рівні. Також для операційного блоку та палат інтенсивної терапії було придбане додаткове медичне обладнання, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, цього року було розпочато ремонт операційного блоку та палат інтенсивної терапії, централізованого стерилізаційного відділення. Наразі виконуються будівельні роботи в операційних на 4-му поверсі. Операційний блок буде обладнано сучасною вентиляційною системою та системою очищення повітря, що значно мінімізує ризики виникнення інфекційних ускладнень після операцій, а також знизить ризики інфікування медичного персоналу. Крім того, буде встановлено сучасну протипожежну сигналізацію та обладнано сучасне освітлення. Також у планах проведення поточного ремонту відділень, стелі будівлі, модернізація систем енергозбереження (комунікацій, фасаду).

Міська програма розвитку медицини реалізується з 2016 року. Вона стосується як первинної медицини, так і лікарень. За цей період з бюджету міста сотні мільйонів гривень були спрямовані на закупівлю медичного обладнання, виконання ремонтів. Достатньо згадати придбання апаратів ШВЛ, рентгенів, апаратів УЗД, кисневих концентраторів, моніторів пацієнта, операційного обладнання. Знаковою подією для міста стало придбання ангіографа для Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги.

За кілька років у місті створено та реконструйовано низку медичних амбулаторій. Це амбулаторії по вул. Брюллова, 6, вул. Автозаводській, 8б, вул. Карпенка-Карого, 7, вул. Новокузнецькій, 20а, вул. Дорошенка, 3 і так далі. Реконструйована жіноча консультація міської лікарні №4. Створена сучасна жіноча консультація у пологовому будинку №4.

Також з весни 2020 року у Запоріжжі успішно реалізується міська програма боротьби з коронавірусом. Нагадаємо, на її впровадження з бюджету міста було спрямовано понад 200 мільйонів гривень. За ці кошти закуповували медикаменти, засоби індивідуального захисту для медиків, медичне обладнання. Зокрема апарати ШВЛ, кисневі концентратори, апарати УЗД, мобільні рентгени та інше. Для лікування коронавірусних хворих було перепрофільовано 7 медичних закладів міста - лікарні №№ 1, 2, 6, 7, 9, міська дитяча лікарня №5, пологовий будинок №4. У них розгорнуто близько 1300 ліжок, забезпечених киснем за рахунок централізованих систем та кисневих концентраторів.