"Запоріжжя вдвічі скоротило споживання природного газу", - Володимир Буряк

05.05.2021 14:20

З 1 травня у Запоріжжі гаряче водопостачання кількох районів міста здійснюється за рахунок вторинного тепла комбінату «Запоріжсталь». Це дозволило концерну «Міські теплові мережі» вдвічі зменшити добове споживання природного газу.

Зазначимо, за рахунок вторинного тепла гарячу воду отримуватимуть у міжопалювальний період мешканці Вознесенівського, Заводського, Олександрівського районів, лівобережної частини Дніпровського району, Південного мікрорайону. Всі інші мають отримувати гарячу воду за рахунок котельних, які працюють на природному газі або альтернативному паливі, там де є така можливість. Тобто все буде залежати від постачання природного газу.

Зменшення споживання природного газу у міжопалювальний період особливо важливе зараз для запорізьких тепловиків, адже зараз змінюються умови гри на газовому ринку. Наразі дію програми спеціальних зобов’язань «Нафтогазу України» на державному рівні подовжено до 20 травня. Зараз на загальнодержавному рівні продовжується опрацювання низки організаційних питань. Їх необхідно вирішити для того, щоб запрацював механізм постачання природного газу підприємствам комунальної теплоенергетики після 20 травня. Це питання обговорили під час наради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Буряк.

- На даний момент все виглядає так, що після 20 травня підприємства теплоенергетики зможуть отримувати природний газ відповідно до контракту з постачальниками на умовах передоплати. Завдяки використанню вторинного тепла у Запоріжжя є можливість дещо полегшити ситуацію. Менші обсяги використання природного газу зменшують і розмір обов’язкової місячної передоплати. Орієнтовно замість 30 мільйонів гривень вона для нас складатиме 14 мільйонів гривень, але ці гроші все ж необхідно буде знайти, - зазначив міський голова Володимир Буряк.