Запоріжжя відзначає 76-у річницю перемоги над нацизмом

09.05.2021 09:00

Сьогодні Україна відзначає 76-річницю Перемоги над нацизмом. Заходи до Дня Перемоги проходять по всій країні. Не є виключенням і Запоріжжя. Вже традиційно святкування розпочалося з урочистого покладання квітів на Алеї Бойової Слави. У заході взяли участь міський голова Володимир Буряк, представники міської влади, ветерани війни, учасники АТО/ООС, військовослужбовці.

Запоріжці пам’ятають тих, хто 76 років тому здобув Перемогу над нацизмом. Мільйони українців загинули у боях з нацистськими загарбниками, на окупованій території. Трагічні подій тих років торкнулися кожної сім’ї. Саме тому таке велике значення для всіх запоріжців має День Перемоги.

У цей день запоріжці згадують тих, хто здобув таку важливу для всіх Перемогу, загинув у роки війни. Традиційно містяни приходять 9 травня до меморіалів та пам’ятних місць, покладають квіти. У минулі роки День Перемоги у Запоріжжі відзначали масовими заходами. На жаль цього року від цієї традиції у місті були вимушені відмовитися, адже в умовах розповсюдження коронавірусної інфекції в Україні продовжують діяти карантинні обмеження. Однак кожен бажаючий має сьогодні можливість віддати шану переможцям у тій страшній війні, поклавши квіти або просто прийшовши до одного з меморіалів, пам’ятників, яких багато у Запоріжжі.

Традиційно вранці 9 травня відбулось і урочисте покладання квітів на Алеї Бойової Слави. В умовах карантину захід було організовано з дотриманням карантинних вимог та обмеженою кількістю учасників. У ньому взяли участь міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, представники міської влади, ветерани війни, учасники АТО/ООС, військовослужбовці.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що для кожного запоріжця День Перемоги має величезне значення. Це не просто звичайне державне свято, а особисте свято кожного. Адже у кожній сім’ї були ті, хто воював на фронті, у підпіллі або партизанських загонах, працював у тилу, також своєю працею наближаючи Перемогу. Запоріжці пам’ятають, що у боях, на окупованій території загинули мільйони українців, а у багатьох запорізьких сім’ях зберігаються фотокартки, листи тих, хто не повернувся з війни. Саме тому ми повинні не забувати подвиг нашого народу, пам’ятати про ціну Перемоги.

- Для мене це також особисте свято. Свято моїх дідів, які загинули під час війни. Денис Тимофійович – у боях під час чергової спроби прориву блокади Ленінграда, Марк Олексійович – під Сталінградом. Нажаль їм не судилося повернутися з фронту та дожити до Перемоги, як і багатьом іншим нашим співвітчизникам. Однак у нашій сім’ї завжди пам’ятали та пам’ятатимуть їх подвиг, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк привітав запоріжців з Днем Перемоги на своїй публічній сторінці у соціальній мережі "Фейсбук"