Асоціація міст України сподівається на прийняття закону, необхідного для забезпечення населення гарячою водою та теплом

20.05.2021 11:55

Асоціація міст України наполягає на розгляді законопроєкту №3508 від 20.05.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення». Він має забезпечити реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій, відшкодування різниці в тарифах.

Під час засідання Консультаційної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України представники органів місцевого самоврядування вкотре наголосили на необхідності ухвалення законопроєкту №3508. Дмитро Разумков підтримав позицію місцевого самоврядування та доручив керівництву профільного парламентського комітету невідкладно розглянути законопроєкт. У подальшому це дозволить винести законопроєкт на голосування Верховної Ради України.

Асоціація міст України подякувала Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову за підтримку органів місцевого самоврядування та висловила сподівання, що найближчим часом законопроєкт №3508 буде винесено в сесійний зал на голосування.

В Україні продовжуються зміни на ринку газу, що впливає на роботу підприємств комунальної теплоенергетики та ставить під загрозу стабільне забезпечення населення гарячою водою, а у подальшому і опаленням. Зокрема скасовано дію програми спеціальних зобов’язань «Нафтогазу України» постачати підприємствам комунальної теплоенергетики природний газ за фіксованими цінами. У результаті підприємства теплоенергетики зможуть отримувати природний газ відповідно до контракту з постачальниками лише на умовах передоплати.

На думку тепловиків та Асоціації міст України, це ставить під загрозу теплопостачання населення, забезпечення гарячого водопостачання. Мільйони громадян вже зараз можуть залишитися без гарячої води, а з жовтня без централізованого опалення. Адже через заборгованість споживачів у тепловиків накопичилися значні борги за природний газ та відсутні фінансові можливості для передоплати по природному газу.

Асоціація міст України неодноразово наголошувала, що для врегулювання цієї проблеми необхідно вирішити низку питань, зокрема прийняти вказаний вище закон.