Асоціація міст України зробила заяву з приводу ситуації у комунальній теплоенергетиці

20.05.2021 14:45

Асоціація міст України переконана, що у комунальній теплоенергетиці склалася критична ситуація. Щоб її вирішити необхідно прийняти низку важливих рішень. В іншому випадку мільйони українців можуть залишитися без гарячого водопостачання, а потім і без опалення. Правління Асоціації міст України обговорило ситуацію, що склалася, та зробило заяву з цього приводу.

Нагадаємо, в Україні скасовано дію програми спеціальних зобов’язань «Нафтогазу України» постачати підприємствам комунальної теплоенергетики природний газ за фіксованими цінами та без передоплати. У результаті підприємства теплоенергетики зможуть отримувати природний газ відповідно до контракту з постачальниками лише на умовах передоплати.

На думку тепловиків та Асоціації міст України, це ставить під загрозу теплопостачання населення, забезпечення гарячого водопостачання. Мільйони громадян вже зараз можуть залишитися без гарячої води, а з жовтня без централізованого опалення. Адже через заборгованість споживачів у тепловиків накопичилися значні борги за природний газ та відсутні фінансові можливості для передоплати по природному газу.

В АМУ відзначають, що це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення та неплатежів за спожиті комунальні послуги, непомірних видатків бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для садочків, шкіл, лікарень. У результаті вже у травні без гарячого водопостачання можуть залишитися 120 міст та 5 мільйонів громадян.

У зв’язку з цим Асоціація міст України у своїй заяві висунула низку вимог:

- негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій;

- компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок рішень, ухвалених органами державної влади;

- гарантувати постачання природного газу в достатніх обсягах комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, що врахована в діючих тарифах на тепло та гарячу воду для населення;

- ухвалити законопроєкт, що забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах.

В АМУ наголошують, що відповідні рішення на загальнодержавному рівні необхідно затвердити у найкоротші терміни.