Володимир Буряк взяв участь у селекторній нараді під керівництвом Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана

05.10.2017 12:50

В Україні починається реалізація прийнятої пенсійної реформи. Питанням практичної реалізації цієї найважливішої для мільйонів українців реформи було присвячено селекторну нараду, яку провів сьогодні Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. У ній взяли участь представники всіх регіонів України, в тому числі й міста Запоріжжя.

- Парламент прийняв довгоочікувану реформу пенсійної системи. Її мета - створити справедливу систему пенсійного забезпечення, яка приведе до системного підвищення пенсій українським пенсіонерам. Хочу подякувати народних депутатів України за підтримку цього рішення. Зараз ми переходимо до практичного впровадження перерахунку пенсій для більш ніж дев'яти мільйонів українських пенсіонерів, - сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Глава уряду зазначив, що перерахунок пенсій необхідно провести в максимально стислі терміни. Уже в жовтні пенсіонери повинні отримати підвищену пенсію, передбачену реформою. Серед досягнень реформи Прем'єр-міністр назвав введення індексації пенсій, підвищення розміру мінімальної пенсії і так далі.

У селекторній нараді взяв участь і міський голова Володимир Буряк. Відзначимо, станом на 1 жовтня в обласному центрі більше 238 тисяч одержувачів пенсій. За підрахунками фахівців, підвищення пенсійних виплат торкнеться майже двохсот тисяч запорожців.

- В Україні прийнята пенсійна реформа, яка торкнеться і сотень тисяч запорізьких пенсіонерів. Дуже важливо, що відразу ж після цього було проведено нараду, присвячену практичній реалізації перерахунку пенсій. Упевнений, що Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, як і завжди, виконає свою обіцянку, і вже в жовтні запорожці отримають підвищену пенсію, - прокоментував Володимир Буряк проведення селектора.

 

Для довідки

 

У Запоріжжі велика увага приділяється підтримці малозабезпечених пенсіонерів за рахунок коштів міського бюджету.

В рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення Запоріжжя передбачено надання матеріальної допомоги жителям міста, в т.ч. ветеранам війни, праці, громадянам похилого віку.

Допомога надається за особистими зверненнями малозабезпечених громадян на лікування, в тому числі дороге, зубопротезування, оперативне лікування очей.

Також в рамках Програми надається адресна цільова допомога окремим категоріям громадян, зокрема:

учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни, ветеранам-визволителям міста Запоріжжя; членам сімей військовослужбовців, які загинули на території Республіки Афганістан, під час проходження військової служби в мирний час, в АТО; особам, які мають інвалідність по різних захворювань та ін.

У зв'язку з тим, що починаючи з 2016 року в Державному бюджеті не передбачено субвенцію місцевим бюджетам для забезпечення пільгового проїзду окремих категорій громадян (в т.ч. пенсіонерів), кошти на ці цілі передбачаються в міському бюджеті - цього року більше 99,5 млн грн.

Крім цього, з метою підтримки малозабезпечених верств населення в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, в місті в опалювальний період 2016-2017 років здійснювалася Програма соціального захисту населення міста Запоріжжя «З теплом до людей», на реалізацію якої з бюджету міста направлено 23,10 млн грн і охоплено понад 37 тисяч сімей, велика частина яких складається з пенсіонерів.

Важливе завдання підтримки одиноких пенсіонерів, ветеранів нашого міста, які за станом здоров'я потребують сторонньої допомоги, виконує Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). У структурі територіального центру функціонує 8 відділень соціальної допомоги на дому, в яких щорічно понад 2000 пенсіонерів отримують соціальну допомогу за місцем проживання.

Шість відділень денного перебування також надають послуги пенсіонерам та інвалідам міста. Ці відділення щорічно відвідує близько 1000 пенсіонерів.

При відділеннях працює «Університет третього віку», де пенсіонери нашого міста навчаються на факультетах декоративно-прикладного мистецтва, акторської майстерності, основ здоров'я та довголіття, психології, музично-поетичному, літературному.

У геріатричному стаціонарі територіального центру щорічно понад 400 пенсіонерів і ветеранів мають можливість оздоровитися і відпочити.

Фінансування терцентру здійснюється за рахунок коштів бюджету міста.