Депутати міськради звернулись до керівництва держави щодо фінансової стабільності в сфері надання комунальних послуг

11.06.2021 18:20

На сьогоднішній сесії депутати Запорізької міської ради звернулись до Верховної Hади і Кабінету Vіністрів України. Приводом для звернення стала необхідність якнайскоріше розглянути нормативно-правові акти, аби забезпечити стале функціонування підприємств теплоенергетики в умовах переходу на комерційний ринок природного газу, а також забезпечити дотримання прав та законних інтересів громадян України.

Запорізькі депутати висловили занепокоєння кризовою ситуацією, що склалася у сфері теплопостачання, законодавчою неврегульованістю правовідносин між учасниками ринку природного газу, які спричинили зростання боргових зобов’язань підприємств теплоенергетики.

Оскільки через заборгованість населення підприємства теплоенергетики мають борги за спожиті енергоносії, ті кошти, які отримують тепловики, йдуть на розрахунки з постачальниками енергоносіїв за попередні роки. Через це підприємства-постачальники теплової енергії позбавлені обігових коштів. А в умовах переходу на комерційний ринок природного газу, коли тепловики зможуть отримати газ лише за наявності передплати, кошти та механізми для початку наступного опалювального періоду 2021-2022 року в підприємств теплоенергетики відсутні.

На думку запорізьких обранців, покращити ситуацію в галузі допоможе прискорення розгляду проєктів Законів №3508 та №3800-1, якими передбачається реструктуризація боргів підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії та списання штрафних санкцій, нарахованих на зазначений борг, а також списання заборгованосты ТКЕ за спожитий газ для потреб населення, яка утворилась до 30 червня 2020 року. Окрім того, необхідно у найкоротший термін ухвалити зміни до Державного бюджету України на поточний рік, забезпечивши фінансування видатків на відшкодування витрат з різниці в тарифах підприємствам теплоенергетики.

Такий комплексний та відповідальний підхід влади надасть можливість виправити ситуацію для сталого функціонування підприємств теплоенергетики в умовах переходу на комерційний ринок природного газу та забезпечити дотримання прав та законних інтересів громадян України, впевнені запорізькі депутати.