Від депутатів міської ради вимагають не порушувати закон

26.05.2021 14:40

На розгляд сесії міської ради, яка проходить сьогодні, намагаються винести проєкт рішення з порушенням вимог законодавства. Про це заявив голова постійної депутатської комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Дмитро Сірий. Голова комісії наголосив, що розгляд цього рішення неможливий без дотримання передбаченої законодавством процедури, що не було зроблено.

Сьогодні відбувається шоста сесія Запорізької міської ради, яка проходить під головуванням міського голови Володимира Буряка. Планується розглянути десятки питань, які стосуються різних сфер життєдіяльності міста. Зокрема освіти, медицини, житлово-комунального господарства і так далі. Всі ці проєкти рішень пройшли передбачені законодавством процедури, які прописані у Регламенті Запорізької міської ради, Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» тощо.

Однак сьогодні під час затвердження порядку денного голова фракції партії «Слуга народу» Анатолій Куртєв, який одночасно є секретарем Запорізької міської ради, запропонував включити до порядку денного питання щодо зміни складу постійних комісій Запорізької міської ради. Його було підписано керівниками 5 фракцій Запорізької міської ради.

Під час обговорення було повідомлено, що документ не пройшов всі необхідні процедури, як це передбачено Регламентом Запорізької міської ради, Законом «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема проєкт не пройшов погодження у профільного заступника міського голови, департаменті з питань правового забезпечення Запорізької міської ради, а також не був розглянутий на комісіях.

- Таким чином проєкт рішення не пройшов усю необхідну юридичну процедуру. Депутати мають право виносити на розгляд проєкти рішень, але при цьому суб’єкт подання рішення повинен пройти всю передбачену законодавством юридичну процедуру. Зокрема проєкт мають погодити профільний заступник міського голови, департамент з питань правового забезпечення міської ради, у якого повинен бути час на юридичну перевірку документу. Всього цього не було зроблено. Тобто цей проєкт не може бути включений сьогодні до порядку денного. Закликаю не порушувати законодавство та діючий регламент, - зазначив Дмитро Сірий.

Під час обговорення також зазначалося, що на включення до депутатських комісій повинні дати згоду всі депутати, яких це стосується. Кілька депутатів повідомили, що не погоджувались на їх включення до інших комісій.

За підсумками обговорення міський голова Володимир Буряк наголосив, що згідно з законом не має право винести на голосування включення цього рішення до порядку денного. Наголосимо, це має можливість зробити лише головуючий на сесії, а шоста сесія Запорізької міської ради проходить під головуванням міського голови. Володимир Буряк доручив департаменту з питань правового забезпечення міської ради у передбачений законодавством термін проаналізувати цей документ та надати юридичний висновок.