Представники влади Запоріжжя обговорювали з членами делегації із Оберхаузена питання залучення громадян до управління містом

06.10.2017 14:30

Сьогодні в міськвиконкомі відбулася зустріч з офіційною делегацією з німецького міста-побратима Оберхаузен. У ній прийняли участь секретар Запорізької міської ради Руслан Підорич, керуючий справами виконавчого комітету Роман Омельянович, директор департаменту освіти Юлія Погребняк, начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Володимир Головешко, голова міської молодіжної ради Сергій Ільченко. Серед членів делегації - депутати міської ради Оберхаузена, представник молодіжного парламенту, заступник обербургомістра Клаус Дітер Брос.

Дружба між Запоріжжям і Оберхаузеном триває більше 30ти років. У 1986 році між містами було підписано угоду про встановлення партнерських відносин. Цей договір відкрив можливість реалізації цілого ряду соціальних проектів і культурного обміну делегаціями.

Секретар Запорізької міської ради Руслан Підорич наголосив на важливості подальшого розвитку партнерства між двома містами та висловив упевненість в тому, що відносини між Запоріжжям і Оберхаузеном будуть лише зміцнюватися.

Головна тема сьогоднішньої зустрічі - обмін досвідом в питаннях залучення громадян до управління містом. Як розповів заступник обербургомістра Клаус Дітер Брос, в Оберхаузені впроваджувати концепцію по залученню громади до питань прийняття рішень в управлінні містом почали в 2006 році, і сьогодні в місті більше 600 громадських активістів, які можуть втручатися в питання прийняття управлінських рішень.

- Ми хочемо вивести на новий рівень участь громадян у політичних питаннях міста. Хочемо поділитися досвідом і подивитися, що ми можемо нового перейняти від вас. Можливо, вам буде цікавий наш досвід. Місто Оберхаузен проводить осінні громадські опитування, щоб моніторити громадську думку громадян. Інша тема, яка цікава для нас - це залучення людей до спорту. Фізичний стан громадян в останні роки значно погіршується, 60% опитаних не займаються у спортивних клубах. Це нас хвилює. Ми тут для обміну досвідом, - сказав заступник обербургомістра Клаус Дітер Брос.

Начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Володимир Головешко зазначив, що для Запоріжжя цікава система роботи, яку проводить мерія Оберхаузен з жителями міста. Це системні соціальні опитування і прямі форми консультацій з громадськістю.

- Для нас дуже важливий цей досвід, і я впевнений, що завдяки співпраці ми зуміємо разом з німецькою стороною розробити міську програму вивчення громадської думки, і сподіваюся, що вже в наступному році ми зможемо її реалізувати в місті Запоріжжя. Дуже важливою є діагностика суспільних настроїв, нам необхідно розуміти очікування жителів міста від влади і бачити реакцію на ті, чи інші управлінські рішення. У майбутній програмі ми приділимо велику увагу соціологічними дослідженнями, - зазначив Володимир Головешко.

В ході зустрічі молодіжний мер Запоріжжя Сергій Ільченко розповів, що за останні два роки інтерес молоді до розвитку міста та формуванню молодіжної політики суттєво зріс. Міською владою було збільшено фінансування молодіжних проектів. Якщо в 2015 році на ці цілі було виділено з міського бюджету 400 тис. грн, то в 2017 - 1 млн. 700 тис. грн.

- За останні два роки в Запоріжжі помітно зросла залученість молоді до формування молодіжної політики. Збільшення бюджету на наші програми, залучення молоді в організацію міських заходів - показує, що молодь міста не байдужа до його розвитку. Для нас важливий діалог з містом-побратимом Оберхаузеном в плані реалізації спільних проектів. І один з таких проектів, який, я впевнений, буде реалізований в 2018 році - це розвиток молодіжних центрів в місті. У міста Оберхаузен дуже великий досвід в цьому питанні. Ми максимально хочемо перейняти його і впровадити в Запоріжжі, - розповів Сергій Ільченко.

По завершенню офіційної зустрічі сторони підписали угоду і домовилися про подальшу співпрацю. Також до роботи стала спільна робоча група з реалізації проекту залучення громадян до управління містом.