Володимир Буряк презентує Запоріжжя під час масштабної інвестиційної конференції

27.05.2021 09:09

Сьогодні в м. Дніпро проходить конференція «UkraineInvestTalks: Dnipro». Ії організувала Державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (ДУ «Юкрейнінвест»), спільно з Дніпровською міською радою. Мета заходу – інформування світової та української інвестиційної спільноти про розвиток інвестиційного клімату в Україні, презентація механізмів залучення інвестицій. Серед учасників конференції - міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, який презентує успішний досвід міста щодо співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями.

Для участі в роботі масштабного інвестиційного форуму запрошені Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, народні депутати України, голови обласних державних адміністрацій, міські голови, представники великого бізнесу, міжнародних фінансових організацій.

Серед учасників заходу й міський голова Володимир Буряк, який візьме участь не лише у офіційній частині, але і стане одним зі спікерів заходу. Зокрема у рамках подіумної дискусії на тему «Розробка інвестиційних пропозицій: практика та тенденції».

Міський голова розповість про досвід Запоріжжя щодо співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), Державним банком розвитку Німеччини (KFW), Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) та Данським агентством міжнародного співробітництва (Danida Business Finance).

На різних стадіях реалізації знаходиться низка спільних проектів. Вони стосуються термомодернізації бюджетних будівель (школи, дитячі садки, заклади медицини), розвитку міського громадського транспорту (закупівля автобусів великої місткості, тролейбусів з автономним ходом, електробусів зі станціями підзарядки, реконструкція тягових підстанцій), реконструкції парків, доріг, закупівлі спеціальної техніки для КП «ЕЛУАШ», встановлення індивідуальних теплових пунктів, розвитку платформи «Розумне місто», оптимізації очистки стічних вод КП «Водоканал».

У реалізації цих проєктів братиме участь низка комунальних підприємств міста. Серед них концерн «Міські теплові мережі», КП «Запоріжелектротранс», КП «Водоканал» та ін. У результаті місто планує підвищити якість життя населення, надання послуг. Зокрема щодо перевезення пасажирів, теплопостачання, очистки стічних вод і так далі.

- Запоріжжя активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями. Серед них ЄБРР, ЄІБ, ІFC та низка інших організацій. Станом на сьогодні ми співпрацюємо за багатьма напрямками. Розраховуємо завершити реалізацію низки проектів, результати яких повинні відчути всі запоріжці. Зокрема щодо закупівлі електробусів, тролейбусів з автономним ходом, великих автобусів, термомодернізації шкіл, дитячих садків, лікарень, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що в Запоріжжя дійсно є успішний досвід роботи з міжнародними фінансовими організаціям. Він може бути корисний для багатьох інших міст України. Однак головне для міста зараз успішно впровадити започатковані проєкти.