Запорізькі рятувальники готові до початку купального сезону

27.05.2021 14:02

Сьогодні, 27 травня, на Центральному пляжі відбулась презентація щодо готовності Запорізької міської рятувально-водолазної служби до роботи під час купального сезону. Рятувальники представили наявне обладнання та техніку, а також відпрацювали схеми порятунку постраждалих.

Запорізька міська рятувально-водолазна служба була створена в 2001 році для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт на воді. У штаті служби 61 працівник, які задіяні на трьох аварійно-рятувальних станціях: у Дубовому гаю, на Центральному та Правобережному пляжах.

- Служба починає готуватися до купального сезону одразу після Нового року. Це медичні комісії, збори, навчання водолазів, рятувальників, матросів-рятувальників, водіїв суден тощо, отримання допусків, підготовка плавзасобів. Крім звичайних завдань, ми можем виконувати завдання при надзвичайних ситуаціях природного або навіть воєнного характеру, надаючи повноцінну допомогу людям, які потрапили в небезпеку на воді, - розповів начальник Запорізької міської рятувально-водолазної служби Олександр Григор.

У 2018 році здійснено 1805 виходів, врятовані 260 осіб, у 2019 р. - 2007 патрульних виходів, врятовано 169 осіб. Протягом минулого року допомога була надана 157 людям. Для роботи рятувальників передбачені 22 плавзасоби: пластикові та гумові човни, які використовуються взимку на льоду, рятувальні катери «Чибіс», моточовни, моторно-веслувальні човни.

- За останні роки зроблено значний крок у плані оснащення наших водолазів, тож це дає гарні результати в плані нашої готовності до літнього сезону та ефективності роботи. Щороку ми рятуємо десятки, та навіть сотні життів. Всі плавзасоби нині оглянуті, працівники атестовані, тож до роботи ми готові повноцінно. Але вкотре закликаємо містян бути обережними під час перебування на воді, адже безпека в першу чергу залежить від самої людини, - зауважив Олександр Григор.