У Запоріжжі представили новий електронний сервіс для маломобільних людей

28.05.2021 13:05

Запорізька міська рада за підтримки міністерства цифрової трансформації та USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» розробила новий електронний інструмент візуалізації відкритих даних – веб-сервіс «Місто для всіх».

Новий веб-сервіс створений, щоб зробити Запоріжжя зручнішим для маломобільних верств населення. Проєкт показує користувачеві наявні в місті засоби доступності до об’єктів та інформацію про роботи, що проводились для їх облаштування.

За словами представників міської влади, проєкт «Місто для всіх» буде корисний жителям міста, що входять до маломобільних груп населення та особам, що їх супроводжують, адже дозволить краще планувати своє пересування містом. Так, на мапі сервісу позначено, наскільки доступна та обладнана конкретна будівля.

- За допомогою об’єднаних даних щодо дозволів, тендерів та позатендерних закупівель, які можна знайти на сторінці власника кожного об’єкта, громадськість матиме додатковий інструмент контролю за тим, наскільки ефективно витрачаються кошти для облаштування засобів доступності в місті. Для запоріжців створенний сервіс дозволить оцінити відповідність заявленого стану будівель реальній ситуації в місті та краще комунікувати з місцевою владою, якщо виникне необхідність в проведенні додаткових перевірок та ремонту, - розповів керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

На сьогодні на мапі відображені комунальні об’єкти міста, кожен з яких позначений певним кольором залежно від типу організації. Користувач може використовувати для пошуку зручну функцію фільтрування організацій на мапі. Також кожен запоріжець може додавати власні об’єкти, про які має інформацію.

Веб-ресурс «Місто для всіх» створено на основі концепції відкритих даних. Відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитаному форматі. Бюджет громади, рух громадського транспорту, виплати лікарям, дороги, що внесені до переліку ремонтів, різноманітні дозволи – ці та інші дані є у володінні держави і є корисними для громадян. Адже це допомагає у вирішенні суспільно важливих питань, зокрема й у боротьбі з корупцією, завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

У Запоріжжі веб-ресурс «Місто для всіх» став першим сервісом, що створений на основі використання відкритих даних. Представники міської влади кажуть, що відкриті дані й надалі будуть використовуватися для створення нових корисних сервісів для містян.