Володимир Буряк виступив на всеукраїнській конференції з інвестицій

28.05.2021 11:11

Розвиток Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», будівництво нового пасажирського терміналу та ремонт злітно-посадкової смуги. Налагодження співпраці з відомими авіакомпаніями та відкриття низки нових рейсів з запорізького аеропорту. Розвиток комунального громадського транспорту. Зокрема придбання автобусів великої місткості, тролейбусів, у тому числі з автономним ходом. Реалізація програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай», яка дозволить вже цього року повністю завершити оновлення рухомого складу трамваїв у Запоріжжі. Все це вдалося зробити у місті за останні роки. Однак запоріжці не думають зупинятися на досягнутому. Планується впровадити низку нових проєктів у різних сферах. У тому числі завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями. На цьому наголосив міський голова Володимир Буряк під час свого виступу на масштабній інвестиційній конференції «UkraineInvestTalks: Dnipro».

27 травня у м. Дніпро відбулась конференція «UkraineInvestTalks: Dnipro». Організатори - Державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (ДУ «Юкрейнінвест») спільно з Дніпровською міською радою. Під час відкриття заходу виступили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Голова Уряду акцентував увагу на заходах, які впроваджуються в Україні для покращення інвестиційного клімату. У цьому напрямку активно працюють Президент України Володимир Зеленський, Офіс Президента України, Кабінет Міністрів України. Зокрема це реформування фіскальних органів, діджиталізація, розвиток інфраструктури, підтримка інвесторів, у тому числі й прийняття закону про «інвестиційних нянь». Також Денис Шмигаль розповів про розвиток точок зростання інвестиційної привабливості України. Серед них державно-приватне партнерство, велика приватизація, відкриття ринку землі. Так, в Україні вже є успішний досвід концесійних договорів щодо морських портів.

- Не можу не згадати і про реформу децентралізації. Громади почали боротися за інвесторів. Лідери громад, які розуміють важливість розвитку громад, шукають для цього нові можливості, - сказав Денис Шмигаль.

Заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко наголосив, що в Україні продовжиться реалізація програми Володимира Зеленського «Велике будівництво». У планах збільшення напрямків її реалізації, впровадження нових проєктів у регіонах нашої держави.

Серед спікерів конференції були представники міністерств, міжнародних фінансових організацій, великого бізнесу, народні депутати України, міські голови, голови обласних державних адміністрацій, керівники українських банків.

Так м. Дніпро презентував Борис Філатов, Запоріжжя – Володимир Буряк, Харків – Ігор Терехов, Маріуполь – Вадим Бойченко. У рамках подіумної дискусії на тему «Розробка інвестиційних пропозицій: практика та тенденції» міський голова Володимир Буряк розповів про досвід Запоріжжя щодо реалізації масштабних проєктів.

Один з них - розвиток запорізького аеропорту – будівництво нового пасажирського терміналу та ремонт злітно-посадкової смуги за рахунок коштів громади, а також залучення ресурсів державних банків. Міський голова подякував державним банкам за підтримку цього важливого для міста проєкту. Як результат запоріжці отримали можливість літати до багатьох країн за помірними цінами, хоча зараз цьому і заважає епідемія коронавірусу.

- У Запоріжжя є сучасний аеропорт. Місто збудувало його за два роки. Однак мені б хотілося, щоб сучасні аеропорти з’явилися й у інших сусідніх містах – у Дніпрі, Маріуполі, Бердянську. Вважаю, що це дійсно необхідно, адже сприятиме підвищенню конкуренції, а у результаті здешевленню квитків, зростанню якості обслуговування пасажирів, - наголосив Володимир Буряк.

Другий важливий напрямок - розвиток комунального громадського транспорту – закупівля великих автобусів, тролейбусів, у тому числі з автономним ходом, відкриття нових автобусних та тролейбусних маршрутів. Досягненням Запоріжжя стала і програма «Запорізький трамвай».

- Сьогодні Ігор Терехов повідомив, що у Харкові планують збирати власні трамваї, щоб оновити трамвайний парк. Хочу сказати, що у Запоріжжі власні трамваї почали збирати кілька років тому. Фактично протягом чотирьох років ми впроваджуємо програму «Запорізький трамвай» - збираємо власні трамвайні вагони, закуповуємо європейські, капітально ремонтуємо трамваї. У результаті вже цього року завершимо оновлення трамвайного парку у місті, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова також презентував успішний досвід співробітництва Запоріжжя з міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) і так далі.

Володимир Буряк наголосив, що на різних стадіях реалізації знаходиться проєкти, що стосуються термомодернізації бюджетних будівель (школи, дитячі садки, заклади медицини), розвитку міського громадського транспорту (закупівля автобусів великої місткості, тролейбусів з автономним ходом, електробусів), реконструкції парків, доріг, зовнішнього освітлення, оптимізації очистки стічних вод КП «Водоканал» та інші.

- Хочу подякувати за співпрацю Європейському інвестиційному банку, Міжнародній фінансовій корпорації (IFC) та іншим міжнародним фінансовим організаціям. Зокрема серед проєктів, які планується впровадити, термомодернізація будівель. На першому етапі - навчальних, медичних та інших бюджетних установ, а в перспективі – житлових будинків, - заявив Володимир Буряк.

На успішному досвіді співробітництва з нашим містом наголосила і голова представництва IFC в Україні Олена Волошина. Зокрема Запоріжжя має стати першим містом в Україні, де IFC реалізує проєкт «Розумне місто».

Міський голова Володимир Буряк також нагадав, що завдяки державі у Запоріжжі успішно будуються нові мости. Однак місто також працює над реалізацією проєктів щодо розвитку шляхової інфраструктури. Так, з міського бюджету виділені кошти для проєктування двох ділянок об’їзної дороги аби розвантажити центр міста від транзитного транспорту. Нагадаємо, один з них має з’єднати Прибережну магістраль з трасою Харків-Сімферополь, інший буде у Хортицькому районі.