У Вознесенівському ЦНАП з’явився цифровий сервіс для людей з вадами слуху

02.06.2021 15:40

Сьогодні у Вознесенівському відділенні ЦНАП презентували новий онлайн-сервіс, що дозволить відвідувачам з вадами слуху отримувати більш якісні послуги та спілкуватися зі спеціалістами без перешкод. Сервіс втілили в життя представники міської влади разом із організацією «Громадський рух «Соціальна єдність».

Цей проєкт отримав назву «Країна без бар’єрів для нечуючих», він є частиною одноіменного всеукраїнського проєкту. Головна мета - створення та забезпечення рівних можливостей для всіх людей з вадами слуху.

Департамент надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради від сьогодні долучається до реалізації проєкту шляхом впровадження у Вознесенівській філії ЦНАП цифрового сервісу для глухих та слабочуючих людей. За словами спеціалістів, це дозволить громадянам особливої категорії отримувати адміністративні послуги без перешкод та почуватися почутими.

Онлайн-сервіс представляє собою інтерактивний додаток, що працює в онлайн-режимі. Додаток встановлений на планшет. За потреби адміністратор ЦНАП активує додаток – і відбувається відео-зв’язок з сурдоперекладачем, який в режимі реального часу є посередником між відвідувачем та адміністратором. Сервіс працює цілодобово 24/7.

- До цього дня спілкування спеціаліста ЦНАП та відвідувача з вадами слуху було ускладнене, існували бар’єри. Спілкувалися за допомогою ручки та паперу, або ж відвідувачу для отримання адміністративної послуги взагалі доводилося шукати нотаріально завіреного представника. Тепер таких проблем не буде, тому ми чекаємо кожного відвідувача та маємо всі необхідні для комунікації ресурси, - розповіла директорка департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради Наталя Мила.

Додаток розробили за ініціативи громадського руху «Соціальна єдність». Для врахування всіх нюансів при розробці додатку використали думки та побажання людей, що мають вади слуху.

Напрацювання та досвід громадської організації взяті за основу Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Представники департаменту надання адмінпослуг та розвитку підприємництва кажуть, що у подальших планах – впровадити онлайн-сервіс для людей з вадами слуху в кожну міську філію ЦНАП.