У Запоріжжі невідомі продовжують пошкоджувати сміттєві контейнери

16.06.2021 16:20

Вже не перший рік в місті спостерігаються випадки навмисного підпалу контейнерів для зберігання побутових відходів. Протягом 2019-2020 років вандали пошкодили 200 баків для сміття, а в 2021 році таких випадків вже більше 40. Більшість контейнерів згорає. Також майно підприємства псується внаслідок перевантаження баків. Деякі контейнери взагалі безслідно зникають з майданчиків.

Головна причина, чому контейнери виходять з ладу та стають непридатними для подальшої експлуатації - це перевантаження. У контейнери для побутових відходів - як пластикові, так і оцинковані - не можна викидати будівельне сміття. Внаслідок подібних дій пошкоджуються перш за все колеса контейнера, а сам він зазнає значної деформації, в результаті якої з'являються дірки та тріщини.

- Вартість одного пластикового контейнера становить 6 тисяч гривень, оцинкованого - близько 10 тисяч. Ми регулярно оновлюємо контейнерний парк. Але дії вандалів завдають значної фінансової шкоди підприємству і зривають плановий графік заміни контейнерів на прибудинкових територіях, - повідомила начальник відділу логістики ВАТ «Вельтум-Запоріжжя» Наталія Краско.

Дрібні поломки ремонтна бригада підприємства усуває в рамках виїзду на адреси. Так, сьогодні на вулиці Червоній, 3 в Шевченківському районі робітники приварювали колеса до оцинкованого баку. Таку методику називають антивандальною, адже відкрутити приварені колеса просто неможливо. До слова, їх крадіжка є одним з найпоширеніших видів вандалізму.

Також на підприємстві намагаються відходити від використання пластикових контейнерів, адже вони швидко спалахують і значно більше деформуються. Натомість намагаються закуповувати оцинковані баки.

Керівництво ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» закликає жителів міста дбайливо ставитися до сміттєвих контейнерів для зберігання твердих побутових відходів і просить повідомляти про випадки навмисного знищення і крадіжки сміттєвих баків, підпалів, викидання в них будівельних відходів за телефоном 067-619-72-72, анонімність гарантована.