В обласному центрі презентували проєкт «Запоріжжя. Мікрорайони»

18.06.2021 14:45

Сьогодні, 18 червня, в Туристичному інформаційному центрі відбулася презентація проєкту «Запоріжжя. Мікрорайони», який започатковано департаментом культури і туризму Запорізької міської ради, Запорізькою обласною організацією Національної спілки архітекторів України та Музеєм архітектури Запоріжжя.

Як розповів голова правління Запорізької обласної організації Національної спілки архітекторів України Євген Голощапов, проєкт покликаний ознайомити місцевих жителів та гостей міста з епохою модернізму, яка прийшла на зміну таким напрямам як конструктивізм і так званий "сталінський ампір". Саме тоді замість кварталів почали будувати більш крупні житлові забудови – мікрорайони.

- Оскільки рельєф Запоріжжя доволі складний, то від самого початку розвитку мікрорайонів у світі наше місто брало активну в цьому участь. Було багато обмежень щодо зведення будинків. У жорстких умовах архітектори намагалися створювати щось цікаве, експериментували з серіями будинків – зводили цегляні, панельні й блочні. Якщо приїхати на Бабурку, можна побачити - наскільки різняться мікрорайони на обох берегах річки Дніпро. Наприклад, мікрорайон Південний – результат експерименту з намиванням території. Для цього завозився гірський пісок. На сьогодні це найбільш стійка з точки зору геології територія, - додав Євген Голощапов.

Організатори висловлюють надію, що реалізація проєкту дозволить представити оригінальну історію формування якщо не всіх, то більшості житлових масивів, розкриє їх позитивну роль у розвитку міської культури та побуту, загалом у зростанні стандартів життя.

- Запоріжжя має потужний потенціал з точки зору архітектури. Проєкт «Запоріжжя. Мікрорайони» - це вже другий етап. Починали ми зі "сталінського ампіру", Баухауза – це відомі на весь світ архітектурні напрямки і дуже багато зацікавлених європейців приїздять до нас. Але мікрорайони теж мають свою історію й свою цінність. Вони всі різні. Ми зрозуміли, що дуже велика честь і вдача мати змогу поспілкуватися з тими архітекторами, які доклали руку до їх створення, - зазначила заступниця директора - начальниця управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова.

Проєкт планується реалізувати у чотири основні етапи. Вони передбачають збір та систематизацію оригінальних історичних матеріалів, інтерв’ювання архітекторів - творців мікрорайонів, а також зйомку відеофільму, створення тематичної музейної експозиції та видання підсумкового каталогу.