У Запоріжжі завершили реконструкцію частини приймального відділення у одній з міських лікарень

24.06.2021 10:50

У Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги завершили реконструкцію приймального відділення у хірургічному корпусі. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив виконані роботи. Зазначимо, продовжується реконструкція приймального відділення у травматологічному корпусі. Загалом роботи знаходяться на завершальному етапі. Вже восени приймальне відділення медичного закладу має повністю запрацювати.

У 2020 році у двох міських лікарнях розпочали реконструкцію приймально-діагностичних відділень. Нагадаємо, Запоріжжя стало учасником урядової програми будівництва сучасних приймально-діагностичних відділень на базі українських лікарень. До проєкту було включено Міську лікарню екстреної та швидкої медичної допомоги та 9-у міську лікарню. Цього вдалося досягти завдяки тому, що за кошти бюджету міста було оперативно виконано обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори.

Загальна вартість будівництва двох приймально-діагностичних відділень складає близько 60 мільйонів гривень. Однак з державного бюджету на ці роботи було виділено близько 16 мільйонів гривень. У цій ситуації, для завершення будівельних робіт вже у цьому році, місто продовжило фінансування проєкту за рахунок власних коштів. Наприклад, на реконструкцію приймального відділення у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги з державного бюджету виділено 8 мільйонів гривень, у бюджеті Запоріжжя передбачено загалом понад 25 мільйонів гривень.

- Державне фінансування зрізали. Для цього є причини, адже у держави сьогодні є багато важливих завдань. У цій ситуації місто взяло на себе більшу частину фінансового навантаження, адже ці відділення дійсно потрібні запоріжцям, - наголосив Володимир Буряк.

Загальна площа реконструкції у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги складає майже 1900 квадратних метрів. Об’єкт складається з двох частин. Перша розташовується у хірургічному корпусі медичного закладу, друга – у травматологічному. Фактично тут буде збудоване нове приймальне відділення, яке відповідатиме всім сучасним стандартам. За станом на сьогодні повністю завершені роботи в хірургічному корпусі. Тут змонтовано інженерні та електричні мережі, улаштовано пожежну та охоронну сигналізації, виконано оздоблення приміщень охорони, зали очікування, реанімації, палат, приміщення для проведення дезінфекції, рецепції вестибюлю.

- Зараз завершено ремонтні роботи у хірургічному корпусі, у травматологічному корпусі вони продовжуються. До кінця літа вони мають бути завершені, після цього отримаємо всі необхідні дозволи й восени плануємо ввести відділення в експлуатацію. У результаті отримаємо сучасне приймальне відділення, яке відповідатиме всім стандартам. Вважаю, що це буде важливою подією не лише для запорізької медицини, а і для всього міста. Впевнений, що це допоможе врятувати життя багатьох запоріжців, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, також держава обіцяла забезпечити відділення сучасним обладнанням. Зокрема ангіографами, комп’ютерними томографами, МРТ, УЗД-апаратами. На даний момент це питання ще не вирішене. Однак місто за власні кошти вже закупило частину необхідного обладнання. На ці цілі спрямовано 18 мільйонів гривень. Придбано електрокардіограф, каталки, дефібрилятор, монітори пацієнта, глюкометри, апарат УЗД, апарат штучної вентиляції легень, медичні вироби для проведення ендоскопічних досліджень, операційні столи, світильники, стерилізатори, відеобронхоскопи та інше. Однак це далеко не все необхідне для повного укомплектування приймального відділення.

- Залишається питання з оснащенням приймальних відділень необхідним обладнанням. У найближчий час, можливо за тиждень або два, стане зрозумілим, чи буде фінансування державного бюджету на ці цілі, чи фінансуватиме місто. Це будуть досить значні кошти, але нам потрібно завершувати відділення. Вважаю, що це буде значний крок вперед для запорізької медицини, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, у 9-й міській лікарні також продовжуються роботи зі створення сучасного приймального відділення. Його також планується завершити у поточному році.