У Запоріжжі став на рейки черговий європейський трамвай

05.07.2021 14:50

Сьогодні, 5 липня, на лінію для випробувань вийшов вже дев’ятий за ліком європейський трамвай із дванадцяти отриманих цьогоріч. Вже за кілька днів він почне курсувати на міських пасажирських маршрутах, втім спершу має пройти ходові випробування.

У Запоріжжі з 2017 року реалізується програма міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай», яка передбачає збірку запорізьких трамваїв, придбання європейських трамвайних вагонів та капітальний ремонт вже існуючого рухомого складу.

Так, на лінію для випробувань зокрема вийшов 9-й європейський трамвай. Порожнім на міських коліях має наїздити 50 км. Курсуватиме від трамвайного депо до «Запоріжжя І». Тестування триватиме й впродовж наступних 4-5 днів (20 год.), але вже з пасажирами.

- Ці трамваї зарекомендували себе в роботі відмінно. Завдяки транзисторній системі керування вони плавно набирають хід, розганяються, так само й гальмують. Перевага в тому, що управління рухом тут ручне. За словами водіїв, їм так набагато зручніше. Також у кабіні водія встановлена система кондиціонувнаня, є засувка, яка пропускає охолоджене повітря до салону. Встановлена й нова система опалення, яка гріє у зимовий період, - розповів заступник начальника трамвайного депо з виробничо-технічних питань КП «Запоріжелектротранс» Артур Ісаєв.

Європейський трамвай, як і решту одиниць муніципального транспорту, оздобили новим брендуванням - гербом міста Запоріжжя та наліпкою з «вишитим» червоним орнаментом. Також виконали капітальний ремонт візка, розширили колісну базу, а у салоні – модернізували систему освітлення й замінили сидіння. 

Наступний етап – встановлення валідаторів для безконтактної оплати проїзду. Їх планується змонтувати щойно трамвай пройде тестові випробування.