У Шевченківському районі проводять масштабну заміну водопроводу

05.07.2021 16:30

Комунальники замінюють аварійну ділянку водогону по вулиці Чарівній від вулиці Цитрусової у Шевченківському районі Запоріжжя. Працівники КП «Водоканал» виконують роботи методом санації. Підготовчі роботи триватимуть кілька днів поспіль, а з 7 липня розпочнеться безпосередньо заміна. Всього планується замінити близько 320 погонних метрів труби.

Сталевий водопровід по вулиці Чарівній є одним з ключових у Шевченківському районі - від нього живляться водою відразу кілька прилеглих мікрорайонів. Однак трубопровід був побудований ще в 70-ті роки минулого століття. За тривалий час експлуатації окремі ділянки істотно зносилися. Тільки за минулі 4 роки на даній ділянці водоводу 12 разів поспіль траплялися пориви та аварії. Тому керівництво КП «Водоканал» прийняло рішення розпочати заміну проблемної ділянки.

Зараз проводять підготовчі роботи. Так, працівники підприємства закінчили встановлення тимчасового трубопроводу для підключення до споживачів на час заміни постійних труб. Таким чином з 7 липня абонентів під'єднають до тимчасового трубопроводу. Втім, за словами комунальників, самі споживачі цих змін не відчують. Навпаки - цей захід необхідний для того, щоб не залишати будинки без питної води. Безпосередньо роботи з заміни труби проводитимуться не менше трьох тижнів та мають завершитися до середини серпня.

- Старий водогін постійно завдавав клопоту. Так, під час його поломок доводилося відключати численних споживачів від води. Також значна частина водоводу проходить через теплотрасу, що теж істотно ускладнювало виявлення і ліквідацію аварійних ситуацій. За допомогою заміни проблемної ділянки нам вдасться продовжити термін служби нової труби на 50 років. Роботи виконуємо методом санації - тобто нову поліетиленову трубу діаметром 300 мм проштовхуємо через стару сталеву трубу. Це дозволяє провести заміну практично без пошкодження дорожнього покриття і тротуарів, - розповів технічний директор КП «Водоканал» Роман Горян.

Заміна труб виконується за оборотні кошти підприємства з залученням власної спецтехніки та працівників. Вартість ремонтних робіт на даній ділянці - близько 300 тис. грн.

Завершальним етапом ремонту буде відновлення покриття пішохідної доріжки і зеленої зони на вулиці Чарівній, частину яких довелося розкрити для доступу до початку траси водогону.