У Запоріжжі проти коронавірусу вакцинувались майже 36 тисяч осіб

08.07.2021 17:00

У Запоріжжі продовжують роботу пункти вакцинації проти вірусу COVID-19. Вони обладнані на базі медичних установ. За кожним закріплена медична команда з трьох чоловік - реєстратора, лікаря і медсестри, яка робить щеплення. Сьогодні їх роботу перевіряли представники міської влади.

За інформацією департаменту охорони здоров'я міської ради, центри масової вакцинації розташовуються на базі п'яти Центрів ПМСД: №1 (пр. Соборний, 88), №2 (вул. Авраменка, 4), №5 (вул. Запорозького козацтва, 25), №8 (вул. Харчова, 2) і №10 (бул. Шевченка, 25).

Центри вакцинації працюють з 09.00 до 15.00 у вихідні дні. У будні дні на базі Центрів ПМСД працюють пункти щеплень. 

На базі Запорізького обласного центру молоді відкрито Центр масової вакцинації (тимчасовий щеплювальний пункт), який працює у вихідні дні.

Можливістю вакцинуватися вже скористалися майже 36 тисяч запоріжців. З них близько 12 тисяч отримали другу дозу препарату.

- Вакцинуватися в Центрах може доросле населення міста за записом на вакцинацію через додаток «ДІЯ», контакт-центр Міністерства охорони здоров'я, реєстратури територіальних центрів первинної медико-санітарної допомоги або у свого сімейного лікаря. Пріоритет надається людям похилого віку старше 60 років, але вакцинуватися можуть всі бажаючі. Кожна людина отримає запрошення на вакцинацію на конкретний день і час, - розповіла директорка департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Також з 1 липня можна записатися на вакцинацію через сайт департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради та сайт медичної інформаційної системи Helsi.me.

За словами представників міської влади, наразі вакцин вистачає, процес вакцинації проходить спокійно і без ускладнень.

- На сьогодні у нас є всі три найпопулярніші вакцини, визнані у світовому співтоваристві і схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Це препарати CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca і Pfizer. Найбільш поширений варіант - CoronaVac/Sinovac Biotech. Це також сертифікований препарат, який за всіма медичними даними найлегше переноситься організмом. У найближчих планах - про всяк випадок розширити медичний штат, уповноважений проводити вакцинацію. Для цього будемо ще активніше проводити навчання, після яких медичні працівники здають тестування і отримують сертифікат, - зазначив заступник Запорізького міського голови Геннадій Наумов.

При зверненні до Центру вакцинації при собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код.

У територіальних Центрах первинної медико-санітарної допомоги розміщена вся необхідна інформація про проведення кампанії щеплень, а також адреси пунктів щеплень і центрів вакцинації.

Вакцинація для всіх проводиться безкоштовно.