У міських парках триває боротьба з амброзією

23.07.2021 14:10

КП «Титан» проводить комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію осередків карантинного бур’яну в межах всіх зелених зон, які утримує на балансі. Так, сьогодні, 23 липня, восьмеро працівників комунального підприємства зокрема попрацювали в парку Перемоги. Не тільки позбулися амброзії, а й виконали традиційні щоденні роботи з утримання території – викосили газони та провели санітарне прибирання.

Загалом КП «Титан» обслуговує 6 парків міста: парки Перемоги, Енергетиків, Вознесенівський, Металургів ім. Сацького, ім. Синенка та 30-річчя визволення України, а також два міських пляжі – Центральний і Правобережний. Боротьба з карантинним бур’яном нині триває на всіх цих територіях. Спеціальним засобом проти амброзії обробляються 58,5 га парків, з яких 35,5 га зелені зони. Розчин, який розпилюється, не має запаху та кольору й є цілком безпечним як для людей, так і для тварин та інших видів рослин.

- Застосовується ґрунтопокращувальний засіб «Стоп амброзія», який показав себе дуже ефективно. Протягом 5 років ми обробляємо ним наші парки та в рамках виконання програми парк Перемоги вже вважається територією без амброзії. Цьогоріч було закуплено 330 літрів ґрунтопокращувального засобу, - розповіла начальниця виробничого відділу КП «Титан» Ольга Сліпченко.

Зазначимо, в рамках реалізації міської програми боротьби з карантинними рослинами передбачено три методи позбавлення від них – механічний, хімічний та фітоценотичний. У комплексі всі вони дають позитивний результат. Так, у парку Перемоги зокрема застосовуються всі перелічені методи боротьби з карантинними рослинами.

Механічний метод традиційно застосовується з квітня по жовтень, а хімічний – впродовж червня-липня, коли амброзія починає цвісти й плодоносити, адже розмножується насінням. Далі працівники КП «Титан» також планують вдатися до фітоценотичного – тобто засівання території травами, які пригнічують ріст карантинних бур’янів.