Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 22.06.2012 №218 «Про діяльність Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»

Рішення виконавчого комітету №349 від 28.09.2012. Дата оприлюднення 28.09.2012

Керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИВ:

1. Внести зміни до Положення про комісію з розгляду питань про звільнення від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, та продовження курсу реабілітації дітям-інвалідам понад 6 місяців, затвердженого рішенням виконавчого комітету міської ради від 22.06.2012 №218 «Про діяльність Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»:

1.1 Пункт 3 викласти в новій редакції:

«3. Основним завданням комісії є розгляд питань та прийняття рішення:

3.1 Про звільнення громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу:

1) від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) в структурних підрозділах Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);

2) від відшкодування Запорізькому міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) витрат, пов’язаних з соціальним обслуговуванням (наданням соціальних послуг) у стаціонарному відділенні для тимчасового проживання (Запорізькому міському геріатричному стаціонарі).

3.2 Про повторне забезпечення громадян путівкою до геріатричного стаціонару.

3.3 Про продовження курсу реабілітації дітям-інвалідам понад 6 місяців».

1.2 Доповнити новими пунктами 5, 6, виклавши їх в такій редакції:

«5. Звільнення громадян від відшкодування Запорізькому міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) витрат, пов’язаних з соціальним обслуговуванням (наданням соціальних послуг) у стаціонарному відділенні для тимчасового проживання (Запорізькому міському геріатричному стаціонарі), може здійснюватись у разі:

5.1 Коли рідні, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку, є особами похилого віку, визнані інвалідами в установленому порядку, залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі тощо.

5.2 Якщо середньомісячний сукупний дохід таких громадян нижчий ніж два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб, та рідні, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, знаходяться у складних життєвих обставинах, інших випадках (за рішенням комісії).

6. Комісія може встановлювати громадянам, рідні яких, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу, знаходяться у складних життєвих обставинах, диференційоване відшкодування територіальному центру витрат, пов’язаних з соціальним обслуговуванням (наданням соціальних послуг) у геріатричному стаціонарі) залежно від доходу таких громадян:

- 10 відсотків, у разі, якщо їх середньомісячний сукупний дохід становить від двох до трьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;

- 25 відсотків, у разі, якщо їх середньомісячний сукупний дохід становить понад три прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб».

У зв’язку з цим пункти 5, 6, 7, 8 вважати відповідно пунктами 7, 8, 9, 10.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Каптюха Ю.В.

 

 

Міський голова                                                                                           О.Ч.Сін

 

 

 

 

                                                                                                                                        Пояснювальна записка

до проекту рішення виконавчого комітету міської ради «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 22.06.2012 №218 «Про діяльність Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»

 

Проект рішення виконавчого комітету міської ради підготовлено з метою надання додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, які потребують соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в стаціонарному відділенні для тимчасового проживання (Запорізькому міському геріатричному стаціонарі) (далі – геріатричний стаціонар) Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі – територіальний центр).

Рішенням виконавчого комітету міської ради від 22.06.2012 №218 затверджено Положення про комісію з розгляду питань про звільнення від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, та продовження курсу реабілітації дітям-інвалідам понад 6 місяців.

Даним проектом рішення виконавчого комітету міської ради пропонується розширити повноваження комісії в частині розгляду питань та прийняття рішень щодо звільнення від відшкодування, або встановлення диференційованого відшкодування територіальному центру витрат, пов’язаних з соціальним обслуговуванням (наданням соціальних послуг) у геріатричному стаціонарі громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

При визначені умов перебування громадян у геріатричному стаціонарі комісія буде враховувати рівень доходу, стан здоров’я, життєві обставини, в яких опинились пенсіонери, інваліди та їх рідні.

Пропонується також, надати комісії повноваження з прийняття рішення про повторне забезпечення путівкою до геріатричного стаціонару громадян, які перебувають вкрай складних життєвих обставинах та не можуть подолати їх самостійно або за допомогою рідних.

Прийняття даного рішення дозволить суттєво розширити спектр соціальної допомоги незахищеним верствам населення – пенсіонерам та інвалідам міста, за рахунок надання різних видів соціальних послуг, у тому числі з тимчасового проживання

 

 

Начальник управління

соціального захисту

населення міської ради                                                                              О.Я.Полковнікова