Про порядок видачі дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно

Рішення виконавчого комітету №318 від 31.07.2013. Дата оприлюднення 31.07.2013
Втратив чинність

 

Керуючись Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень",   Цивільним кодексом України, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Затвердити Порядок видачі органами місцевого самоврядування м.Запоріжжя дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно (додається).

2. Надати право підпису дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно, які були видані органами місцевого самоврядування м.Запоріжжя до 01.01.2013:

міському голові - щодо дублікатів свідоцтв про право власності на об'єкти нежитлового фонду (нежитлові будівлі, споруди, приміщення та їх частини), свідоцтва про право власності на які були видані на підставі рішень виконавчого комітету міської  ради;

директору департаменту житлово-комунального господарства міської ради - щодо дублікатів свідоцтв про право власності на об'єкти житлового  фонду (житлові будинки, гуртожитки, квартири та інше нерухоме майно), свідоцтва про право власності на які були видані на підставі рішень виконавчого комітету міської  ради;

головам районних адміністрацій Запорізької міської ради по Жовтневому, Заводському, Комунарському, Ленінському, Орджонікідзевському, Хортиць-кому, Шевченківському районах - щодо дублікатів свідоцтв про право власності  на інші об'єкти нерухомого майна.

3. Доручити товариству з обмеженою відповідальністю "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" здійснювати підготовку проектів дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих органами місцевого самоврядування м.Запоріжжя до 01.01.2013, у зв'язку з перебуванням на зберіганні у товариства відкритих до вказаної дати реєстраційних справ, які містять в собі документи про державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

4. Встановити, що дане рішення підлягає перегляду після врегулювання на законодавчому рівні питання передачі відкритих до 01.01.2013 реєстраційних справ  органам державної реєстрації прав.

5. Уповноважити суб'єктів права комунальної власності, в оперативному управлінні або господарському віданні (на балансі) яких перебуває нерухоме майно, здійснювати заходи щодо отримання дублікатів свідоцтв про право комунальної власності територіальної громади м.Запоріжжя на об'єкти нерухомості, які були видані органами місцевого самоврядування до 01.01.2013, а також органами державної реєстрації прав з 01.01.2013, у разі  втрати чи псування оригінала документа, а саме:

направляти відповідні звернення;

подавати документи;

отримувати дублікати свідоцтв.

6. Рішення виконавчого комітету міської ради від 26.04.2013 №147 "Про видачу дублікатів свідоцтв про право власності на об'єкти житлового фонду" вважати таким, що втратило чинність.

7. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Свіркіна Д.О. та заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Еделєва В.Г.

 

 

Перший заступник міського

голови з питань діяльності

виконавчих органів ради                                                    Д.О.Свіркін

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням виконавчого

комітету  міської  ради

31.07.2013 № 318

 

 

Порядок видачі органами місцевого самоврядування м.Запоріжжя дублікатів свідоцтв про право власності на нерухоме майно

 

Цей Порядок визначає механізм видачі дублікатів свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна, виданих органами місцевого самоврядування м.Запоріжжя до 01.01.2013 (далі - дублікати свідоцтв), у разі їх втрати чи пошкодження.

 

1. Умови видачі дублікатів свідоцтв про право власності

на нерухоме майно

 

1.1. Видача дублікатів свідоцтв здійснюється на підставі розпоряджень голів районних адміністрацій Запорізької міської ради по Жовтневому, Заводському, Комунарському, Ленінському, Орджонікідзевському, Хортиць-кому, Шевченківському районах за територіальністю, у відповідності до місця розташування нерухомого майна.

1.2. З метою отримання дубліката свідоцтва, у разі втрати чи пошкодження оригіналу документа, власник об'єкта нерухомості або уповноважена особа  подає до відповідної районної адміністрації Запорізької міської ради такі документи:

а) письмову заяву про видачу дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно із зазначенням реквізитів свідоцтва або акта виконавчого органу Запорізької міської ради (рішення, розпорядження), на підставі якого воно було видано;

б) оголошення в друкованих засобах масової інформації про недійсність свідоцтва про право власності на нерухоме майно у зв'язку з його втратою чи пошкодженням;

в) копію акта органу місцевого самоврядування м.Запоріжжя (рішення, розпорядження), яке було підставою для видачі відповідного свідоцтва про право власності;

г)  копію свідоцтва про право власності на нерухоме майно (за наявності);

д) інформаційну довідку або витяг з Державного реєстру речових прав на  нерухоме майно, отримані не пізніше трьох календарних днів до дати подання заяви, з інформацією, що підтверджує наявність державної реєстрації права власності на підставі свідоцтва, дублікат якого підлягає видачі, або з інформацією, яка свідчить про відсутність записів на відповідне нерухоме майно у даному реєстрі.

1.3. Заява про видачу дубліката свідоцтва про право власності на  нерухоме майно повинна бути підписана всіма співвласниками даного об'єкта.

Інтереси неповнолітніх представляють їх батьки або законні представники згідно з чинним законодавством.

Інтереси недієздатних та обмежено дієздатних громадян представляють відповідно до чинного законодавства України їх законні представники, опікуни та піклувальники.

У разі представлення інтересів власників майна їх законними представниками, опікунами чи піклувальниками, до заяви також додаються копії документів, що підтверджують повноваження даних осіб.

1.4. Дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно може бути виданий за письмовою заявою спадкоємців померлого власника (співвласника) об'єкта. У даному випадку, до письмової заяви додається довідка нотаріальної контори про відкриття спадкової справи, копія свідоцтва про смерть власника.

1.5. Видача дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно  здійснюється без письмової згоди іншого співвласника об'єкта нерухомого майна за наявності рішення суду про визнання цього співвласника  безвісно відсутнім або померлим.

1.6. Дублікат свідоцтва повинен містити весь текст виданого документа, оригінал якого вважається таким, що втратив чинність, підпис посадової особи, якій доручено його підписання згідно з п.2 рішення, та документ повинен бути скріплений печаткою відповідного виконавчого органу Запорізької міської ради.

На дублікаті свідоцтва у правому верхньому кутку робиться відмітка з зазначенням слів «Дублікат має силу оригіналу» та дату його видачі.

 

 

2. Порядок видачі дублікатів свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомого майна

 

2.1. Районною адміністрацією Запорізької міської ради здійснюється розгляд поданої заяви і документів та визначається наявність підстав для видачі дубліката свідоцтва про право власності на майно.

У разі подання заявником повного пакета документів та відсутності у них будь-яких невідповідностей, головою районної адміністрації Запорізької міської ради видається розпорядження про видачу дубліката свідоцтва.

2.2. Розпорядження про видачу дублікату свідоцтва направляється до товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" для підготовки проекту дубліката свідоцтва.

2.3. Товариством з обмеженою відповідальністю "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" на підставі розпорядження про видачу дубліката свідоцтва здійснюється підготовка проекту  дубліката свідоцтва (за умови, що у результаті перевірки матеріалів реєстраційної справи не встановлено наявність будь-яких невідповідностей або недостовірних відомостей у документах).

У разі, якщо товариством було встановлено такі обставини, воно зобов'язане  повідомити про це районну адміністрацію Запорізької міської ради, якою було видано розпорядження про видачу дубліката свідоцтва.

2.4. Проект дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно видається заявнику товариством з обмеженою відповідальністю "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" з приміткою даного товариства (логотипом, зареєстрованим в установленому чинним законодавством порядку) у двох примірниках.

2.5. Дублікат свідоцтва про право власності на об'єкт нерухомого майна у двох примірниках подається заявником на підпис відповідній посадовій особі, зазначеній у п.2 даного рішення, разом з розпорядженням голови районної адміністрації міської ради про його видачу.

Після підписання документ скріплюється печаткою відповідного виконавчого органу Запорізької міської ради та видається у двох примірниках на руки власнику (уповноваженій особі) при пред'явленні паспорта або доручення.

2.6. Підставою для відмови районною адміністрацією міської ради у видачі розпорядження про видачу дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно є:

подання заявником неповного пакета документів;

виявлення в документах невідповідностей або недостовірних відомостей;

інші обставини, передбачені чинним законодавством, що унеможливлюють видачу дубліката свідоцтва.

Повідомлення ТОВ "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" про виявлення невідповідностей або недостовірних відомостей у документах є підставою для скасування районною адміністрацією міської ради розпорядження про видачу дубліката свідоцтва.

2.7. Відмова у видачі дубліката свідоцтва про право власності на нерухоме майно може бути оскаржена в судовому порядку.

 

 

Керуючий  справами

виконкому  ради                                                                  З.М.Бойко