Про виконання бюджету міста за І півріччя 2013 року

Рішення виконавчого комітету №325 від 12.08.2013. Дата оприлюднення 12.08.2013
 

За звітний період до бюджету міста надійшло доходів на загальну суму 1 281,4 млн.грн., в тому числі до загального фонду бюджету - 1 145,2 млн.грн., з них податки, збори та інші обов'язкові платежі - 827,4 млн.грн., офіційні трансферти з державного та обласного бюджетів - 317,8 млн.грн. Без врахування трансфертів план по зазначених доходах виконаний на 102,8 відсотка, понад плану до бюджету міста надійшло 22,6 млн.грн. У порівнянні з І півріччям 2012 року зростання становить 2,8 відсотка.

Обсяг доходів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, склав 605,5 млн.грн. (99,0 відсотків до плану), що лише на 2,4 відсотка або на 14,2 млн.грн. більше ніж у відповідному періоді минулого року. Помісячний розпис цих доходів, доведений Міністерством фінансів України, за звітний період не виконаний на 98,5 млн.грн. На зазначену суму невиконання бюджет міста отримав середньострокові безвідсоткові позики.

Виконанню доведених показників перешкоджає складний фінансовий стан, який має місце на багатьох основних промислових підприємствах міста, що супроводжується частковим призупиненням виробництва, простоями устаткування, скороченням чисельності працюючих, переходом на неповний робочий тиждень, вимушеними відпустками працівників без збереження заробітної плати. Порівняно з минулорічними показниками зменшились обсяги виробництва (в цілому по області на 2,2 відсотка) та обсяги реалізації промислової продукції (по місту на 8,6 відсотка).

Незначні темпи зростання фонду оплати праці (102,1 відсотка порівняно з січнем-травнем минулого року) зумовлено, насамперед, суттєвим скороченням працівників.

Поряд з цим, надходження власних доходів становлять 221,9 млн.грн. або 114,8 відсотка до плану на звітний період, понад плану надійшло 28,7 млн.грн. В порівнянні з І півріччям 2012 року зазначені доходи зросли на 8,1 млн.грн. або на 3,8 відсотка.

Бюджет міста отримав плати за землю в сумі 179,4 млн.грн., що більше плану на 6,9 відсотка (на 11,6 млн.грн.). В порівнянні з відповідним періодом минулого року зростання становить 8,7 відсотка. Зазначеному збільшенню та перевиконанню планового показника сприяли надходження орендної плати по перерахунках за минулі роки, проведення роботи з землекористувачами щодо необхідності здійснення перерахунків вартості землі та трикратного збільшення ставок.

Перевиконані планові показники по орендній платі за користування майном комунальної власності на 7,1 відсотка, але незважаючи на зазначене, наявна тенденція до зменшення надходжень через відмову суб'єктів господарювання від орендованих нежитлових приміщень та зростання заборгованості на 0,2 млн.грн.

Надходження спеціального фонду бюджету міста склали 136,2 млн.грн., в тому числі субвенції з державного та обласного бюджетів - 11,7 млн.грн. Без урахування трансфертів план виконаний на 100,6 відсотка. До бюджету розвитку надійшло 64,0 млн.грн. або 102,7 відсотка до плану, в тому числі єдиного податку - 60,9 млн.грн., надходжень від відчуження майна, що перебуває у комунальній власності - 2,7 млн.грн.

За звітний період з бюджету міста проведено видатків на загальну суму 1423,4 млн.грн., із яких за загальним фондом бюджету - 1312,1 млн.грн. або 89,6 відсотка планових показників на відповідний період, за спеціальним фондом - 111,3 млн.грн. або 26,4 відсотка річного плану. До державного бюджету перераховано 92,0 млн.грн.

При проведенні фінансування першочергова увага приділялась захищеним статтям, які склали 90,1 відсотка видатків загального фонду бюджету без урахування витрат за рахунок субвенцій з державного бюджету. Протягом звітного періоду забезпечено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ міста та розрахунки за комунальні послуги і енергоносії.

Для покриття тимчасових касових розривів бюджету, пов'язаних із забезпеченням першочергових видатків, залучені короткострокові позики з Єдиного казначейського рахунку на загальну суму 461,4 млн.грн., заборгованість по яких на звітну дату становила 76,4 млн.грн.

За незахищеними статтями видатків загального фонду бюджету планові показники звітного періоду освоєні в середньому на 86,0 відсотків. Найменший рівень освоєння бюджетних коштів за зазначеними видатками досягнутий по установах культури (78,6 відсотка), освіти (79,4 відсотка), заходів з благоустрою міста по районах (57,3 відсотка, з яких по Орджонікідзевському району - 25,1 відсотка). Не розпочато освоєння коштів на виконання місцевих програм в галузі архітектури та містобудування.

Із загального обсягу надходжень додаткової дотації з обласного бюджету на покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення в сумі 2,4 млн.грн. проведено видатків в сумі 1,5 млн.грн. або 63 відсотка.

Незадовільним є стан освоєння коштів бюджету розвитку міста. За звітний період розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів взято фінансових зобов'язань на загальну суму 69,0 млн.грн. (28,1 відсотка річних планових показників), з яких на будівництво, реконструкцію та ліквідацію аварійного стану об'єктів - 27,0 млн.грн. (25,1 відсотка до річного плану).

На виконання Програми реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг освоєно 8,5 млн.грн. або 4,9 відсотки річних планових асигнувань. В загальному обсязі за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету взято зобов'язань на суму 7,0 млн.грн., що становить третину наявних коштів субвенції.

За рахунок субвенцій з державного бюджету проведені розрахунки по наданих пільгах та житлових субсидіях населенню з енергопостачальними підприємствами та іншими підприємствами надавачами послуг на суму 39,5 млн.грн., що становить 44,7 відсотка обсягу нарахованих пільг та субсидій. Критичним є стан розрахунків за теплопостачання, на звітну дату заборгованість перед Концерном «Міські теплові мережі» складає 41,9 млн.грн., що зумовлено неможливістю проведення розрахунків за діючим порядком через неузгодженість обсягу заборгованості концерну перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ.

Відповідно до звітності про виконання бюджету міста за І півріччя 2013 року кредиторська заборгованість на кінець звітного періоду склала 93,3 млн.грн., з якої по видатках за рахунок субвенцій з державного бюджету - 60,8 млн.грн.

Основною причиною наявності значної кредиторської заборгованості є відсутність ліміту грошових коштів з Єдиного казначейського рахунку для забезпечення в повному обсязі проведення платежів розпорядників та одержувачів коштів бюджету за незахищеними статтями видатків згідно із зареєстрованими зобов'язаннями та при наявності залишків коштів на реєстраційних рахунках.

З метою забезпечення виконання бюджету міста в 2013 році, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради і головам районних адміністрацій міської ради для збільшення надходжень до бюджету міста податку на доходи фізичних осіб спільно з податковими органами міста на кожне засідання робочої групи по забезпеченню податкових та інших надходжень до бюджету запрошувати керівників підприємств, по яких середньомісячна заробітна плата нижча за мінімальний розмір, встановлений державою, та середньогалузевий рівень.

2. Департаменту архітектури та містобудування міської ради з метою забезпечення виконання плану по надходженнях коштів пайової участі у розвитку інфраструктури міста вжити вичерпних заходів щодо виконання зобов'язань по сплаті пайової участі замовників, по яких об'єкти будівництва введені в експлуатацію.

3. Департаменту комунальної власності та приватизації міської ради забезпечити взаємодію з органами державної виконавчої служби щодо стягнення заборгованості з орендної плати за рішеннями суду.

4. Департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради:

4.1. З метою забезпечення видатків на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ проаналізувати виконання видаткової частини загального фонду бюджету за підсумками 9 місяців поточного року та підготувати пропозиції щодо перерозподілу бюджетних призначень.

4.2. Своєчасно організувати роботу по формуванню проекту бюджету міста на 2014 рік.

5. Департаменту житлово-комунального господарства міської ради забезпечити освоєння коштів субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах з урахуванням залишку коштів на початок року.

6. Управлінню соціального захисту населення міської ради вжити заходів щодо освоєння іншої додаткової дотації з обласного бюджету на покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення в повному обсязі.

7. Департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради, департаменту економічного розвитку міської ради та департаменту житлово-комунального господарства міської ради забезпечити безумовне виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 167 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування» (зі змінами).

8. Концерну «Міські теплові мережі» забезпечити проведення розрахунків по наданих пільгах та житлових субсидіях за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету.

9. Головним розпорядникам бюджетних коштів:

9.1. Проаналізувати хід виконання запланованих заходів та робіт і до 01.09.2013 року внести пропозиції департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради щодо перерозподілу затверджених асигнувань з метою забезпечення першочергових видатків та освоєння виділених коштів в повному обсязі.

9.2. Здійснити аналіз використання приміщень бюджетних установ, які перебувають в оперативному управлінні, та провести роботу щодо укладання угод на відшкодування енергоносіїв та інших послуг (крім комунальних), установами, які фактично користуються приміщеннями.

10. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, директора департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради Малиш В.І.

 

 

Перший заступник міського

голови з питань діяльності

виконавчих органів ради                                                    Д.О.Свіркін