Про роботу органів управління та сил цивільного захисту позапобіганню виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду у м. Запоріжжі

Розпорядження міського голови №393р від 20.11.2017. Дата оприлюднення 23.11.2017

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Кодексом цивільного захисту України, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 06.10.2017 №532«Про роботу органів управління та сил цивільного захисту області із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду 2017/2018 років у Запорізькій області», з метою оперативного реагування на виникнення надзвичайних ситуацій (далі – НС), пов’язаних з можливими несприятливими умовами осінньо-зимового періоду (великі опади у вигляді дощу або снігу, сильні морози, вітер, хуртовина, налипання мокрого снігу, ожеледь та інше):

1. Керівнику робіт з ліквідації наслідків НС та штабу, призначених розпорядженням міського головивід 21.11.2016 №315к/тр «Про призначення керівника робіт з ліквідації наслідків НС місцевого рівня, затвердження Положення про штаб з ліквідації наслідків НС»в своїй діяльності керуватися вимогами Кодексу цивільного захисту України. Забезпечити постійне інформування керівництва міста про хід виконання заходів з ліквідації наслідків НС природного характеру, пов’язаних з погіршенням погодних умов, доведення завдань до служб цивільного захисту (далі – ЦЗ) міста, органів управління, керівників підприємств, установ, закладів і контроль їх виконання.

2. У разі виникнення НС керівникам всіх рівнів організувати проведення заходів з надання допомоги населенню міста, провести обстеження територій об’єктів, які постраждали від НС, для визначення їх рівня, скласти відповідні акти та підготувати необхідні документи і матеріали відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 №415«Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету» /зі змінами/, а також відповідні документи навикористаннямісцевого матеріального резервузгідно з ПостановоюКабінету МіністрівУкраїни від 30.09.2015 №775 «Про затвердження Порядку створення і використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації  наслідків надзвичайних ситуацій» /зі змінами/.

3. Керівникам виконавчих органів міської ради, територіальних спеціалізованих служб ЦЗ місцевого рівня, підприємств, установ, закладів забезпечити виконання Комплексного плану заходів щодо попередження виникнення НС техногенного та природного характеру на території міста Запоріжжя в осінньо-зимовий період. Створити оперативні групи для безпосереднього керівництва роботами з ліквідації наслідків НС, розробити регламент їх роботи, у разі необхідності – організувати цілодобове чергування відповідальних працівників. Забезпечити безперебійне функціонування систем життєзабезпечення населення міста, в разі необхідності – перехід на автономне живлення електроенергією (лікарні, водозабори, каналізаційно-насосні станції тощо).

4. Директору департаменту економічного розвитку міської ради забезпечити підготовку розпорядчих документів щодофінансування заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків НС за рахунок коштів резервного фонду обласного і державного бюджету.

5. Директору департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради, директору департаменту інфраструктури та благоустроюміської ради:

5.1. Оперативно реагувати та вживати дійових заходів у разі виникнення аварійних ситуацій на комунальних мережах, вулицях та дорогах.

5.2. Створити матеріальний резерв, підтримувати у необхідному обсязі запаси морозостійких паливо-мастильних матеріалів та сипучих протиожеледних засобів.

5.3. Своєчасно інформувати штаб про стан функціонування об’єктів життєзабезпечення населення у разі погіршення погодних умов або виникнення НС.

6. Директору департаменту з питань охорони здоров’я міської ради:

6.1. Забезпечити безперервну роботу лікувально-профілактичних закладів міста, готовність медичних підрозділів та установ для надання термінової медичної допомоги особовому складу служб і органів, що залучаються до ліквідації НС, та населенню міста.

6.2. Своєчасно інформувати штаб про випадки надання медичної допомоги постраждалим від наслідків несприятливих погодних умов.

6.3. Підготувати пункти обігріву в лікувально-профілактичних закладах міста, спланувати своєчасне забезпечення їх необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

7. Рекомендувати начальнику Запорізького міськрайонного управління Головного управління Державної служби надзвичайної ситуації України в Запорізькій області:

7.1. Забезпечити проведення аварійно-рятувальних та рятувальних робіт у зоні ліквідації НС.

7.2. Сприяти у переміщенні спеціальної важкої та іншої техніки на найбільш складні ділянки автодоріг та у проведенні евакуації транспорту, що заважає розчищенню автошляхів, до місць відстою.

7.3. Забезпечити надання допомоги населенню,яке опинилося у зоні погіршення погодних умов.

7.4. Своєчасно інформувати штаб про обстановку, що склалася внаслідок несприятливих погодних умов.

8. Рекомендувати начальнику Дніпровського відділу Головного управління Національної Поліціїв Запорізькій області:

8.1.Здійснити вичерпні заходи щодо охорони майна громадян у зонах НС.

8.2. Забезпечити безпеку руху автотранспорту і охорону громадського порядку.

8.3.Визначити спільно з Комунальним підприємством «Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» місця для відстою великовантажної техніки на автошляхах міського значення.

8.4. Своєчасно надавати до міського штабу пропозиції щодо припинення дорожнього руху на ділянках автомобільних доріг.

9. Рекомендувати керівнику міського телекомунікаційного центра №532 Запорізької філії Публічного акціонерного товариства «Укртелеком»:

9.1.Забезпечити сталу роботу зв’язку та радіомовлення в осінньо-зимовий період.

9.2.Своєчасно інформувати міський штаб про обстановку, що склалася внаслідок несприятливих погодних умов.

10. Рекомендувати керівнику Запорізької дирекції Українського державного поштового зв’язку «Укрпошта» забезпечити своєчасне інформування міського штабу про стан доставки пенсій населенню міста під час погіршення погодних умов.

11. Рекомендувати завідувачу Відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділдержавної установи «Запорізький обласний лабораторний центрМіністерства охорони здоров’я України» забезпечити своєчасне інформування міського штабу про санітарно-епідемічний стан в місті.

12. Рекомендувати керівнику Запорізьких міських електричних мережПублічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго»:

12.1.Створити матеріально-технічний резерв для проведення відновлювальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС.

12.2.Своєчасно інформувати штаб про обстановку, що склалася внаслідок несприятливих погодних умов.

13.Виконавцям, визначеним в цьому розпорядженні,в період погіршення погодних умов, що можуть привести до виникнення НС,надавати в межах повноважень інформацію до міського штабу через управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради (електронна адреса: upns@meriazp.gov.ua, тел./факс 62-45-80):

у режимі повсякденного функціонування для формування оперативної довідкиштабуз 6.15 до 7.15 год.щоденно;

у режимі підвищеної готовності та НС (в разі погіршення погодних умов або виникнення НС згідно з класифікатором НС ДК 019:2010) – негайно та доповідати у подальшому з 06.15 до 07.15, в 11.30, в 14.30 та в 17.30 щоденно до завершення ліквідації наслідків НС.

14. Вищезазначеним виконавцям про виконання заходів проінформувати управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради до 10 березня щорічно.

15.Управлінню з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради:

15.1.Забезпечити у цілодобовому режимі підготовку вихідних даних для роботи міського штабу.

15.2.Організувати збір, накопичення, обробку інформації, її аналіз та узагальнення стану справ з ліквідації наслідків несприятливих погодних умов (НС).

15.3. В період погіршення погодних умов, що можуть привести до виникнення НС, надавати інформацію до обласного штабу через Департамент з питань цивільногозахистунаселення обласної державної адміністрації (електронна адреса:vczn.oda@ukr.net,depczn_zoda@ukr.net, тел. (061)787-71-01, тел./факс (061) 233-13-74,233-43-24:

у режимі повсякденного функціонування для формування оперативної довідки керівництву штабу з 06.20 до 07.20 год. щоденно;

у режимі підвищеноїготовності та НС (в разі погіршення погодних умов або виникнення НС згідно з класифікатором НС ДК 019:2010) – негайно та доповідати у подальшому з 06.20 до 07.20, в 11.50, в 14.50 та в 17.50 щоденно до завершення ліквідації наслідків НС.

16. Узагальнену інформацію про стан виконання цього розпорядження надавати міському голові до 20 березня щорічно.

17. Розпорядження міського голови від 11.11.2015 №375р «Про роботу органів управління та сил цивільного захисту по запобіганню виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду у м. Запоріжжі» вважати таким, що втратило чинність.

18. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Еделєва В.Г.

 

 

Міський голова                                                                         В.В.Буряк