Про стан фінансово-бюджетної дисципліни на підприємствах, установах та організаціях міста

Розпорядження міського голови №454р від 27.12.2017. Дата оприлюднення 29.12.2017

Протягом 2016 року та 9-ти місяців 2017 року Управлінням Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області проведено контрольні заходи з перевірки фінансово-господарської діяльності та окремих питань на 18-ти підприємствах, установах та організаціях комунальної форми власності міста, в ході яких встановлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 10 493,7 тис.грн. Серед порушень виявлено:

  • зайве нарахування та виплата заробітної плати з нарахуваннями – 2 656,7 тис.грн.;
  • завищення вартості робіт та послуг – 2 158,1 тис.грн.;
  • невірне визначення обсягу заборгованості з різниці в тарифах – 2 114,7 тис.грн.;
  • зайве нарахування та виплата державної допомоги та інших соціальних виплат за рахунок коштів державного бюджету – 2 090,6 тис.грн.;
  • не цільове використання бюджетних коштів – 765,8 тис.грн.;
  • не вжиття заходів щодо погашення дебіторської заборгованості – 266,5 тис.грн.;
  • недоотримання доходів бюджету міста – 289,2 тис.грн.;
  • покриття видатків спеціального фонду бюджету за рахунок асигнувань загального фонду – 119,8 тис.грн.;
  • інші порушення фінансової дисципліни – 32,4 тис.грн.

За результатами вжитих заходів із загальної суми порушень відшкодовано 4 067,0 тис.грн. або 38,8%. На теперішній час порушення не усунені в:

- Запорізькому багатопрофільному ліцеї №99 на суму 2 380,2 тис.грн. (зайво нараховано та виплачено заробітну плату та зайво перераховано єдиний соціальний внесок). За наслідками перевірки органами прокуратури відкрито кримінальне провадження, наразі тривають слідчі дії;

- управліннях праці та соціального захисту населення міської ради по районах міста – 1 512,1 тис.грн. (надмірно нараховано та виплачено соціальних виплат за рахунок коштів державного бюджету). Справи по стягненню коштів на суму 94,4 тис.грн. розглядаються в судовому порядку, проводиться робота по поверненню коштів надмірно виплаченої щомісячної адресної допомоги внутрішньопереміщеним особам внаслідок надання недостовірної інформації про майновий стан на суму 1 414,4 тис.грн. в добровільному або судовому порядку, опрацьовується питання списання боргу на суму 3,3 тис.грн.

- МКП «Основаніє» - 971,0 тис.грн. (завищення вартості наданих підрядною організацією послуг). За фактами перевірки триває судовий розгляд;

- КП «Управління капітального будівництва» - 491,9 тис.грн. (невжиття заходів по стягненню дебіторської заборгованості - 239,9 тис.грн., завищення вартості будівельних робіт – 246,9 тис.грн. тощо). Наразі, в судовому порядку розглядаються справи щодо усунення порушень на суму 239,9 тис.грн., триває досудове розслідування – 246,9 тис.грн., ведеться претензійно-позовна робота – 5,1 тис.грн.

- управлінні з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради – 763,8 тис.грн. (виділення з матеріального резерву матеріальних цінностей на заходи, що не пов’язані з попередженням, ліквідацією надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру);

- КП «Запоріжміськсвітло» - 273,2 тис.грн. (заниження розміру чистого фінансового результату та як наслідок заниження розміру чистого прибутку, що підлягає сплаті до бюджету міста – 197,2 тис.грн., зайве нарахування доплат та відпускних – 49,4 тис.грн., невжиття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості – 26,6 тис.грн.).

- СКП «Запорізька ритуальна служба» - 34,4 тис.грн. (покриття видатків іншої юридичної особи – 23,0 тис.грн., зайве нарахування та виплата премій працівникам підприємства – 11,4 тис.грн.).

Крім того, залишаються не усуненими порушення фінансово-бюджетної дисципліни за контрольними заходами, проведеними до 2016 року, та не вживаються відповідні заходи по КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги міста Запоріжжя» в частині відшкодування коштів за зайво списані паливно-мастильні матеріали на загальну суму 25,3 тис.грн.

Керуючись пунктом 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою посилення відповідальності керівників виконавчих органів міської ради, бюджетних установ, комунальних підприємств за порушення фінансово-бюджетної дисципліни, підвищення ролі внутрішнього фінансового контролю, повного усунення виявлених порушень та запобігання їх допущенню у подальшому:

1. Заступникам міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу обов’язків встановити персональний контроль за усуненням порушень, виявлених в ході контрольних заходів Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області.

2. Керівникам виконавчих органів міської ради:

- відповідно до статті 117 Бюджетного кодексу України підготувати пропозиції щодо заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, що не усунені до теперішнього часу та надати інформацію департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради в термін до 01.01.2018 року;

- забезпечити контроль за витрачанням бюджетних коштів розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів;

- посилити внутрішній контроль та персональну відповідальність за дотриманням вимог фінансово-бюджетного законодавства;

- щоквартально до 20 числа останнього місяця кварталу надавати інформацію до департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради щодо проведених органами державної аудиторської служби контрольних заходів в підпорядкованих установах, закладах та підприємствах, виявлених порушень та стану їх усунення.

3. Директору департаменту освіти і науки міської ради Погребняк Ю.В. проаналізувати підсумки ревізії Запорізького багатопрофільного ліцею №99 та з метою попередження порушень в частині правильності нарахування заробітної плати працівникам провести вибіркові перевірки загальноосвітніх навчальних закладів щодо дотримання норм діючого законодавства.

4. Директору департаменту охорони здоров’я міської ради Ушаковій В.В. встановити контроль за подачею позовів щодо відшкодування втрат бюджету міста внаслідок зайво списаних паливно-мастильних матеріалів у КУ «Міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги міста Запоріжжя» за рахунок винних осіб.

5. СКП «Запорізька ритуальна служба», КП «Запоріжміськсвітло» вирішити питання щодо стягнення з боржників донарахованої в ході ревізії дебіторської заборгованості у судовому порядку.

6. Департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради:

- провести семінари з головними розпорядниками бюджетних коштів щодо дотримання вимог окремих положень діючого бюджетного законодавства;

- надавати Управлінню Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області узагальнену інформацію по усуненню виявлених в ході контрольних заходів порушень щоквартально до 30 числа останнього місяця кварталу.

7. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу обов’язків.

 

 

 

Міський голова                                             В.В.Буряк