Про заходи щодо підготовки до нового 2019/2020 навчального року і роботу закладів освіти міста в осінньо-зимовий період

Розпорядження міського голови №147р від 21.05.2019. Дата оприлюднення 24.05.2019

На виконання розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації від 01.04.2019 №170 «Про закінчення поточного та організацію початку нового 2019/2020 навчального року», з метою забезпечення функціонування закладів освіти міста в новому 2019/2020 навчальному році і  всебічної підготовки  їх до роботи в осінньо-зимовий період:

1. Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради:

1.1. Забезпечити облаштування освітнього простору перших-других класів закладів загальної середньої освіти відповідно до вимог Нової української школи в межах виділених асигнувань.

1.2. Здійснити заходи щодо реалізації Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367, з метою забезпечення гарантованого права кожної дитини навчатися у закладі загальної середньої освіти за місцем проживання.

1.3. З метою формування мережі закладів освіти на 2019/2020 навчальний рік з урахуванням формування видатків на освітню галузь згідно з формульним підходом, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів продовжити роботу щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої, позашкільної освіти.

1.4. Продовжити роботу щодо подальшої оптимізації мережі закладів (груп) дошкільної освіти відповідно до освітніх запитів населення міста. Забезпечити формування у комунальних закладах дошкільної освіти всіх типів новостворених груп, переведення дітей з однієї вікової групи до іншої наприкінці оздоровчого періоду (серпень).

1.5. Сформувати мережу закладів загальної середньої освіти усіх типів, класів, груп подовженого дня, закладів дошкільної та позашкільної освіти відповідно до освітніх запитів населення та визначених показників бюджету галузі і винести питання про її затвердження на розгляд виконавчого комітету Запорізької міської ради.

1.6. Під час формування груп та класів у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти забезпечити врахування запитів щодо мови освітнього процесу відповідного до вимог Закону України «Про освіту». Сприяти подальшому запровадженню української мови в освітній процес закладів освіти.

1.7. Забезпечити проведення системних заходів щодо створення умов для організації зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників закладів загальної середньої освіти, які бажають вступити до закладів вищої освіти, та учнів закладів професійно-технічної освіти і студентів закладів вищої освіти, які здобувають загальну середню освіту.

1.8. Сприяти створенню закладів дошкільної освіти приватної форми власності.

1.9. Забезпечити електронну реєстрацію майбутніх вихованців закладів дошкільної освіти міста шляхом використання електронного ресурсу «Курс: дошкілля» (https://reg.isuo.org) як відкритого і прозорого сервісу для запису у заклади дошкільної освіти.

1.10. Забезпечити зарахування дітей до комунальних закладів дошкільної освіти відповідно до вимог чинного законодавства та на підставі направлень територіальних відділів освіти департаменту освіти і науки міської ради за формою, що визначена в електронному ресурсі «Курс: дошкілля» (https://reg.isuo.org). Забезпечити щомісячне оприлюднення інформації про наявність вільних місць у закладах дошкільної освіти в період з 02.09.2019 по 29.05.2020.

1.11. Забезпечити неухильне виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів» (із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів від 19.09.2018 № 806),  вжити вичерпних заходів щодо охоплення повною загальною середньою освітою дітей відповідного віку та обов’язкового охоплення дошкільною освітою дітей старшого дошкільного віку.

1.12. Забезпечити подальший розвиток мережі інклюзивних класів та груп у закладах загальної середньої, дошкільної освіти міста.

1.13. Продовжити облаштування інклюзивно-ресурсних центрів у межах виділених асигнувань.

1.14. Забезпечити подальше облаштування закладів освіти засобами архітектурної доступності для дітей з особливими освітніми потребами в межах виділених асигнувань.

1.15. Забезпечити комплектування закладів освіти міста керівними кадрами.

1.16. Провести відповідну змістовно-методичну роботу з педагогічними працівниками міста з питання підготовки до організованого початку 2019/2020 навчального року.

1.17. Сприяти забезпеченню закладів загальної середньої освіти сучасними засобами навчання і навчальною літературою.

1.18. Забезпечити контроль за дотриманням натуральних показників споживання енергоносіїв, здійснювати заходи щодо їх ощадливого споживання у закладах  загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.

1.19. Забезпечити у літній період збереження та розвиток матеріально-технічної бази і бібліотечних фондів закладів освіти.

1.20. Забезпечити проведення капітальних та поточних ремонтів, здійснити відповідні заходи з енергозбереження у закладах освіти міста в межах виділених асигнувань з метою їх підготовки до осінньо-зимового періоду.

1.21. Забезпечити контроль за дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічних умов у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти при підготовці їх до нового 2019/2020 навчального року.

1.22. Забезпечити проведення комплексу заходів щодо створення умов для організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти.

1.23. Забезпечити проведення перевірки стану готовності закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти до нового 2019/2020 навчального року та розглянути її результати на серпневій нараді керівників закладів освіти міста.

1.24. Забезпечити проведення у закладах загальної середньої освіти Дня знань та свята Першого дзвоника в новому 2019/2020 навчальному році, Днів відкритих дверей у закладах позашкільної освіти у період з 01.09.2019 по 15.09.2019.

2. Керівникам закладів освіти міста:

2.1. Забезпечити дотримання визначених підходів до формування освітніх програм закладів відповідно до вимог Державного стандарту, їх змістовного наповнення, граничного обсягу навчального навантаження та у межах виділених асигнувань на утримання закладів освіти у 2019 і 2020 роках.

Забезпечити на веб-сайті закладу освіти відкритий доступ до освітніх програм, що реалізуються в закладі освіти, та переліку освітніх компонентів, що передбачені освітньою програмою.

2.2. Забезпечити необхідні умови щодо реалізації змісту Типових освітніх програм та навчальних програм для учнів 1-2-х класів закладів загальної середньої освіти для досягнення учнями обов'язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 87).

2.3. Забезпечити необхідні умови щодо реалізації змісту Типових освітніх програм для закладів загальної середньої освіти І (3 – 4 класи), ІІ та ІІІ ступенів, розроблених на виконання Закону України «Про освіту» та постанов Кабінету Міністрів України від 20.04.2011 № 462 «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти», від 23.11.2011 № 1392 «о «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти».

2.4. Забезпечити у закладах дошкільної освіти всіх типів необхідні умови для обов’язкового виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти відповідно до статті 22 Закону України «Про дошкільну освіту».

2.5. Забезпечити комплектування закладів освіти міста педагогічними кадрами.

2.6. Забезпечити формування освітньої програми закладів позашкільної освіти шляхом впровадження типових освітніх програм або програм, розроблених на основі типових освітніх програм, в межах виділених асигнувань на утримання закладів позашкільної освіти у 2019 і 2020 роках.

2.7. Забезпечити відкритий доступ до інформації про вільні місця у групах на веб-сайті закладу дошкільної освіти.

2.8 Забезпечити дотримання вимог Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367, оприлюднення з дотриманням Закону України «Про захист персональних даних» на інформаційному стенді закладу освіти, а також на офіційному веб-сайті закладу освіти необхідної інформації про зарахування учнів до перших класів.

3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Пустоварова А.І.

 

Міський голова                                                                           В.В. Буряк