Про організацію виконання вимог чинного законодавства щодо забезпечення прав дітей на одержання повної загальної середньої освіти у 2019-2020 навчальному році

Розпорядження міського голови №246р від 30.08.2019. Дата оприлюднення 03.09.2019

На виконання вимог Конституції України, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» в частині забезпечення обов’язкової повної загальної середньої освіти, завдань загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», на виконання листа Міністерства соціальної політики України від 20.08.2019 №15261/0/2-19/37 та з метою посилення координації зусиль усіх зацікавлених органів в проведенні роботи щодо надання дітям з сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, адресної допомоги в підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового сезону, виявлення дітей шкільного віку, неохоплених навчанням на початок учбового періоду, усунення причин та умов даного явища, соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності та безпритульності в м. Запоріжжі:

1. Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, службі (управлінню) у справах дітей Запорізької міської ради:

1.1. Провести з серпня по жовтень 2019 року спільно з Дніпровським відділом поліції  ГУНП України в Запорізькій області Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» з метою виявлення дітей, які не приступили до занять з 1 вересня 2019 року у загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації без поважних причин, запобігання дитячої бездоглядності, попередження правопорушень і злочинності серед них.

1.2. Вжити заходів щодо повернення або влаштування виявлених дітей до навчальних закладів, закладів соціального захисту дітей, усунення причин і умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням, притягнення до відповідальності батьків та осіб, які їх замінюють, за порушення прав та законних інтересів дітей.

1.3. Сприяти охопленню навчанням дітей переміщених з тимчасово окупованих територій або районів проведення антитерористичної операції, виявлених під час усіх етапів проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» і надалі впродовж навчального року.

1.4. Провести роз’яснювальну роботу серед населення м. Запоріжжя щодо необхідності одержання дітьми і підлітками повної загальної середньої освіти та забезпечити широке висвітлення через засоби масової інформації хід проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», за його підсумками провести прес-конференції, наради тощо.

2. Службі (управлінню) у справах дітей Запорізької міської ради проаналізувати стан охоплення дітей, які перебувають на профілактичному обліку, обов’язковою повною загальною середньою освітою та вжити необхідних заходів щодо термінового залучення їх до різних форм навчання.

3. Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради:

3.1. Проаналізувати стан охоплення дітей і підлітків обов’язковою повною загальною середньою освітою та вжити дієвих заходів щодо повернення неповнолітніх до навчання.

3.2. Провести ретельну перевірку фактичного стану справ щодо продовження здобуття повної загальної середньої освіти випускниками 9-х класів 2019 року.

3.3. Посилити щоденний контроль за відвідуванням навчальних закладів учнями. У кожному випадку невідвідування виявляти причини і вживати конкретних заходів щодо залучення дітей до школи.

4. Управлінням соціального захисту населення міської ради по Олександрівському, Заводському, Комунарському, Дніпровському, Вознесенівському, Хортицькому, Шевченківському районах забезпечити, у разі необхідності, надання матеріальної допомоги дітям із малозабезпечених сімей для придбання одягу, взуття та канцелярського приладдя.

5. Просити Дніпровський відділ поліції ГУНП України в Запорізькій області:

5.1. В межах своєї компетенції надати необхідну допомогу у проведенні роботи по залученню дітей та підлітків до навчання.

5.2. Терміново вирішувати питання про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за невиконання ними своїх батьківських обов’язків щодо виховання та навчання дітей.

6. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Пустоварова А.І.

 

Міський голова                                                                      В.В. Буряк