Про заходи щодо забезпечення складання проекту бюджету міста на 2020 рік та прогнозу бюджету міста на 2021-2022 роки

Розпорядження міського голови №258р від 17.09.2019. Дата оприлюднення 23.09.2019

Керуючись пунктом 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до статей 75, 76 Бюджетного кодексу України, з метою належної організації роботи по формуванню проекту бюджету міста на 2020 рік та прогнозу бюджету міста на 2021-2022 роки:

1. Забезпечити подання до департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради в термін до 20.09.2019 прогнозних показників на 2020 – 2022 роки з пояснювальною запискою, аналітичною інформацією та розрахунками:

1.1. Департаменту економічного розвитку міської ради:

- фонду оплати праці, в тому числі по бюджетовизначальних підприємствах;

- середньомісячної заробітної плати працюючих у місті, чисельності штатних працівників;

- податку на прибуток підприємств комунальної власності в розрізі платників податку;

- частини чистого прибутку (доходу) комунальних підприємств, що вилучається до бюджету, у розрізі платників податку.

1.2. Управлінню з питань праці міської ради:

- обсягу коштів від погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств міста.

1.3. Управлінню з питань земельних відносин міської ради:

- коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення під об’єктами нерухомості;

- податку на майно (в частині плати за землю), в тому числі окремо по земельному податку та орендній платі за землю;

- коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.

1.4. Департаменту архітектури та містобудування міської ради:

- надходжень до бюджету розвитку міста коштів пайової участі у розвитку інфраструктури міста;

- надходжень коштів від продажу на земельних торгах (у формі аукціону) права оренди земельних ділянок.

1.5. Департаменту комунальної власності та приватизації міської ради:

- надходжень до бюджету міста від орендної плати за користування майном комунальної власності по об’єктах, що перебувають у віданні департаменту та КП «ВРЕЖО №7» (в частині нормативу зарахування до бюджету міста – 70%) із зазначенням переліку договорів та термінів їх дії, розміру місячної та річної орендної плати, обсягів заборгованості за договорами та строків її виникнення;

- коштів від відчуження майна комунальної власності, в тому числі коштів, отриманих від реалізації необоротних активів, матеріальних цінностей, вторинної сировини при списанні майна та внаслідок відчуження (продажу) рухомого майна;

- надходжень до цільового фонду міської ради коштів, отриманих за результатами конкурсів на право оренди об’єктів комунальної власності.

1.6. Управлінню з питань екологічної безпеки міської ради:

- надходжень екологічного податку;

- грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності;

- коштів відновної вартості зелених насаджень, що належать до комунальної власності та підлягають видаленню.

1.7. Департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва міської ради - фонду оплати праці працівників малих підприємств.

1.8. Департаменту спорту, сім’ї та молоді міської ради – прогнозного обсягу надходжень відсотків за користування довгостроковим кредитом, що надається з місцевих бюджетів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

1.9. Департаменту реєстраційних послуг міської ради:

- адміністративного збору за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

- плати за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а також плати за надання інших платних адміністративних послуг, пов’язаних з такою державною реєстрацією.

1.10. Головам районних адміністрацій міської ради:

- надходжень коштів до цільового фонду міської ради на потреби районів міста;

- плати за договорами на право тимчасового користування місцем для розташування стаціонарної тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності та засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та сфери послуг.

1.11. КП «Градпроект» - надходжень плати за тимчасове користування місцем розміщення рекламних засобів, що перебуває в комунальній власності територіальної громади м.Запоріжжя.

2. Запропонувати Головному управлінню Державної фіскальної служби у Запорізькій області надати інформацію департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради про очікувані обсяги надходження до бюджету міста податків, зборів та інших платежів в 2020-2022 роках (по яких забезпечує контроль та стягнення) за результатами проведення роботи з погашення податкової заборгованості.

3. Керівникам виконавчих органів міської ради – головним розпорядникам бюджетних коштів, враховуючи напрямки затвердженої Стратегії розвитку міста до 2028 року:

3.1. Відповідно до вимог статті 22 Бюджетного кодексу України розробити плани діяльності на 2020 рік та наступні два бюджетні періоди з урахуванням пріоритетів розвитку галузі та забезпечення ефективного управління бюджетними коштами.

3.2. Скласти та надати департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради бюджетні запити на 2020-2022 роки з детальними розрахунками і ґрунтовними поясненнями до них в термін до 01.10.2019.

3.3. У випадках, коли бюджетний запит передбачає надання державної допомоги суб’єктам господарювання за рахунок бюджетних коштів, забезпечити надання разом з бюджетним запитом копії рішення Уповноваженого органу з питань державної допомоги або інформації про звільнення від обов’язку повідомлення про нову державну допомогу.

3.4. В разі виникнення необхідності в коригуванні обсягів видатків на плановий рік надавати уточнені бюджетні запити.

3.5. Взяти до відома, що департамент фінансової та бюджетної політики міської ради під час розгляду бюджетних запитів не враховуватиме видатки:

3.5.1. щодо яких головними розпорядниками не подано належне обґрунтування;

3.5.2. щодо яких порушено вимоги, визначені в Інструкції з підготовки бюджетних запитів;

3.4.3. щодо яких не надано копію рішення Уповноваженого органу з питань державної допомоги або інформацію про звільнення від обов’язку повідомлення про нову державну допомогу.

3.5. Підготувати пояснювальні записки до проекту бюджету міста із аналітичною інформацією щодо показників міських цільових програм, та подати на розгляд постійної комісії міської ради з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів до 01.11.2019.

4. Головним розпорядникам коштів бюджету міста під час складання бюджетних запитів:

4.1. Вжити заходів, спрямованих на максимальну економію споживання енергоносіїв.

4.2. Провести інвентаризацію видатків, виходячи з необхідності забезпечення тільки тих з них, які спрямовані на здійснення основних функцій і завдань відповідного головного розпорядника.

4.3. Не допускати включення завищених та необґрунтованих витрат або таких, що повинні здійснюватись з іншого бюджету.

4.4. Переглянути заходи та програми, що здійснюються за рахунок коштів бюджету, обґрунтувати доцільність продовження періоду виконання міських програм, провести оцінку їх соціальної та економічної ефективності.

4.5. Проаналізувати динаміку доходів за рахунок власних надходжень бюджетних установ за групами і підгрупами, забезпечити якісне та обґрунтоване їх планування відповідно до вимог статті 17 Порядку складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 №228.

5. Департаменту економічного розвитку міської ради забезпечити підготовку узагальненої інформації про стан соціально-економічного розвитку міста за звітний період поточного року та прогнозних показників його розвитку на 2020-2022 роки в термін до 10.11.2019.

6. Департаменту фінансової та бюджетної політики міської ради:

6.1. Довести до головних розпорядників бюджетних коштів показники граничних обсягів видатків та надання кредитів загального фонду бюджету міста на 2020 рік з інформацією, яка необхідна для складання розрахунків по видатках на 2020-2022 роки, та вимогами до змісту аналітичної інформації щодо показників міських цільових програм в термін до 20.09.2019.

6.2 Взяти на контроль надання в установлені терміни бюджетних запитів від головних розпорядників бюджетних коштів, забезпечити їх опрацювання.

6.3. Підготувати обґрунтовані пояснення щодо врахованих показників проекту бюджету на 2020 рік, надати їх на розгляд постійної комісії міської ради з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів міської ради.

6.4. В установлені законодавством терміни підготувати проект рішення про бюджет міста на 2020 рік, внести його на розгляд виконавчого комітету міської ради, а після схвалення ним - на розгляд сесії міської ради.

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Малиш В.І.

 

Міський голова                                                                    В.В.Буряк