Про припинення розгляду звернень гр. Чиркова А.О.

Розпорядження міського голови №265р від 19.09.2019. Дата оприлюднення 26.09.2019

Протягом 2016-2019 років до виконавчого комітету Запорізької міської ради, департаменту охорони здоров’я  Запорізької міської ради надійшло 57 звернень від гр. Чиркова Андрія Олександровича, який мешкає за адресою: вул. Зестафонська, буд. 20, кв. 36, м. Запоріжжя, з питань щодо: впровадження винаходу, що попередить розвиток хвороб; погодження розміщення інформаційної об’яви в комунальних закладах міста; безкоштовної підтримки керівництвом міської ради в засобах масової інформації запропонованого проекту; можливості виступити на сесії міської ради з пропозицією нових методів лікування; проведення зустрічі стосовно презентації книги; виділення приміщення; припинення надання депутатами міської ради цільової матеріальної допомоги на лікування членам територіальної громади міста

В заявах порушувались питання організації зустрічі гр.Чиркова А.О. із медичним персоналом закладів охорони здоров`я міста, а також вільними слухачами із наданням відповідного приміщення, а також розміщення рекламних оголошень щодо його винаходу. Крім того, заявник пропонував організувати проведення ним курсів підвищення кваліфікації (на платній основі) на підставі його винаходу, який він описує у книзі «Открытие, изменившее Мир».

Слід зазначити, що 04.11.2016 на апаратній нараді департаменту охорони здоров`я міської ради, на якій були присутні керівники комунальних закладів охорони здоров`я м. Запоріжжя, Чирковим А.О. було проведено презентацію зазначеної книги.

30.11.2017 відбулася особиста зустріч гр. Чиркова А.О. з головним лікарем КЗ «Міський центр здоров`я» Макаренком М.Г., на якій заявнику були надані відповідні роз`яснення та рекомендації.

У відповідях гр. Чиркову А.О. було роз’яснено наступне: оскільки заклади охорони здоров`я, які знаходяться в комунальній власності територіальної громади міста в особі Запорізької міської ради, є юридичними особами публічного права, що здійснюють свою діяльність самостійно, йому особисто потрібно  звертатися до керівників відповідних закладів охорони здоров`я для вирішення питання презентації винаходу у медичних установах.

Крім того, акцентовано увагу заявника, що порядок оренди приміщень комунальної власності регламентовано Законом України «Про оренду державного та комунального майна». Інформація про наявність вільних приміщень об`єктів права комунальної власності, які можуть бути передані в оренду для проведення певних заходів, розміщена на сайті міської ради за посиланням: zp.gov.ua.

Також наголошено, що грошова допомога громадянам міста із депутатського фонду надається згідно з Програмою використання коштів депутатського фонду у 2019 році, затвердженою рішенням Запорізької міської ради від 19.12.2018 № 51 (зі змінами), яка фінансується за кошти бюджету міста та відповідно до якої депутати міської ради мають право об`єднувати кошти для спрямування їх на виконання окремих завдань та заходів, в тому числі на надання матеріальної допомоги на лікування; рішення про надання грошової допомоги на лікування (або відмови в наданні такої допомоги) громадянам міста приймаються особисто депутатами Запорізької міської ради.

Разом з тим, департаментом охорони здоров`я міської ради поінформовано гр. Чиркова А.О., що відповідно до вимог чинного законодавства медична практика підлягає ліцензуванню. У медичній практиці ліцензіат застосовує тільки ті методи профілактики, діагностики, лікування,  реабілітації, лікарські засоби, медичні вироби, вироби медичного призначення та дезінсекційні засоби, що не заборонені до застосування Міністерством охорони здоров`я України. Законодавством регламентовано вимоги стосовно здійснення медичної і фармацевтичної діяльності виключно особами, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Згідно зі ст. 14-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» для всіх закладів охорони здоров`я, а також для фізичних осіб – підприємців, що провадять господарську діяльність з медичної практики є обов`язковим додержання стандартів медичної допомоги (медичних стандартів) клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення.

Гр.Чиркову А.О. було наголошено, що якщо він є суб`єктом інтелектуальної власності, згідно з чинним законодавством України для реалізації свого права на використання об`єкта інтелектуальної власності в медицині він має набути спеціального статусу суб`єкта медичної практики.

Однак, гр. Чирков А.О., по-перше, не надав документи про спеціальну медичну освіту, а також документи щодо реєстрації його як суб`єкта підприємницької діяльності та отримання спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством), по-друге, не здійснив заходів щодо укладення договору оренди відповідного приміщення, а також дій відповідно до вимог законодавства про рекламу стосовно розміщення оголошень у приміщеннях комунальних закладів охорони здоров`я, що належать територіальній громаді м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради, що унеможливлює задоволення вимог, зазначених в його неодноразових зверненнях.

Таким чином, оскільки звернення гр. Чиркова Андрія Олександровича неодноразово перебували на розгляді органів місцевого самоврядування, за результатами йому надавались вичерпні, обґрунтовані відповіді та роз’яснення в межах повноважень з посиланнями на норми чинного законодавства та одночасними роз’ясненнями про право заявника на звернення за захистом своїх порушених/оспорюваних прав до суду, на підставі ч. 2 ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»:

1. Припинити розгляд звернень гр. Чиркова Андрія Олександровича з вищезазначених питань.

2. Відділу по роботі зі зверненнями громадян виконавчого комітету міської ради повідомити гр. Чиркова Андрія Олександровича про припинення розгляду його звернень.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на керуючого справами виконкому ради Омельяновича Р.А.

 

Міський голова                                                           В.В. Буряк