Про припинення розгляду звернень гр. Юдіна Ю.М.

Розпорядження міського голови №266р від 19.09.2019. Дата оприлюднення 26.09.2019

Протягом 2017-2019 років до виконавчого комітету Запорізької міської ради, департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва міської ради  надійшло понад 150 звернень від гр. Юдіна Юрія Миколайовича, який мешкає за адресою: бул. Центральний, буд. 14, кв. 45, м. Запоріжжя, 69005, з питань щодо: реєстрації зареєстрованого права на його житло; витребування інформації у Запорізького БТІ державного реєстру прав власності на нерухомість у повному обсязі (на паперових носіях); ведення державного реєстру прав у повному обсязі, в тому числі на паперових носіях; визначення хто і як надає послугу з реєстрації права власності на житло; надання письмової відмови у подальшому прийомі та розгляді; надання роз`яснень реалізації органом державної реєстрації на нерухоме майно; дій державного реєстратора Абрамової І.В.; реєстрації житла; надання інформації про місце знаходження реєстрових книг БТІ з реєстрацією права власності на нерухоме майно, що були у 1998 році; надання рішення про продовження реєстрації права власності на житло; надання інформації про пошук реєстрації, здійснення дій по оплаченій заяві від 06.02.2018; відшкодування оплати за ненадання повної послуги з пошуку реєстрації права на житло; відсутності у переліку адміністративних послуг послуги реєстрації вже зареєстрованого державного права на житло; отримання підтвердження права власності на житло; забезпечення реєстрації права власності на житло з використанням вже здійсненої реєстрації на паперових носіях, перенесення відомостей про реєстрацію права власності, зареєстрованого в БТІ; отримання витягу з Державного  реєстру прав про проведену державну реєстрацію; отримання підтвердження, що реєстрація права у реєстровій книзі БТІ погашена тощо.

На всі звернення гр. Юдіну Ю.М. неодноразово надавались вичерпні, обґрунтовані відповіді та роз`яснення з посиланням на норми чинного законодавства.

Гр. Юдіну Ю.М. було надано роз`яснення щодо реєстрації права власності на квартиру за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, буд. 14. кв. 45. Заявника повідомлено, що відносини, які виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, регулюються Законом України від 01.07.2004 № 1952-ІV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон).

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону, який діяв до 1 січня 2013 року, проводилась ТОВ «Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації» (далі – ТОВ «ЗМБТІ»), відповідно до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року № 7/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 року за № 157/6445, яке втратило чинність з 01 січня 2013 року.

Таким чином, Державний реєстр прав містить відомості лише про зареєстровані в ньому права і обтяження, суб`єктів прав, об`єкти нерухомого майна та документи, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав з моменту встановлення нової системи державної реєстрації права власності (з 01.01.2013).

Гр. Юдіну Ю.М. рекомендовано взяти до уваги, що тривалий період часу державна реєстрація прав власності на об`єкти нерухомого майна проводилася на паперових носіях підприємствами бюро технічної інвентаризації, підключення яких до попереднього Реєстру прав власності на нерухоме майно відбувалося так само поступово, починаючи з 2003 року.

Також зазначено, що архівні справи, в яких міститься інформація щодо реєстрації прав до 01.01.2013, зберігаються в ТОВ «ЗМБТІ».

Окремо йому зазначено, що відповідно  до ч. 3 ст. 3 Закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Гр. Юдіну Ю.М. повідомлено, що чинним законодавством не передбачено перенесення відомостей про зареєстровані права власності на паперових носіях без звернення власника, а ч. 5 ст. 3 Закону встановлено, що державна реєстрація прав проводиться за заявами у сфері державної реєстрації прав будь-яким державним реєстратором з урахуванням вимог чинного законодавства.

Відповідно до п. 2 ст. 18 Закону перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначається Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 затверджено «Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Порядок).

Гр. Юдіну Ю.М. роз`яснено Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно, а саме: згідно з п. 40 Порядку державна реєстрація прав проводиться на підставі документів, необхідних для відповідної реєстрації, передбачених ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядком.

Відповідно до п. 6 Порядку державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.

Відповідно до п. 8 Порядку під час формування та реєстрації заяви у базі даних заяв державний реєстратор, уповноважена особа встановлює особу заявника на підставі передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» документа, що посвідчує таку особу. У разі подання заяви уповноваженою особою державний реєстратор – уповноважена особа перевіряє обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.

Згідно з п. 9 Порядку разом із заявою заявник подає оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

П. 8 ст. 34 Закону визначено, що фізичні та юридичні особи під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та оформлені до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному цим Законом звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації речових прав.

За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

Щодо незгоди гр. Юдіна Ю.М. з рішеннями державних реєстраторів департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради Білай О.П. та Абрамової І.В. заявнику повідомлено, що відповідно до п. 14 Порядку у разі, коли під час розгляду заяви встановлено наявність підстав, передбачених Законом для зупинення розгляду заяви, державний реєстратор невідкладно приймає рішення щодо зупинення розгляду заяви.

Також гр. Юдіну Ю.М. повідомлено, що відповідно до ст. 23 Закону, якщо заявник протягом 30 робочих днів з моменту отримання рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав виконав вимоги державного реєстратора, зазначені у відповідному рішенні, розгляд заяви відновлюється на підставі рішення державного реєстратора про відновлення розгляду заяви.

Слід зазначити, що 13.09.2017 гр. Юдіним Ю.М. було подано заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за реєстраційним номером № 24134835 для проведення державної реєстрації права власності, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, будинок 14, квартира 45. Під час розгляду вказаної заяви державним реєстратором департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради Білай О.П. було встановлено відсутність у повному обсязі документів, необхідних для проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень, визначених Порядком, а саме: відсутність оригіналів правовстановлюючого документу, технічного паспорту та прийнято рішення про зупинення розгляду заяви.

Після завершення строку, встановленого ст. 223 Закону, гр. Юдіним Ю.М. не були усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав. Не було подано правовстановлюючий документ та технічний паспорт.

Заявнику роз`яснено, що відповідно до ст. 24 Закону, за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав.

Таким чином, державним реєстратором департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради Абрамовою І.В. відповідно до ч. 5 ст. 23 Закону було прийнято рішення № 37950346 від 06.11.2017 про відмову у державній реєстрації права власності на квартиру за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, буд. 14, кв. 45, що в повній мірі відповідає вимогам законодавства. А отже, порушення з боку департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради були відсутні, про що повідомлено заявнику.

Щодо розгляду питання виплати компенсації заявнику в досудовому порядку гр. Юдіну Ю.М. повідомлено, що оскільки порушення з боку департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради відсутні, підстави для розгляду питання виплати вищезазначеної компенсації також відсутні, але гр. Юдін Ю.М. може повторно подати заяву про державну реєстрацію прав.

Гр. Юдіну Ю.М. доведено, що для подання заяви на реєстрацію права власності на квартиру за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, буд. 14, кв. 45 та необхідних для цього документів, йому потрібно звернутися до одного з Центрів надання адміністративних послуг.

Заявнику неодноразово були надані роз`яснення щодо Порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно та її обтяжень, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, та переліку документів, необхідних для здійснення державної реєстрації права власності на квартиру за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, буд. 14, кв. 45.

Таким чином, при здійсненні повноважень з реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради керується виключно чинним законодавством України, оскільки у місті Запоріжжі не запроваджено будь-якого іншого Порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Департаментом надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради на звернення гр. Юдіна Ю.М. з питання невідповідності змісту листа ЦНАП питанню заяви заявнику повідомлено, що заява-12 від 05.12.2018 (далі – Заява-12) не відповідає вимогам до заяви у сфері державної реєстрації прав, які визначені наказом Міністерства юстиції України № 3276/5 від 21.11.2016 (далі – Наказ № 3276/5).

Тому Заява-12 виконана в порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян» шляхом повідомлення про невідповідність Заяви-12 вимогам до заяви у сфері державної реєстрації прав. В той же час, заявнику надано консультації стосовно дій, які необхідно вчинити для отримання адміністративної послуги «державна реєстрація права власності на нерухоме майно».

На незадоволення з боку гр. Юдіна Ю.М. з приводу шаблонності відповіді заявнику повідомляли, що чинним законодавством України не передбачено використання шаблонів при наданні відповідей на звернення громадян. В той же час, чинним законодавством України не заборонено надання однакових, аналогічних відповідей на звернення громадян, якщо зміст такої відповіді стосується питань, з якими громадянин звернувся.

З питання відмови  Центром надання адміністративних послуг у державній реєстрації прав на житло гр. Юдіну Ю.М. роз`яснено, що відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про адміністративні послуги», Центр надання адміністративних послуг – це постійно діючий робочий орган, в якому надаються адміністративні послуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб`єктами надання адміністративних послуг. Адміністратор під час забезпечення надання адміністративних послуг діє виключно в межах повноважень, наданих йому ст. 13 Закону України «Про адміністративні послуги» та Порядком, якими не передбачено права адміністратора перешкоджати  державній реєстрацію прав на житло, не приймати документи, надані заявником для її проведення, відмовляти у прийомі документів тощо.

У випадку дотримання порядку державної реєстрації прав, визначених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядком, адміністратор зобов`язаний прийняти подані заявником документи та передати їх відповідному суб`єкту надання адміністративної послуги.

Тому зміст Повідомлення про відмову  Центром надання адміністративних послуг у державній реєстрації прав на житло не відповідає дійсності.

Разом з тим гр. Юдіну Ю.М. було повідомлено, що отримавши належним чином сформовану Заяву, департамент надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради, на виконання своїх обов`язків, прийме її, зареєструє та передасть на розгляд відповідному суб`єкту надання адміністративної послуги.

З питання припинення порушення закону та права на належну реєстрацію права власності з боку ЦНАП заявнику повідомлялося, що з огляду на той факт, що порушення законодавства України та його прав з боку департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради не мало місця, виконати зазначені вимоги заявника Департамент не має об`активної можливості.

Щодо перевірки фаху фахівців, які розглядають заяви про державну реєстрацію прав Юдіну Ю.М. було роз`яснено, що особами, які розглядають заяви про державну реєстрацію прав, відповідно до ст. 10 та 11 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», є державні реєстратори. Повноваження щодо здійснення контролю за діяльністю державних реєстраторів та суб`єктів державної реєстрації прав, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 №990, покладено на Міністерство юстиції України. За вирішенням зазначеного питання заявнику було запропоновано звернутися до органів Міністерства юстиції.

З приводу виплати сатисфакції повідомляли, що відповідно до ст. 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, сатисфакція виплачується виключно на підставі рішення суду.

Отже, оскільки звернення гр. Юдіна Юрія Миколайовича неодноразово перебували на розгляді, за результатами йому надавались вичерпні, обґрунтовані відповіді та роз’яснення в межах повноважень з посиланнями на норми чинного законодавства та одночасними роз’ясненнями про право заявника на звернення за захистом своїх порушених/оспорюваних прав до суду,  на підставі ч. 2 ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»:

1. Припинити розгляд звернень гр. Юдіна Юрія Миколайовича з вищезазначених питань.

2. Відділу по роботі зі зверненнями громадян виконавчого комітету міської ради повідомити гр. Юдіна Юрія Миколайовича про припинення розгляду його звернень.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на керуючого справами виконкому ради Омельяновича Р.А

 

Міський голова                                                           В.В. Буряк