Про припинення розгляду звернень гр.Бондаренко Н.О.

Розпорядження міського голови №267р від 19.09.2019. Дата оприлюднення 26.09.2019

Протягом 2014-2019 років до виконавчого комітету Запорізької міської ради, департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради надходили численні звернення (26 та 46 відповідно) гр. Бондаренко Ніни Олександрівни, яка мешкає за адресою: вул. Ладозька, 26, кв.64, м. Запоріжжя, з питань щодо: зняття боргів за житлово-комунальні послуги; проведення взаємозаліку за ремонт квартири, зроблений у 2014 році; компенсацію витрат на новий ремонт; створення умов для проживання в квартирі та будинку за вказаною адресою.

За результатами розгляду звернень заявнику надавалися повні, обгрунтовані та всебічні відповіді з посиланням на норми чинного законодавства.

По суті порушених Бондаренко Н.О. питань повідомлялось наступне:

- з питання оплати за житлово-комунальні послуги за квартиру вул. Ладозька, 26, кв. 64:

Згідно ст.32 Закону України          «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно. Розмір плати за комунальні послуги розраховується, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Наразі за особовим рахунком кв. 64 по вул. Ладозькій, 26 є заборгованість за утримання будинку перед наступними підприємствами:

МКП «Основаніє» - 7 584,97 грн.;

КП «Наше місто» -2094,73 грн.;

керуюча компанія ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» - 7956,98 грн.

Згідно ст. 68 Житлового кодексу УРСР, ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п.7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями» встановлено, що власник або наймач квартири зобов’язаний сплачувати за надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором чи законом.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники квартир багатоквартирних будинків та жилої площі в гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках. Утримання приватизованих квартир здійснюється за рахунок коштів їх власників згідно з Правилами користування приміщеннями жилих будинків та прибудинкових територій.

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ст.525, 526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов Договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Списання боргів за спожиті житлово-комунальні послуги чинним законодавством не передбачено. Таким чином, з урахуванням чинного законодавства житлово-комунальні послуги повинні оплачуватись та списанню не підлягають.

- з питання щодо проведення взаємозаліку за виконаний ремонт квартири № 64 по вул. Ладозькій, 26 у 2014 році заявниці роз’яснено наступне:

У листопаді 2017 року Бондаренко Н.О. зверталась до МКП «Основаніє» з питання проведення заліку коштів, витрачених на ремонт квартири у 2014 році. Адміністрація МКП «Основаніє» неодноразово зустрічалась із заявницею з метою з`ясування наявності документів, що є підставою для проведення взаємозаліку. Під час зустрічі, яка відбулась 28.11.2017, Бондаренко Н.О. роз’яснено які документи необхідно було надати у 2014 році для проведення взаємозаліку відповідно до Положення про порядок проведення взаємозаліку з населенням за придбані товарно-матеріальні цінності, однак ці документи не можуть бути підставою для проведення взаємозаліку у 2017 році. Тож в 2019 році порушене питання в межах діючого законодавства вирішити неможливо.

Отже, оскільки звернення гр. Бондаренко Ніни Олександрівни неодноразово перебували на розгляді, за результатами розгляду їй надавались вичерпні, обґрунтовані відповіді та роз’яснення в межах повноважень з посиланнями на норми чинного законодавства та одночасними роз’ясненнями про право заявника на звернення за захистом своїх порушених/оспорюваних прав до суду,  на підставі ч. 2 ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»:

1. Припинити розгляд звернень гр. Бондаренко Ніни Олександрівни з вищезазначених питань.

2. Відділу по роботі зі зверненнями громадян виконавчого комітету міської ради повідомити гр. Бондаренко Ніну Олександрівну про припинення розгляду її звернень.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на керуючого справами виконкому ради Омельяновича Р.А.

 

Міський голова                                                                     В.В.Буряк