Про затвердження містобудівної документації - детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською

від 21.12.2019. Дата оприлюднення 21.12.2019

Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування»,  постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 №555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  від 16.11.2011 №290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації», ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території», затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.03.2012 №107, розглянувши містобудівну документацію – детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською, з метою обґрунтування розташування групи будинків котеджного типу з апартаментами для відпочиваючих на земельній ділянці, розташованій за адресою: м.Запоріжжя, вул. Ленська,10а (кадастровий номер 2310100000:04:043:0054), виконання вимог плану зонування території м.Запоріжжя, затвердженого рішенням Запорізької міської ради від 28.02.2018 №75, враховуючи результати громадських слухань з розгляду проекту містобудівної документації, що відбулися 25.10.2019, беручи до уваги рекомендації архітектурно - містобудівної ради при департаменті архітектури та містобудування Запорізької міської ради від 06.12.2019, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Затвердити містобудівну документацію - детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською. 

2.  Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради  (Назаренко П.В.) забезпечити доступність матеріалів детального плану території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською, відповідно до вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  від 16.11.2011 №290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації» та рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 01.07.2019 №293 «Про затвердження Порядку розміщення наборів даних Запорізької міської ради, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, в мережі Інтернет».  

3. Дане рішення набирає чинності з моменту його оприлюднення.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Мішка С.М.

 

Міський голова                                                                        В.В. Буряк


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про затвердження містобудівної документації - детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською»

 

Детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською (надалі – Детальний план), розроблений на замовлення департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради фізичною особою-підприємцем Романовим Дмитром Юрійовичем (кваліфікаційний сертифікат серія АА № 003227 від 13.07.2016) (надалі – Розробник).

Джерело фінансування розробки Детального плану - кошти інвестора – товариство з обмеженою відповідальністю «Бізнес Олімп».

Підставою розроблення Детального плану є план зонування території м.Запоріжжя, затверджений рішенням Запорізької міської ради від 28.02.2018 №75, рішення Запорізької міської ради від 31.10.2018 №21, яким виконавчий комітет Запорізької міської ради визначено органом з питань розгляду та затвердження детальних планів територій м.Запоріжжя, та рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 27.05.2019 №202/2, яким визначено джерело фінансування розроблення містобудівної документації.    

Метою розробки містобудівної документації є:

1. Деталізація і уточнення у більш крупному масштабі положень генерального плану населеного пункту.

2. Визначення планувальної структури і функціонального призначення окремої території, просторової композиції та параметрів забудови.

3. Обґрунтування розміщення групи будинків котеджного типу з апартаментами для відпочиваючих на території проектування.

Відповідно до плану зонування міста Запоріжжя, затвердженого рішенням міської ради від 28.02.2018 №75 територія, на якій розташована вищеназвана земельна ділянка, визначена зоною КВТ-ІІІ - «зона установ відпочинку та туризму». До зони входять території, на яких за містобудівною документацією розміщуються заклади відпочинку та пов'язані з цією функцією об'єкти, оточені кварталами житлової забудови.

В даній зоні розташування групи будинків котеджного типу з апартаментами для відпочиваючих передбачено, як супутній (дозволений) вид використання за умови обов’язкового розроблення детального плану території.

Земельна ділянка, на яку розробляється детальний план, розташовується на території Великого Лугу в оточенні кварталів житлової садибної забудови, обмежується береговою смугою Дніпровського водосховища, вул.Ленською, вул.Розваг та вул.Центральною. Зазначив, що згідно з генпланом м.Запоріжжя територія проектування включає в себе кілька функціональних зон: рекреаційну зону активного відпочинку, зону житлової забудови з переважним розміщенням озеленених територій.

Проектом передбачено:

- знесення ветхих споруд та створення кварталів нової котеджної забудови (яка буде в подальшому використовуватися як рекреаційне житло) з виділенням рекреаційного ядра, до якого входить комплекс об'єктів бази відпочинку, що включає корпуси для відпочиваючих і багатофункціональну зону спорту, розваг і активного відпочинку з розміщенням будівлі фізкультурно-оздоровчого комплексу та басейну;

- впорядкування вулиці Центральної;

- з’єднання пішохідної зони з пляжною в районі вул.Набережної.

Детальний план складається з текстових та графічних матеріалів, відповідно до вимог ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території».

На виконання Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» у складі Детального плану виконано розділ «Охорона навколишнього природного середовища».

24.06.2019, в рамках процедури стратегічної екологічної оцінки, департаментом архітектури та містобудування Запорізької міської ради, на сайті Запорізької міської ради оприлюднено заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки та направлено її до департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації та департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації.

За результатом її розгляду отримані листи:

- департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації «Про надання зауваження та пропозиції» від 27.06.2019 №3424/01-03;

-  департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації «Про стратегічну екологічну оцінку» від 09.07.2019  №242/02.1-17/04.3.

 Дані листи були департаментом архітектури та містобудування Запорізької міської ради передані Розробнику для опрацювання.

Після прийняття матеріалів, Детального плану, на виконання вимог законів України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про стратегічну екологічну оцінку»,  текстові та графічні матеріали, разом з повідомленням про оприлюднення проекту Детального плану  та звіту про стратегічну екологічну оцінку (надалі – Повідомлення 1) та повідомлення про початок процедури розгляду та врахування пропозицій громадськості до Детального плану (надалі – Повідомлення 2), 19.09.2019 були розміщені на сайті Запорізької міської ради.

Також Повідомлення 1 та Повідомлення 2 були оприлюднені в газеті «Верже» від 19.09.2019 №37(1358) та в газеті «Запорізька Січ» від 19.09.2019 №152-154 (6848-6850) відповідно.

На виконання ч.2 ст.13 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» текстові та графічні матеріали Детального плану разом з Повідомленням 1, 19.09.2019 були направлення до департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації та департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації для проведення консультацій.

За результатом розгляду матеріалів департаментом архітектури та містобудування Запорізької міської ради отримані листи:

- департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації «Про проведення консультацій у процесі стратегічної екологічної оцінки» від 25.09.2019 №4773/01-04;

-  департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації «Про стратегічну екологічну оцінку» від 18.10.2019  №404/02.1-17/04.3.

Дані листи були департаментом архітектури та містобудування Запорізької міської ради передані Розробнику для опрацювання.

За результатом опрацювання пропозицій департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації, Розробником на адресу департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради та департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації надіслано лист від 03.12.2019 № 0312/19, в якому зазначалось про опрацювання даних пропозицій та врахування їх в проектних матеріалах проекту детального плану.

Громадське обговорення матеріалів Детального плану, під час якого приймалися пропозицій громадськості, було розпочато 19.09.2019  та тривало до 21.10.2019 року. 

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні»,  25.10.2019, в актовій залі районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району, були проведені громадські слухання  з розгляду проекту Детального плану.

В ході проведення громадських слухань надійшли пропозиції від громадськості до проекту Детального плану, які були опрацьовані. 

Матеріли Детального плану були рецензовані Голощаповим Євгеном Миколайовичем (кваліфікаційний сертифікат № 003226 (розроблення містобудівної документації).

На виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та наказу Мінрегіону України  від 16.11.2011 №290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації» матеріали Детального плану були схвалені на засіданні архітектурно-містобудівної ради при департаменті архітектури та містобудування від 06.12.2019.

Зважаючи на вищенаведене, враховуючи те, що матеріали Детального плану розроблені та погоджені у відповідності до вимог чинного законодавства, вважаємо за можливе затвердити містобудівну документацію - детальний план території міста Запоріжжя, обмеженої вул.Центральною, береговою смугою р.Дніпро, вул.Розваги, вул.Ленською.»

 

Заступник директора департаменту
архітектури та містобудування
Запорізької міської ради                                                        П.В. Назаренко