Про запобігання виникненню пожеж в місті та оперативне на них реагування у 2020 році

Розпорядження міського голови №113р від 17.04.2020. Дата оприлюднення 21.04.2020

Керуючись Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01.04.2020 №135 «Про посилення заходів щодо пожежної безпеки в лісових масивах і сільгоспугіддях області в 2020 році» з метою посилення заходів з протидії пожежам в лісових і паркових зонах міста в пожежонебезпечний період 2020 року:

1. Керівникам виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, закладів міста в межах повноважень:

1.1. Забезпечити виконання Плану дій виконавчих органів ради, підприємств, установ, організацій м. Запоріжжя щодо попередження пожеж в весняно-літній період 2020 року, затвердженого на засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя.

1.2. Створити оперативні групи для виявлення причин оцінки ризиків ситуацій, пов’язаних з пожежами, розробити регламент роботи, у разі необхідності – організувати цілодобове чергування відповідальних працівників.

1.3. На період до 31.10.2020 обмежити проведення масових заходів у лісових масивах та в’їзд транспортних засобів в ліси, заповідні та захисні насадження.

1.4. Провести роз’яснювальну роботу серед власників та землекористувачів земельних ділянок, які межують з лісовими масивами, щодо недопущення випалювання сухої трави та сміття.

2. Департаменту освіти і науки міської ради посилити контроль за додержанням вимог пожежної безпеки в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Організувати проведення в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку навчань з пожежної безпеки.

3. Департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради, департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради забезпечити постійну готовність транспортних засобів (поливальних машин) комунальних підприємств «ЕЛУАШ», «Водоканал», «Зеленбуд» для надання допомоги в підвозі води пожежним підрозділам ГУ ДСНС України в Запорізькій області.

4. Департаменту охорони здоров’я міської ради забезпечити готовність медичних закладів до надання відповідної допомоги постраждалим.

5. Управлінню внутрішньої політики, преси та інформації міської ради забезпечити інформування населення міста про надзвичайну пожежну небезпеку в лісах і лісопарках та водночас звертати увагу громадян на дотримання вимог правил пожежної безпеки в пожежонебезпечний період.

6. Запропонувати Запорізькому міськрайонному управлінню ГУ ДСНС України в Запорізькій області:

6.1. Вжити невідкладних заходів щодо підвищення ефективності роботи підрозділів управління щодо попередження виникнення і гасіння пожеж.

6.2. Привести в посилену готовність техніку та особовий склад підрозділів на випадок виникнення пожеж в лісових і паркових зонах міста.

6.3. Продовжити спільно з місцевими органами влади, підприємствами лісового та мисливського господарства інформування населення через засоби масової інформації про вимоги пожежної безпеки під час перебування в лісових масивах і місцях масового відпочинку громадян.

7. Запропонувати Дніпровському відділу поліції ГУ НП в Запорізькій області, управлінню патрульної поліції в Запорізькій області:

7.1. Здійснювати контроль за дотриманням заходів пожежної безпеки у місцях масового відпочинку людей, що розташовані поруч з лісовими та парковими зонами, посилити роботу із розкриття злочинів, пов’язаних із пожежами, розшуком і притягненням до відповідальності винних.

7.2. Забезпечувати, у разі необхідності, супровід колон техніки, що прямує до місця виникнення пожежі, функціонування особливого режиму пересування техніки, безпеку переходів та ізоляцію районів.

8. Запропонувати Національному заповіднику «Хортиця»:

8.1. Вжити заходів щодо очищення лісових масивів від захаращень, оновлення мінералізованих смуг та протипожежних розривів, ремонту доріг протипожежного призначення та утримання заповнених водою пожежних водоймищ.

8.2. Забезпечити максимальну готовність відомчих лісових пожежних постів, тимчасових пожежних формувань до гасіння лісових пожеж, передбачити підсилення протипожежних сил технікою і особовим складом.

8.3. Забезпечити оперативне взаємоінформування у разі загрози або виникнення пожеж у лісових масивах відповідно до спільних інструкцій взаємодії. Забезпечити термінове оповіщення підрозділів ГУ ДСНС України в Запорізькій області про пожежі в лісах.

8.4. Посилити цілодобове чергування працівників пожежних команд протягом літнього пожежонебезпечного періоду.

8.5. Підтримувати відомчі запаси паливно-мастильних матеріалів для забезпечення додаткових сил і засобів, що залучаються до ліквідації лісових пожеж.

8.6. Організувати проведення спільних рейдів і патрулювання із працівниками Запорізького міськрайонного управління ГУ ДСНС України в Запорізькій області та іншими зацікавленими службами (за згодою їх керівників) щодо виявлення та притягнення порушників пожежної безпеки до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.

9. Комунальному підприємству «Водоканал» відпрацювати чіткий регламент дій щодо локалізації можливого загоряння на ілових полях ЦОС-1 та ЦОС-2.

10. Органам та структурним підрозділам, визначеним у пунктах 1-9 цього розпорядження, доповідати про виконання заходів управлінню з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради до 25 числа щомісяця, з травня по листопад, а при виникненні надзвичайної ситуації – негайно.

11. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на керуючого справами виконкому ради Омельяновича Р.А.

 

Міський голова                                     В.В.Буряк