Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою фізичній особі-підприємцю Кондрашову Роману Анатолійовичу за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13

від 21.05.2020. Дата оприлюднення 21.05.2020

Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про благоустрій населених пунктів», відповідно до Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 № 870, розглянувши заяву фізичної особи-підприємця Кондрашова Романа Анатолійовича щодо надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13, з метою проведення земляних або монтажних робіт, пов’язаних з розриттям дорожнього покриття вулиць, доріг, майданів, площ; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Надати фізичній особі-підприємцю Кондрашову Роману Анатолійовичу дозвіл на порушення об’єкта благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13, з метою проведення земляних або монтажних робіт, пов’язаних з розриттям дорожнього покриття вулиць, доріг, майданів, площ; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства.   

2. Встановити термін дії дозволу строком на один рік з дати набрання чинності цим рішенням.

3. Відповідальність за проведення робіт покласти на фізичну особу-підприємця Кондрашова Романа Анатолійовича.

4. Рішення набирає чинності з моменту його оприлюднення.

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волобуєва В.О.

 

Міський голова                                В.В. Буряк


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради
«Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою фізичній особі-підприємцю Кондрашову Роману Анатолійовичу за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13»

До виконавчого комітету Запорізької міської ради надійшла заява фізичної особи-підприємця Кондрашова Романа Анатолійовича щодо надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13, з метою проведення земляних або монтажних робіт, пов’язаних з розриттям дорожнього покриття вулиць, доріг, майданів, площ; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 29.10.2018 № 506/20, фізичній особі-підприємцю Кондрашову Роману Анатолійовичу надавався дозвіл на порушення об’єкта благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13В, з метою проведення земляних або монтажних робіт, пов’язаних з розриттям дорожнього покриття вулиць, доріг, майданів, площ; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства (дозвіл № 343). Дозвіл діяв з 03.11.2018 по 02.11.2019 року.

Відповідно до інформації, отриманої від Шевченківського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області від 19.03.2019 № 1878/48/04-2019, порушено кримінальне провадження № 1201908080000720,  відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.03.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 356 КК України.

15.03.2019 року до Шевченківського ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення про те, що за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13-А, біля будинку невідома особа вчиняє самоправні дії, а саме – ламає паркан та будує дорогу.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що ФОП Кондрашов Роман Анатолійович за вказаною адресою проводить земельні та монтажні роботи на підставі вищевказаного дозволу на порушення об’єкта благоустрою.

На адресу Інспекції з благоустрою міської ради та районної адміністрації міської ради по Шевченківскьому району почали надходити скарги мешканців будинку по вул. Виробничій 13а щодо незаконного будівництва дороги ФОП Кондрашовим Р.О. для грузового транспорту через двір житлового будинку під час дії дозволу, що раніше йому надавався.  Мешканці будинку скаржилися на зпил дерев, знесення дитячого майданчика та прокладення дороги для грузових автівок через прибудинкову територію.

Районною адміністрацією Запорізької міської ради по Шевченківському району було проведено відповідні наради та обстеження, за результатами яких зафіксовано, що після неправомірних дій ФОП Кондрашова Р.О. щодо прокладення дороги, частина прибудинкової території будинку № 13а по вул. Виробничій у належний санітарний стан та технічний стан не приведена.

Також Інспекцією з благоустрою встановлено, що за адресою, за якою заявник просить надати йому дозвіл на порушення об’єкта благоустрою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича 13 – значиться земельна ділянка, яка перебуває в оренді у заявника за договором та додатковими угодами (кадастровий номер 2310100000:07:040:0119, загальною площею 0,8077).

Відповідно до норм, викладених в п.3 Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 870 від 30.10.2013 (далі – Типовий порядок) визначено, що дозвіл не вимагається, якщо земляні та/або ремонтні роботи проводяться особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі, право земельного сервітуту.

Отже, для проведення земляних та/або ремонтних робіт, пов’язаних з порушенням об’єктів благоустрою на земельній ділянці, яка перебуває у тимчасовому користуванні на підставі договору оренди, не потрібно оформлювати дозвіл на порушення об’єктів благоустрою.

На підставі рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 17.03.2020 по справі № 280/637/20, судом було зобов’язано Виконавчий комітет Запорізької міської ради розглянути заяву фізичної особи-підприємця Кондрашова Романа Анатолійовича про порушення об’єкту благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13 у порядок та у спосіб передбачений Типовим порядком видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 № 870.  

Судовим рішенням та матеріалами  встановлено, що ФОП Кондрашов Р.А. має намір будувати заїзд для автотранспорту на орендовану ним земель ділянку. Тобто, по суті, заявник має намір здійснити будівництво автодороги. Отже, заява подана не на той вид робіт, за якими має бути наданий дозвіл на порушення об’єкту благоустрою. Оскільки будівництво будь-яких доріг віднесено нормами чинного законодавства не до порушення об’єкту благоустрою, а до капітального будівництва, що має узгоджуватись у інший спосіб, ніж отримання дозволу в порядку, визначеному Типовим порядком видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 № 870.  

Крім цього, згідно п. 6 Типового порядку, дозвіл видається на проведення робіт, перелік яких наведено у додатку 3. Будівництво та влаштування автодоріг не віднесено до даного переліку, визначеному у додатку 3.

Також будівництво доріг не віднесено нормами чинного законодавства до Переліку об’єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, що затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку,  будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.11.2017 № 289.

Отже, для проведення робіт з будівництва автомобільної дороги, заявнику необхідно отримати містобудівні умови та обмеження. Даний вид будівельних робіт не регулюється нормами Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Комплекс дорожньо-будівельних робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом автомобільної дороги є будівництвом автомобільних доріг.

Виконання будівельних робіт повинно здійснюватися лише за наявності дозволу на виконання будівельних робіт, отриманого з урахуванням статті 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Виконання будівельних робіт повинно здійснюватися з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил.

Відповідно до п. 4 ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» проектні рішення будівництва вулиць і доріг повинні прийматися на основі генерального плану населеного пункту, комплексних схем транспорту та організації дорожнього руху, детальних планів території, планів червоних ліній з урахуванням природно-кліматичних умов і містобудівних особливостей населеного пункту, планів жовтих ліній, розроблених відповідно до ДБН В 1.2-4, категорії вулиці (дороги), експлуатаційних і екологічних вимог, розрахункової інтенсивності та умов безпеки руху транспорту та пішоходів, черговості будівництва.

Організація руху на вулично-дорожній мережі населених пунктів у цілому визначається відповідним розділом комплексної схеми транспорту та/або комплексною схемою (проектом) орга­нізації дорожнього руху, а розроблення здійснюється згідно з ДБН 360, нормами проектування комплексних схем організації дорожнього руху в містах України, іншими нормативними докумен­тами.

Загальні планувальні заходи щодо охорони навколишнього природного середовища від забруднення шкідливими викидами автомобільного транспорту і шуму при його русі по вулично- дорожній мережі населених пунктів визначено законодавством про охорону навколишнього природного середовища, санітарними і будівельними нормами, які регламентують забезпечення екологічної безпеки.

Оцінка негативного впливу транспорту на навколишнє середовище та комплекс заходів з його охорони повинні здійснюватися відповідно до ДБН А.2.2-1.

Крім цього, будівництво та прокладання дорожнього полотна не віднесено до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 р. № 406

А отже, об’єкти будівництва дороги мають прийтися в експлуатацію, що унеможливлює віднесення даного виду робіт до переліку визначеному Типовим порядком видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 870 від 30.10.2013.

З метою виконання даного судового рішення, враховуючи вимоги чинного законодавства, а саме п.7 Типового порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів (надалі – Типовий порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 №870, що передбачає застосування норм Типового порядку вразі, коли відповідною сільською, селищною, міською радою не прийнято відповідне рішення, Інспекцією з благоустрою підготовлено проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою фізичній особі-підприємцю Кондрашову Роману Анатолійовичу за адресою: м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 1».

Однією з підстав відмови у видачі дозволу на порушення об’єкту благоустрою, Типовим порядком визначено невідповідність поданих документів вимогам законодавства.

Враховуючи вищенаведене, з огляду на те що орган місцевого самоврядування при виконанні покладених на нього повноважень зобов’язаний діяти на підставі, у межах та у спосіб, визначений чинним законодавством України, зважаючи на той факт, що Законом встановлено право виконавчого комітету міської ради на видачу дозволу на порушення об’єкта благоустрою, це повноваження повинно використовуватись виключно в порядку, встановленому законом та для досягнення суспільної мети, яка повинна бути співрозмірною з можливими порушеннями прав інших осіб, Інспекція з благоустрою міської ради пропонує не надавати ФОП Кандрашову Р.О. дозвіл на порушення об’єкта благоустрою за адресою м. Запоріжжя, вул. Виробнича, 13.

 

Начальник Інспекції з благоустрою
Запорізької міської ради                                       В.В. Лисенко