Про присвоєння звання «Почесний громадянин  міста Запоріжжя» Бєлікову С.Б, Головку О.С, Ключику Л.С., Колеснику Ю.М.

від 24.07.2020. Дата оприлюднення 24.07.2020

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положенням про звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя», затвердженим рішенням міської ради від 23.04.2014 №57 «Про затвердження Положення про звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» зі змінами, розглянувши клопотання трудового колективу Національного університету «Запорізька політехніка» та клопотання Президії Ради Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» БЄЛІКОВУ Сергію Борисовичу,  в.о.ректора Національного університету «Запорізька політехніка»; розглянувши   клопотання Президії Ради Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя   ГОЛОВКУ Олександру Степановичу, Президенту Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал, голові Запорізької міської Ради народних депутатів (1992-1997), Запорізькому міському голові (1997-2000); розглянувши клопотання трудового колективу дитячо-юнацької спортивної школи «Металург Запоріжжя»  з футболу   про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя    КЛЮЧИКУ Леоніду Семеновичу, директору дитячо-юнацької спортивної школи «Металург Запоріжжя» з футболу (2009-2019); розглянувши клопотання  трудового колективу Запорізького державного медичного університету про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» КОЛЕСНИКУ Юрію Михайловичу, ректору Запорізького державного медичного університету,  взявши до уваги пропозиції ради Почесних громадян міста Запоріжжя, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Підтримати клопотання трудового колективу Національного університету «Запорізька політехніка» та Президії Ради Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» БЄЛІКОВУ Сергію Борисовичу,  в.о.ректора Національного університету «Запорізька політехніка», враховуючи його вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток міста Запоріжжя, підвищення статусу міста на державному та міжнародному рівні.

2. Підтримати клопотання Президії Ради Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя ГОЛОВКУ Олександру Степановичу, Президенту Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал, голові Запорізької міської Ради народних депутатів (1992-1997), Запорізькому міському голові (1997-2000),    враховуючи   його  вагомий особистий внесок в соціально-економічний, культурний розвиток міста Запоріжжя, підвищення статусу міста на державному та міжнародному рівні.

3. Підтримати клопотання трудового колективу дитячо-юнацької спортивної школи «Металург Запоріжжя»  з футболу   про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя    КЛЮЧИКУ Леоніду Семеновичу, директору дитячо-юнацької спортивної школи «Металург Запоріжжя» з футболу (2009-2019), враховуючи його активну діяльність та участь у реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту, вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію футболу у місті Запоріжжі та Україні.

4. Підтримати клопотання  трудового колективу Запорізького державного медичного університету про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» КОЛЕСНИКУ Юрію Михайловичу, ректору Запорізького державного медичного університету, враховуючи його видатні заслуги в галузях науки, медицини, освіти, значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-освітній  розвиток міста Запоріжжя, укріплення міжнародного іміджу та піднесення статусу міста Запоріжжя в Україні та світі.

5. Внести це питання на розгляд міської ради.

 

Міський голова                                                              В.В.Буряк


Пояснювальна записка

до проекту рішення виконавчого комітету міської ради «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Запоріжжя» Бєлікову С.Б, Головку О.С, Ключику Л.С., Колеснику Ю.М.»

 

Бєліков Сергій Борисович  народився 26 червня 1953 року в місті Запоріжжя. У 1975 році закінчив Запорізький машинобудівний інститут ім.В.Я.Чубаря. У 1981 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. У 1996 році достроково захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук по спеціальності «Матеріалохнавство». У 2003 році присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Працював інженером, старшим науковим співробітником проблемної лабораторії, доцентом кафедри металознавства, виконуючим обов’язки завідувача кафедрою металознавства, професором кафедри фізичного матеріалознавства, першим проректором з навчальної роботи, завідував кафедрами автомобілів, транспортних технологій, та фізичного матеріалознавства. Сергій Борисович має понад 300 публікацій наукового і методичного характеру, постійно приймає участь у Міжнародних конференціях.

Основні напрями його наукової діяльності: сучасний стан і напрями удосконалення інженерної освіти; удосконалення системи керування (менеджменту) у вищому технічному навчальному закладі; сучасні інформаційні технології і технології навчання; нові корозійностійкі жароміцні сталі і сплави для стаціонарного й суднового газотурбобудування; принципи легування жароміцних корозійностійких сталей і сплавів.

З 1997 року Бєліков С.Б. очолює Запорізький державний технічний університет  (нині Національний університет «Запорізька політехніка»).

Під керівництвом Бєлікова Сергія Борисовича університет став потужним навчальним і науково-дослідним комплексом, який оснащено сучасним дослідницьким обладнанням, виконується великий обсяг фундаментальних і прикладних досліджень. В університеті працюють відомі наукові школи в таких галузях: ливарне виробництво; матеріалознавство і термічна обробка; зварювальні процеси; радіотехніка і мікроелектроніка; механіка динамічних систем; теплотехніка; технічна кібернетика; фізика твердого тіла. Університет видає три науково-технічних журнали: «Нові матеріали в металургії та машинобудуванні», «Радіоелектроніка, інформатика, управління», «Електротехніка та електроенергетика».

Завдяки вмілому керівництву Бєлікова С.Б. університет постійно працює над розширенням спектру освітніх послуг.

В університеті здійснюється підготовка наукових кадрів вищої кваліфікації в аспірантурі і докторантурі, працюють спеціалізовані вчені ради із захисту дисертацій.

За роки свого існування університет підготував понад 60 тисяч фахівців, серед яких майже 1000 – громадяни іноземних країн Азії, Африки, Європи, Латинської Америки. Підтримуються ділові, наукові, освітянські та культурні зв'язки з навчальними закладами Китаю, Німеччини, Польщі, Росії, Франції тощо.

При Національному університеті «Запорізька політехніка» створено «Запорізький регіональний центр політехнічної освіти», який об'єднує понад 40 шкіл, ліцеїв, коледжів, технікумів міста Запоріжжя та області, випускники яких мають відповідні пільги при вступі до університету.

Відкрито навчальне відділення «Освіта для бізнесу», яке готує кадри для бізнес-структур.

За ініціативи студентської профспілки та підтримки ректора університету з 1995 року існує студентська дружина по охороні громадського порядку «Щит», яка забезпечує охорону громадського порядку на території університету під час проведення масових заходів, вступних іспитів для абітурієнтів; робота з профілактики злочинів та правопорушень.

Для змістовного дозвілля студентів при університеті працює редакційно-видавничий відділ; комп'ютерна друкарня; дві спортивно-оздоровчі здравниці на Дніпрі та Азовському узбережжі, санаторій-профілакторій, медичний центр, спортивний та харчовий комплекси,  створено Студентський театр естрадних мініатюр (СТЕМ).

Бєліков Сергій Борисович був обраним депутатом Запорізької обласної ради (2006-2011 та з 2015 року). З 1998 по 2006  був затверджений до складу виконавчого комітету Запорізької міської ради.

За значний особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення Бєлікову С.Б. присвоєно Почесне звання академіка Академії наук вищої школи України (1999р.), Почесне звання академік Транспортної Академії України (2001р.), Почесне звання «Заслужений працівник освіти України (2003р.), нагороджено  відзнакою Президента України орденом «За заслуги» ІІІ, ІІІ, І ступеня. У 2008 році Бєлікову С.Б. присвоєно Державну премію України в галузі науки і техніки. Бєліков Сергій Борисович - повний кавалер ордена «За заслуги перед Запорізьким краєм», нагороджений медаллю Запорізької обласної державної адміністрації «За розвиток Запорізького краю» (2013р.), відзнакою виконавчого комітету Запорізької міської ради «За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя» (2013 р.).

 

Головко Олександр Степанович народився  18 січня 1951 року в місті Нікополь Дніпропетровської області. Розпочав свою трудову діяльність слюсарем-ремонтником на Нікопольському Південно-трубному завод. Після закінчення у 1974 році Запорізького машинобудівного інституту імені В.Я.Чубаря за спеціальністю «Обладнання і технологія зварювального виробництва» працював  на Запорізькому заводі металоконструкцій. Олександр Степанович пройшов трудовий шлях від майстра до заступника директора Запорізького заводу металоконструкцій. З 1983 року працював директором заводу «Світлотехнічних виборів».

У 1992 році Головко О.С. обраний головою Запорізької міської Ради народних депутатів, у 1998 році – Запорізьким міським головою. Під його безпосереднім керівництвом проведені великі реорганізації в житті міста.

За цей період у Запоріжжі  було збудовано 6 шкіл, ряд медичних об’єктів: інфекційна лікарня №2, друга стоматологія, 5-та міська дитяча лікарня у Хортицькому районі. Створювались школи нового типу «Перспектива», «Логос», Контакт».

Багато уваги Олександр Степанович приділяв розвитку підприємництва. В той час закривалися заводи, а за безпосередньої участі Головка О.С. відкривались міські ринки, де створювались нові робочі місця.

Велику увагу Олександр Степанович приділяв питанню газифікації приватних будинків на околицях Запоріжжя. Під його керівництвом вирішуються складні питання комунального господарства. Для  безперервного постачання води в Хортицький район проведена реконструкція ДВС-1, ДВС-2.  Побудовано мостові переходи по вулицях Жуковського та Совхозній.

Значна увага приділялась вкладенню коштів екологічного фонду на розвиток та розбудову національного заповідника Хортиця, проводились розчищення  верхів’я русла річки Московка та берегоукріплення р.Дніпро в районі селища Павлокічкас.

У 1997 році міською радою прийнято рішення про недоцільність створення районних у місті рад. Це дало можливість централізувати надходження  бюджетних коштів та ефективно їх використовувати для забезпечення життєдіяльності міста.

За ініціативою Головко О.С. в місті відроджено «Покровську ярмарку», яка і до сьогодні є одним із улюблених свят мешканців міста.

Будучи міським головою, Олександр Степанович приділяв багато уваги і культурному розвитку міста.  В цей період у Запоріжжі створено Театр «Vie». Сьогодні театр "Ві" називають найкращим театром Запоріжжя. Почалась відбудова природно-ландшафтної зони відпочинку в Центральному парку «Дубовий Гай».

Багато уваги Олександр Степанович приділяв розвитку відносин між Запоріжжям і містами-побратимами Оберхаузен (Німеччина), Лахті (Фінляндія), Бірмінгем (Великобританія), Лінц (Австрія). В цей час  відносити між містами партнерами активізувались і набули стабільності.

Олександр Степанович стояв у витоків створення Асоціації міст України, тривалий час виконував обов’язки Президента Асоціації міст України.

За роки керівництва Головко Олександр Степанович зарекомендував себе як талановитий  фахівець, здібний організатор та компетентний управлінець.

Своїми діловими і людськими якостями здобув авторитет і повагу серед колег, керівників підприємств, організацій та установ нашого міста.

У 2017 році Головко Олександр Степанович обраний Президентом Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» та Головою Ради Запорізької обласної федерації роботодавців. Олександр Степанович займає чітку громадянську позицію в підтримці бізнесу на всіх рівнях. Бере активну участь у формуванні та реалізації економічної, соціальної політики держави, регулюванні економічних, соціальних, трудових відносин.

Головко О.С. нагороджений  відзнакою Президента України орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

 

Ключик Леонід Семенович народився 20 березня 1950 року – український футболіст та тренер, центральний захисник. Освіта вища, у 1977 році закінчив Донецький інститут радянської торгівлі, у 1982 році Запорізький державний педагогічний інститут. За 50 років своєї трудової діяльності пройшов шлях професійного спортсмена-футболіста до директора дитячо-юнацької спортивної школи «Металург Запоріжжя» з футболу.

Після закінчення школи працював електрослюсарем на шахті, грав за дорослу команду шахти центральним захисником. У вересні 1969 року отримав запрошення в запорізький «Металург». В ході сезону перейшов у «Шахтар» (Донецьк). Зіграв за команду у вищій лізі (1971, 1973) 19 матчів, відзначився 4 голами, в першій (1972) - 37 поєдинків, 3 м'ячі. В травні 1974 року повернувся в «Металург», за який в першій лізі до 1980 року провів 225 поєдинків, забив 30 м'ячів. Рекордсмен «Металурга» за кількістю матчів у першості СРСР - 359 матчів.

Працював викладачем фізкультури в Запорізькому технікумі електронних приладів (нині – Запорізький коледж радіоелектроніки).  З 1991 року займався адміністративною та тренерською роботою. З квітня 2000 року – директор дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з футболу, футбольний клуб «Металург» м.Запоріжжя, з липня 2009 року до вересня 2019 року працював на посаді директора дитячо-юнацької спортивної школи футбольного клубу «Металург Запоріжжя».

За період роботи  Леонід Семенович підготував багато видатних футболістів Запорізького краю, які стали чемпіонами України,  володарями Кубка України, входили до складу національної збірної України.

Його плідна праця сприяла розвитку фізичної культури і спорту в місті Запоріжжі, укріпленню спортивного іміджу міста Запоріжжя.

Ключик Леонід Семенович веде активну  діяльність щодо популяризації футболу у місті Запоріжжі та Україні в цілому, користується заслуженим авторитетом серед спортсменів та спортивної громадськості, працівників галузі Запорізького регіону та України.

За активну діяльність та участь у реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту, вагомий внесок у розвиток та популяризацію футболу у місті Запоріжжі та України був нагороджений відзнакою Президента України медаллю «За працю і звитягу» (2011), відзнакою виконавчого комітету Запорізької міської ради – медаллю «За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя». У 2005 році Ключику Л.С. присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

 

Колесник Юрій Михайлович народився 21 травня 1958 року у  м. Запоріжжі. У 1981 році з відзнакою закінчив Запорізький медичний інститут за спеціальністю «лікувальна справа». Після закінчення у 1984 році аспірантури розпочав свою трудову діяльність у Запорізькому медичному інституті. У 1993 році захистив докторську дисертацію, з 1996 року йому присвоєно вчене звання професора.

З червня 2003 року Колесника Ю.М. обрано ректором Запорізького державного медичного університету, який він очолює і на теперішній час.

Юрій Михайлович Колесник – висококваліфікований патофізіолог, авторитетний науковець, досвідчений організатор науки і педагог. Сформував новий науковий напрямок сучасної патофізіології – роль нейро-імуно-ендокринної системи в розвитку патологічних процесів і створив визнану в Україні та за її кордоном патофізіологічну школу.

Вперше в світі професором Колесником Ю.М. почато вивчення патогенетичних механізмів позитивного впливу дозованих гіпоксичних навантажень на стан нейроімуноендокринної системи та їх вплив на розвиток експериментального та клінічних форм цукрового діабету.

Дослідження у даній галузі не мають аналогів не лише в Україні, але й за кордоном. Саме тому Європейська комісія з наукових досліджень (INTAS) та міжнародний фонд Сороса виділяли Ю.М. Колеснику гранти на цільове фінансування наукових праць, а у 1998 році йому присвоєно почесне звання Соросівського професора.

Багатогранну наукову роботу професор Колесник поєднує з плідною суспільною діяльністю. Юрій Михайлович – член Вченої медичної ради Міністерства охорони здоров'я України, член Ради ректорів вищих навчальних закладів Запорізької області, член Президії правління Всеукраїнського товариства патофізіології і міжнародного товариства нейроендокринологів, голова спеціалізованої вченої ради Д 17.600.02 із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальностями «внутрішні хвороби».

Ю.М. Колесник підготував 6 докторів медичних наук і 11 кандидатів медичних наук, його учні нині очолюють кафедри в Запорізькому державному медичному університеті та інших закладах вищої освіти України.

За період керівництва  Ю.М. Колесника в Запорізькому державному медичному університеті втричі збільшився контингент студентів, суттєво поліпшилось фінансове становище, що дозволило зробити капітальні ремонти навчальних корпусів і гуртожитків, створити зручні і комфортні умови для роботи викладачів, навчання і проживання студентів, закупити новітнє обладнання для проведення експериментальних досліджень у галузі медицини та фармації, створити сучасні Міжкафедральний та спеціалізовані тренінгові центри, а також науковий лабораторний центр з віварієм, аналогів якому немає в Україні. За технічним обладнанням Запорізький державний медичний університет є лідером серед усіх медичних закладів вищої освіти України.

Університет здобув і міжнародне визнання: у Запорізькому державному медичному університеті навчаються близько 3000 студентів з 42 країн світу.   Запорізький державний медичний університет прийнятий до Великої Хартії університетів, а також до чотирьох Європейських і світових освітніх організацій, виконує ряд міжнародних проектів «Темпус», «Еразмус+» та «Горизонт 2020».

З ініціативи ректора, професора Ю.М. Колесника і під його керівництвом у Запорізькому державному медичному університеті:

- відкрито нові спеціальності: "Лабораторна діагностика", "Технології парфумерно-косметичних засобів", "Стоматологія", «Фізична терапія. Ерготерапія»;

- запроваджено англомовну форму навчання іноземних студентів;

- у 2008 р. відкрито власну Університетську клініку в якій з 2013 року працює унікальний Діагностичний центр «Здоров′я»;

- з 2009 р. включено в структуру медичний коледж;

- відкрито спецради із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальностями: "фармацевтична хімія та фармакогнозія",   "технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація", "нормальна анатомія","патологічна анатомія".

Протягом останніх років Запорізький державний медичний університет  – в п’ятірці найкращих вищих медичних навчальних закладів країни за усіма параметрами: якісним складом викладачів (понад 82% викладачів – професори і доценти), розвиненою матеріально-технічною базою, інфраструктурою наукових лабораторій і комп’ютерних класів, дистанційним навчанням і телемедициною.

У 1998 році Президія академії медичних наук України присудила професору Колеснику Ю.М. академічну премію з теоретичної медицини за цикл наукових праць, присвячений вивченню центральних механізмів розвитку цукрового діабету і артеріальної гіпертензії і розробці способів їх медикаментозної і не медикаментозної корекції.

Під умілим керівництвом Колесника Ю.М. університетську клініка ЗДМУ перетворено на сучасний заклад медицини світового рівня.

У  2008 році Колеснику Юрію Михайловичу присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». За багаторічну наукову діяльність в галузі охорони здоров’я Колесник Ю.М. був нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, неодноразово нагороджувався Почесною грамотою МОЗ України,  Почесною грамотою виконавчого комітету Запорізької міської ради. У 2013 році нагороджений медаллю «За розвиток Запорізького краю», в 2018 році нагороджений орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІ ступеня, медаллю «За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя».

У 2019 році Указом Президента України професору Колеснику Ю.М. присуджено Державну премію  України в галузі науки і техніки за роботу «Наукова розробка та впровадження персоніфікованого підходу до діагностики, лікування та профілактики імунозалежних захворювань».

 

Керуючий справами
виконкому ради                                                                              Р.А.Омельянович