Про припинення розгляду звернень гр. Скакун І.М.

Розпорядження міського голови №179р від 18.08.2020. Дата оприлюднення 19.08.2020

Протягом 2020 року до виконавчого комітету Запорізької міської ради, служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради надійшло 4 звернення від гр.Скакун Ірини Миколаївни, яка вказує адресу проживання: м.Запоріжжя, вул.Патріотична, буд.82, кв.28, з питання організації зустрічі з гр. Гордієнком Микитою Вадимовичем, 25.05.2002 р.н, можливого порушення його прав тощо.

Гордієнко Микита Вадимович, 25.05.2002 р.н., з 18.09.2008 перебував на первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в службі (управлінні) у справах дітей Запорізької міської ради; 26.05.2020 був знятий з обліку у зв’язку з досягненням повноліття.

Оскільки одинока мати хлопця померла, розпорядженням голови Комунарської районної адміністрації Запорізької міської ради від 13.10.2009 №1414р Гордієнку Микиті Вадимовичу було надано статус дитини-сироти. Близьких родичів у хлопця немає.

Розпорядженням голови Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області від 29.05.2009 №547 Гордієнко М.В. був влаштований під опіку гр.Скакун І.М., яка мешкала за адресою: Запорізька область, м. Вільнянськ, вул. Металістів, буд. 5, кв. 1.

У зв’язку з невиконанням своїх обов’язків та виявленням обставин, які перешкоджали перебуванню дитини під піклуванням, розпорядженням голови Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області від 07.10.2016 №600 Скакун І.М. була звільнена від обов’язків піклувальника відносно неповнолітнього Гордієнка М.В.

Згідно листа служби у справах дітей Вільнянської районної державної адміністрації від 25.07.2018 №03-21/529 з’ясовано, що гр. Скакун І.М. по факту звільнення від обов’язків піклувальника у 2017 році зверталася до Вільнянського районного суду Запорізької області з позовом про незаконне рішення  Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області. Судом було вирішено скасувати, як незаконне,  розпорядження голови Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області від 07.10.2016 №600 «Про звільнення Скакун І.М. від обов’язків піклувальника відносно неповнолітнього Гордієнка М.В.», в задоволені позову щодо повернення дитини – відмовлено.

Рішенням Апеляційного суду Запорізької області від 11.05.2017 (справа №22-ц/778/1967/17) вищезазначене рішення Вільнянського районного суду Запорізької області було скасоване. Рішення Апеляційного суду Запорізької області набуло законної сили 11.05.2017 і оскаржене не було.

Після припинення піклування з 23.09.2016 Гордієнко М.В. перебував в КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради, з якого 24.01.2017 був переведений до КЗ «Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради. А потім, відповідно до розпорядження голови Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області від 25.03.2019 №55, неповнолітній Гордієнко М.В. був влаштований на виховання в родину мешканців Запорізької області, де наразі і перебуває.

Відповідно до положень чинного законодавства служба у справах дітей, на первинному обліку якої перебувають діти-сироти та діти, які залишились без батьківського піклування, постійно здійснює контроль щодо забезпечення їх прав та інтересів.  Встановлено, що в родині батьків-вихователів порушень прав дитини не виявлено.

На даний час Гордієнко М.В. -  повнолітній громадянин України, має повну цивільну дієздатність і сам вирішує, з ким він бажає спілкуватись. Під час  спілкування спеціалістів з Гордієнком М.В. встановлено, що він  не надає згоду на передачу своїх персональних даних третім особам. Ні зустрічатись, ні говорити по телефону зі своїм колишнім опікуном Гордієнко М.В. не бажає.

Враховуючи вищевикладене, служба у справах дітей не має законних підстав у задоволенні вимог, викладених у зверненні гр.Скакун І.М. щодо організації спілкування з  Гордієнком М.В. проти його волі та бажання.

Отже, оскільки звернення гр. Скакун Ірини Миколаївни неодноразово перебували на розгляді, за результатами їй надавались вичерпні, обґрунтовані відповіді та роз’яснення в межах повноважень з посиланнями на норми чинного законодавства та одночасними роз’ясненнями про право заявника на звернення за захистом своїх порушених/оспорюваних прав до суду,  на підставі ч. 2 ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»:

1. Припинити розгляд звернень гр. Скакун Ірини Миколаївни з вищезазначених питань.

2. Відділу по роботі зі зверненнями громадян виконавчого комітету міської ради повідомити гр. Скакун Ірину Миколаївну про припинення розгляду її звернень.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на керуючого справами виконавчого комітету міської ради Омельяновича Р.А

 

Міський голова                                       В.В.Буряк