Про розгляд звіту про роботу інспекторів з паркування департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради за 6 місяців роботи

від 15.09.2020. Дата оприлюднення 15.09.2020

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

Взяти до відома звіт про роботу інспекторів з паркування департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради за 6 місяців роботи (додається).

 

Міський голова                                      В.В. Буряк


Звіт

про роботу інспекторів з паркування
департаменту правового забезпечення
Запорізької міської ради за 6 місяців роботи

27.09.2018 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Трохи більше ніж через рік, 27.11.2019 Запорізька міська рада прийняла рішення про збільшення чисельності виконавчих органів міської ради, а саме департаменту правового забезпечення, фактично надавши дозвіл на організацію діяльності інспекторів з паркування в нашому місті.

На відміну від інших міст, де процес запровадження  інспекторів з паркування займав щонайменше півроку, а той  більше, департаменту вдалося протягом 3 місяців виконати основні роботи для матеріального, технічного та кадрового забезпечення діяльності інспекторів з паркування.

І вже 3 березня троє інспекторів з паркування вийшли на своє перше чергування з інформаційною метою, а з 10 березня почали свою роботу  належним чином.

Спочатку діяльність інспекторів з паркування викликала бурхливу реакцію суспільства, як пішоходів так  і водіїв. Щодня надходили десятки дзвінків незадоволених водіїв, які отримали штраф за стоянку або зупинку в забороненому місці.

Нажаль, перші місяці роботи інспекторів з паркування припали на майже катастрофічний період запровадження тотального карантину.

Були закриті ринки, торгівельні центри, зупинилась підприємницька діяльність, що об’єктивно значно зменшило кількість автівок на вулицях міста. Потім інспектори залучалися до роботи  у складі мобільних груп з перевірки дотримання карантинних заходів.

Але навіть за таких умов, інспектори все одно виконували свої основні обов’язки, та сумлінно і цілеспрямовано перевіряли дотримання Правил дорожнього руху в місті, притягаючи порушників до відповідальності.

Так, у березні було винесено 443 повідомлення та постанови, до бюджету надійшло 107 тисяч гривень, у квітні 603 повідомлення та постанови, надійшло 162 тисячі гривень, у травні  - 601 повідомлення та постанова, надійшло 156 тисяч гривень, у червні – 737 повідомлення та постанови, надійшло 182 тисячі гривень, у липні – 1107 повідомлень та постанови, надійшло 200 тисяч гривень, у серпні – 1080 повідомлень та постанови, надійшло 115 тисяч гривень.

Загалом, за півроку роботи інспекторами з паркування було винесено 5045 повідомлень та постанов, на загальну суму 2 292195 гривень. Переважна більшість порушників сплачують штраф в добровільному порядку, оскільки законодавцем передбачена 50% знижка на оплату штрафу протягом 10 днів з дня винесення повідомлення або постанови і більше 80% порушників користуються нею та сплачують штраф саме в добровільному порядку, що є одним з найкращих покажчиків по країні.

З винесених повідомлень та постанов більше 3800 було винесено за порушення, які дійсно загрожують безпеці руху та створюють реальну небезпеку для водіїв або пішоходів, це паркування на зупинках громадського транспорту, пішохідних переходах, виїздах з прилеглої території та на перехрестях. І лише трохи більше 1000 за порушення як то: зупинка в зоні дії знаку заборони на зупинку, на тротуарі, коли для проходу пішоходів залишається менше 2 метрів тощо. Тобто, 70 відсотків зафіксованих порушень, це ті, які реально несуть небезпеку, і лише 30 відсотків це ті, які просто створюють незручності.

Надходження від сплати штрафів станом на 10.09.2020 року  вже перевищили один мільйон гривень  та становить 1 085195 гривень.

За 6 місяців роботи інспекторів з паркування сума надходжень сплачених штрафів до бюджету, перевищила витрати на запровадження діяльності інспекторів, зокрема витрати на закупівлю форми, обладнання, техніки тощо та витрати на заробітну плату.

Тобто, служба інспекторів з паркування не була і не буде тягарем для бюджету міста.

Штатним розписом передбачено 6 посад інспекторів з паркування, посада юриста та 2 посади діловодів (це ті, хто забезпечує діяльність інспекторів). Ця кількість є достатньою для першого етапу роботи інспекторів, але ніяк не відповідає вимогам міста. Так, на сьогоднішній день департамент позбавлений можливості реагувати на скарги громадян щодо порушення правил паркування, немає можливості організувати постійне чергування тощо.

Місто Запоріжжя є обласним центром з найменшою кількістю інспекторів з паркування, з усіх міст, де вони працюють. Наприклад у Львові  працює 19 інспекторів (по штату 39), у Харкові - 33 інспектора (по штату 40), в Одесі  - 21 інспектор (по штату 30),  інспекція міста Дніпро перевищує 70 осіб, а в м. Київ зараз працює понад 50 (планується близько 300 інспекторів).

Постанови на тих власників, які не сплачують штраф, направляються до державної виконавчої служби. Так, було направлено понад 150 постанов на примусове виконання. За червень-липень в примусовому порядку (у подвійному розмірі) вже було виконано 15 постанов. Враховуючи завантаженість державних виконавців та бюрократичну тяганину з документами, це є досить непоганим результатом. По іншим боржникам накладається арешт на автомобілі та вони оголошуються  у розшук.

До департаменту було пред’явлено 10 судових позовів щодо скасування штрафів. По3 з них судами відмовлено у задоволені позовних вимог. По іншим ще тривають судові розгляди.

Зараз вже можливо наочно переконатися в ефективності від діяльності інспекторів з паркування. В тих місцях, які постійно перевіряються інспекторами значно зменшилась кількість автомобілів, які стоять на зупинках громадського транспорту, пішохідних переходах, перехрестях. Це проспект Металургів, район площі Фестивальна, район Критого ринку, вул. Іванова тощо. Порушення ще мають місце бути, але їх кількість та зухвалість порушень зменшилася.

Інспектори з паркування намагаються реагувати на скарги громадян, але об’єктивні причини (мала чисельність інспекторів, відсутність мобільності у пересуванні, значні розміри міста тощо) не дають змоги належним чином та в повному обсязі реагувати на такі звернення.

Окрім роботи щодо перевірки дотримання Правил дорожнього руху, інспекторами з паркування фіксуються недоліки в організації дорожньої інфраструктури (відсутність дорожніх знаків, розмітки тощо), та інформація про це передається у відповідні структурні підрозділи міської ради. Також інспекторами надаються пропозиції щодо організації та впорядкування місць масового паркування, з метою поліпшення дорожнього руху та зменшенню кількості порушень.

Таким чином, діяльність інспекторів з паркування є вкрай необхідною і корисною для міста та суспільства.

Подальший розвиток діяльності інспекторів з паркування дасть можливість запровадити інші корисні для міста проекти, зокрема можливість проведення примусової евакуації автомобілів порушників. Як свідчить досвід, саме евакуація автомобілів є ефективним важелем впливу на порушників, який переконливо впливає на зменшення хаотичного паркування у найбільш проблемних містах.

Інших шляхом розвитку є запровадження системи платного паркування в місті, як це й передбачено законодавством. Впровадження такої системи дозволить акумулювати додаткові кошти для розвитку дорожньої інфраструктури, нанесення дорожньої розмітки, встановлення знаків, облаштування нових пакувальних майданчиків тощо.

З метою реалізації зазначених планів, департаментом будуть підготовлені відповідні пропозиції та надані на розгляд виконавчому комітету та  депутатському корпусу. 

 

Директор департаменту                                          В.М. Зломинога