Про початок опалювального періоду 2020-2021 років у м. Запоріжжя

від 28.10.2020. Дата оприлюднення 28.10.2020

Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги», враховуючи тривалі перехідні умови від теплого до холодного періоду року та значні коливання температури зовнішнього повітря протягом доби, з метою забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов проживання та перебування у приміщеннях, враховуючи особливості технологічного циклу роботи теплових мереж міста та окремих зон теплозабезпечення, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Концерну «Міські теплові мережі», керуючим компаніям, підприємствам та організаціям м. Запоріжжя, здійснюючим теплопостачання, ОСББ, ЖБК, іншим управителям та співвласникам багатоквартирних будинків розпочати опалювальний період з 02 листопада 2020 року.

2. Концерну «Міські теплові мережі» розробити «Зведений план - порядок запуску опалення».

3. Концерну «Міські теплові мережі», керуючим компаніям, підприємствам та організаціям м. Запоріжжя, здійснюючим теплопостачання, ОСББ, ЖБК, іншим управителям та співвласникам багатоквартирних будинків організувати підготовчі роботи у відповідності до «Зведеного плану – порядку запуску опалення» та пуск мережного обладнання для встановлення гідравлічного режиму роботи теплових мереж.

4. Головам районних адміністрацій Запорізької міської ради, департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради, департаменту  освіти і  науки Запорізької міської ради, департаменту спорту, сім’ї та молоді Запорізької міської ради, департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради, департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, керуючим компаніям, ОСББ, ЖБК, іншим управителям та співвласникам багатоквартирних будинків м. Запоріжжя вжити необхідних заходів та забезпечити присутність відповідальних осіб і технічного персоналу для прийому теплоносія під час запуску внутрішньобудинкових систем опалення приміщень установ, організацій та житлових будинків.

5. Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради з урахуванням специфіки дошкільних закладів, пологових будинків, лікарень та з огляду на фактичну температуру у приміщеннях, у разі необхідності, розпочати опалювальний період раніше дати, зазначеної у п.1. Для цього необхідно звернутися до теплопостачальної організації, а теплопостачальній організації забезпечити теплопостачання за умови наявності технічної можливості.

6. Керуючим компаніям, підприємствам та організаціям, ОСББ, ЖБК, іншим управителям та співвласникам багатоквартирних будинків м. Запоріжжя, внутрішньобудинкові мережі теплоспоживання яких приєднані до теплових мереж Концерну «Міські теплові мережі»:

6.1. Надавати фахівцям Концерну «Міські теплові мережі» доступ у підвали житлових будинків для зняття показів приладів комерційного обліку теплової енергії щомісячно, упродовж опалювального періоду, з дотриманням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

6.2. Надати Концерну «Міські теплові мережі» переліки будинків, які не обладнані приладами комерційного обліку теплової енергії, із зазначенням дати фактичного запуску теплопостачання до 25.11.2020.

7. Контроль  за  виконанням  даного  рішення  покласти  на  заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Гординського В.Г.

 

Міський голова                                                                                В.В.Буряк


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про початок опалювального періоду 2020-2021 років у м. Запоріжжя»

 

На підставі Закону України «Про житлово-комунальні послуги», пункту 5 Правил надання послуг з централізованого опалення, поставки холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630 (зі змінами та доповненнями), частини 1 п.8 Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 рішення про початок та закінчення опалювального періоду приймається виконавчими органами відповідних сільських, селищних та міських рад або місцевими державними адміністраціями виходячи з кліматичних умов згідно з будівельними нормами і правилами технічної експлуатації, нормами санітарного законодавства та іншими нормативними документами.

Мікроклімат - метеорологічний режим закритих приміщень (помешкань, лікувальних установ, закладів освіти).

Мікроклімат визначається наступними основними природними компонентами - температурою повітря і навколишніх поверхонь, вологістю і швидкістю руху повітря, а також променистою енергією.

Мікроклімат приміщень різного призначення, незважаючи на захисні конструкції, змінюється у відповідності зі станом зовнішніх атмосферних умов і, отже, схильний до коливань сезонного характеру.

На даний час спостерігаються значні коливання температури зовнішнього повітря протягом доби від +16  +18 °С вдень до +6  +8 °С вночі; мінливість погодних умов третьої декади жовтня та на початку листопада.  Це вливає на погіршення мікроклімату у приміщеннях закладів охорони здоров'я, освітянських закладах, житлових приміщеннях. Датою переходу середньо добової температури повітря через 8 °С восени для м. Запоріжжя, згідно ДСТУ-Н Б В. 1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія» є 24 жовтня.

З метою забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов проживання та перебування у приміщеннях, враховуючи особливості технологічного циклу роботи теплових мереж міста та окремих зон теплозабезпечення, необхідно організувати підготовчі роботи та пуск теплогенеруючого та мережного обладнання для поетапної подачі теплоносія усім споживачам м. Запоріжжя згідно зведеного плану - порядку запуску опалення та прийняти рішення про початок опалювального періоду з 02 листопада 2020 року.

 

Директор департаменту з управління
житлово-комунальним господарством                                        С.Я. Польовий