Про комплексне експертне обстеження безхазяйних об’єктів електроенергетики

від 12.11.2020. Дата оприлюднення 12.11.2020

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з рішенням Запорізької міської ради від 18.12.2019 №15 «Про затвердження Програми розвитку інфраструктури та комплексного благоустрою міста Запоріжжя на 2020-2022 роки» (зі змінами та доповненнями), враховуючи вагоме соціальне значення в безперебійному електропостачанні об’єктів інфраструктури міста, з метою визначення реального технічного стану виявлених об’єктів електроенергетики (електроустановок), по яких не визначено власника та які знаходяться на території міста Запоріжжя, для подальшої передачі в комунальну власність міста з приведенням їх в належний експлуатаційний стан, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Доручити комунальному підприємству електромереж зовнішнього освітлення «Запоріжміськсвітло» виступити замовником послуг з проведення комплексного експертного обстеження об’єктів електроенергетики, по яких не визначено власника, а саме з експертного обстеження силових трансформаторів, включаючи випробування та вимірювання; експертного обстеження розподільних пристроїв РУ-6,10 кВ, включаючи випробування та вимірювання; експертного обстеження розподільних пристроїв РУ-0,4 кВ, включаючи випробування та вимірювання; паспортизації силових трансформаторів; позачергового технічного огляду силових трансформаторів, РУ 6,10 кВ та РУ 0,4 кВ, а також обстеження будівель трансформаторних підстанцій.

2. Витрати на виконання комплексного експертного обстеження об’єктів електроенергетики здійснити в межах видатків передбачених по Програмі розвитку інфраструктури та комплексного благоустрою міста Запоріжжя на 2020-2022 роки, яка затверджена рішенням Запорізької міської ради від 18.12.2019 №15 (зі змінами та доповненнями) за КПКВКМБ 6090 «Інша діяльність у сфері житлово-комунального господарства», КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», по одержувачу бюджетних коштів – комунальному підприємству електромереж зовнішнього освітлення «Запоріжміськсвітло».

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волобуєва В.О.

 

Міський голова                  В.В.Буряк


Пояснювальна записка
до проєкту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради
«Про комплексне експертне обстеження безхазяйних об’єктів електроенергетики»

Враховуючи інформацію, яка надана публічним акціонерним товариством «Запоріжжяобленерго» (лист від 05.02.2020 №001-16/2107) відносно наявності на територій міста Запоріжжя безхазяйних об’єктів електроенергетики, по яких не визначено власника, наразі опрацьовується питання щодо прийняття у комунальну власність безхазяйних об’єктів електроенергетики, зокрема, 14 (чотирнадцяти) трансформаторних підстанцій. На даний час безхазяйні об’єкти електроенергетики знаходяться в технічно незадовільному стані і ніким не обслуговуються.

Трансформаторні підстанції відносяться до ІІ-ї категорії надійності. Основне призначення трансформаторних підстанцій – забезпечення безперервної та безперебійної подачі електроенергії на об’єкти житлового та комунального призначення І-ІІІ категорії надійності (перерва в роботі дозволяється не більше доби). Так, зокрема, зазначені 14 трансформаторних підстанцій забезпечують подачу електроенергії на 2 школи (ЗНК №13, ЗНВК №111), дошкільне відділення №2 ЗНВК №19, лікарню КСМ, насосну станцію КП «Водоканал», 1788 квартири, 137 приватних домогосподарств, а також інші об’єкти (магазини, СТО, автостоянки, офіси, тощо).

Окрім цього, слід зазначити, що трансформаторні підстанції захищають мережі електропостачання від аварійних випадків – короткого замикання та перенавантаження, що допомагає зберегти побутові прилади мешканців житлових будинків в робочому стані, таким чином зберігаються кошти жителів міста від незапланованих витрат.

Враховуючи вагоме соціальне значення в безперебійному електропостачанні об’єктів інфраструктури міста, з метою визначення реального технічного стану виявлених об’єктів електроенергетики (електроустановок), по яких не визначено власника та які знаходяться на території міста Запоріжжя, для подальшої передачі в комунальну власність міста з приведенням їх в належний експлуатаційний стан, першочергово необхідно здійснити комплексне експертне обстеження об’єктів електроенергетики, а саме експертне обстеження силових трансформаторів, включаючи випробування та вимірювання; експертне обстеження розподільних пристроїв РУ-6,10 кВ, включаючи випробування та вимірювання; експертне обстеження розподільних пристроїв РУ-0,4 кВ, включаючи випробування та вимірювання; паспортизацію силових трансформаторів; позачерговий технічний огляд силових трансформаторів, РУ 6,10 кВ та РУ 0,4 кВ, а також обстеження будівель трансформаторних підстанцій.

Враховуючи вищезазначене, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з рішенням Запорізької міської ради від 18.12.2019 №15 «Про затвердження Програми розвитку інфраструктури та комплексного благоустрою міста Запоріжжя на 2020-2022 роки» (зі змінами та доповненнями), на розгляд виконавчого комітету Запорізької міської ради виноситься проєкт рішення «Про комплексне експертне обстеження безхазяйних об’єктів електроенергетики».

 

Заступник директора департаменту
інфраструктури та благоустрою
Запорізької міської ради                                                 М.Г. Байло