Про скасування рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» та дозволу № 974

від 18.02.2021. Дата оприлюднення 18.02.2021

Керуючись Конституцією України, Цивільним кодексом України, Земельним кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Скасувати рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» та дозвіл № 974.

2. Оприлюднити дане рішення на офіційному сайті Запорізької міської ради.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Волобуєва В.О.

 

Міський голова                                                                             В.В. Буряк


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про скасування рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» та дозволу № 974»

 

Рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» визначено «…надати ОСББ «Еліт-південний» дозвіл на порушення об’єкта благоустрою території загального користування за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій, з метою проведення земляних або монтажних робіт, не пов’язаних з прокладенням, перекладенням, ремонтом інженерних мереж і споруд; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства; ремонту та/або улаштування майданчиків для паркування транспортних засобів, спортивних, дитячих та інших майданчиків; заміни пошкоджених та застарілих конструкцій опор, ліхтарів, освітлювальної арматури, тросів, розтяжок, кабелів, дротів, комунікаційної апаратури; установлення нових, відновлення, ремонту та заміни існуючих малих архітектурних форм…».

На підставі вказаного рішення міськвиконкому ОСББ «Еліт-південний» отриманий дозвіл № 974 та, згідно Дозволу, була здійснена спроба проведення земляних або монтажних робіт, не пов’язаних з прокладенням, перекладенням, ремонтом інженерних мереж і споруд; робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства; ремонту та/або улаштування майданчиків для паркування транспортних засобів, спортивних, дитячих та інших майданчиків; заміни пошкоджених та застарілих конструкцій опор, ліхтарів, освітлювальної арматури, тросів, розтяжок, кабелів, дротів, комунікаційної апаратури; установлення нових, відновлення, ремонту та заміни існуючих малих архітектурних форм.

Після ухвалення вищевказаного рішення та отримання ОСББ «Еліт-південний» дозволу № 974 до Інспекції з благоустрою Запорізької міської ради звернулись голови ОСББ «Новокузнецька-5», ОСББ «Новокузнецька-3», ОСББ «Новокузнецька 5 А» з проханням скасувати вказані вище рішення міськвиконкому та Дозвіл, та врахувати і їх точку зору стосовно благоустрою території, що межує з їх будинками.

Враховуючи вищезазначене, Інспекцією з благоустрою Запорізької міської ради було проведено три наради з головами та мешканцями ОСББ «Новокузнецька-5», ОСББ «Новокузнецька-3», ОСББ «Новокузнецька 5 А», ОСББ «Еліт-південний», з залученням депутатів Запорізької міської ради, які представляють даний район. Також, була здійснена повторна виїзна нарада, на якій переглянуті усі можливі варіанти вирішення конфліктної ситуації для пошуку компромісного рішення щодо участі будинків №№ 3, 5, 5-А, 5-Г по вул. Новокузнецькій в організації благоустрою пустиря між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій.

Таким чином, у зв’язку з тим, що прийняття рішення виконавчим комітетом Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» та отримання ОСББ «Еліт-південний» дозволу № 974 натепер має значний суспільний резонанс, з метою врахування думки мешканців усіх будинків навколо території пустиря між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій, та за результатами нарад, вбачається необхідним скасування вищевказаного рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради та дозволу № 974.

Отже, на теперішній час є обставини, які не були відомі Інспекції з благоустрою Запорізької міської ради на момент підготовки проєкту рішення «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій», а стали відомі вже під час виконання даного рішення ОСББ «Еліт-південний».

Конституційний Суд України у своєму Рішенні № 7-рп/2009 стосовно права органів місцевого самоврядування скасовувати свої раніше прийняті рішення та вносити до них зміни зробив висновок, що орган місцевого самоврядування має право приймати рішення, вносити до них зміни та/чи скасовувати їх на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На підставі вищевикладеного, наявні підстави для скасування рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 18.12.2020 № 530/15 «Про надання дозволу на порушення об’єкта благоустрою ОСББ «Еліт-південний» за адресою: м. Запоріжжя, пустир між будинками 3 та 5А по вул. Новокузнецькій» та дозволу № 974.

 

Начальник Інспекції з благоустрою
Запорізької міської ради                                                               В.В. Лисенко