Про організацію заходів щодо запобігання виникненню та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду й пропуском льодоходу, повені та паводків на території м. Запоріжжя, органами управління та силами цивільного захисту

Розпорядження міського голови №43р від 12.03.2021. Дата оприлюднення 17.03.2021

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Кодексом цивільного захисту України, постановою Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 №11 «Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту» (зі змінами), з метою оперативного реагування на виникнення надзвичайних ситуацій (далі – НС), пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду (великі опади у вигляді дощу або снігу, сильні морози, вітер, хуртовина, налипання мокрого снігу, ожеледь та інше), організованого та планового виконання комплексу заходів та робіт з ліквідації наслідків НС природного характеру під час пропуску льодоходу, повені та паводків, координації дій органів управління та сил цивільного захисту (далі – ЦЗ):

1. Керівнику робіт з ліквідації наслідків НС:

1.1. Організувати управління аварійно-рятувальними та іншими невідкладними роботами під час виникнення НС.

1.2. Для безпосередньої організації і координації аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків НС природного характеру, пов’язаних з погіршенням погодних умов, або пропуском льодоходу, повені та паводків створити штаб з ліквідації наслідків НС місцевого рівня (далі – Штаб).

1.3. Забезпечити постійне інформування міського голови про хід виконання заходів з ліквідації наслідків НС.

2. Керівникам виконавчих органів міської ради, територіальних спеціалізованих служб ЦЗ місцевого рівня, підприємств, установ, закладів м. Запоріжжя:

2.1. У разі виникнення НС організувати проведення заходів з надання допомоги постраждалому населенню м. Запоріжжя.

2.2. Провести обстеження територій об’єктів, які постраждали від НС, скласти відповідні акти та підготувати необхідні документи і матеріали відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 №415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету» (зі змінами), а також відповідні документи на використання місцевого матеріального резерву згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 №775 «Про затвердження Порядку створення і використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації  наслідків надзвичайних ситуацій» (зі змінами).

2.3. Забезпечити виконання:

Комплексного плану заходів щодо попередження НС техногенного та природного характеру на території м. Запоріжжя в осінньо-зимовий період;

Плану дій виконавчих органів міської ради, сил та засобів підприємств, установ та закладів м. Запоріжжя щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків;

Єдиної схеми реагування органів управління та сил при загрозі і виникненні НС, що пов’язані з несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду та пропуску льодоходу, повені та паводків на території м. Запоріжжя.

2.4. Створити оперативні групи для безпосереднього керівництва роботами з ліквідації наслідків НС, розробити регламент їх роботи, у разі необхідності – організувати цілодобове чергування відповідальних працівників. Забезпечити безперебійне функціонування систем життєзабезпечення населення міста, в разі необхідності – перехід на автономне живлення електроенергією (лікарні, водозабори, каналізаційно-насосні станції тощо).

3. Департаменту економічного розвитку міської ради в разі необхідності забезпечити підготовку розпорядчих документів щодо фінансування заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків НС.

4. Департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради, департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради:

4.1. Забезпечити координацію дій з підготовки до використання підприємствами снігозбиральної техніки, вулично-дорожньої мережі міста до роботи в зимових умовах, створення запасів зимових видів паливно-мастильних та інших матеріалів.

4.2. Оперативно реагувати та вживати дієвих заходів у разі виникнення аварійних ситуацій на комунальних мережах, вулицях та дорогах.

4.3. Своєчасно інформувати Штаб про стан функціонування об’єктів життєзабезпечення населення у разі виникнення НС.

5. Департаменту охорони здоров’я міської ради вжити заходів щодо:

5.1. Забезпечення безперервної роботи лікувально-профілактичних закладів міста та своєчасного інформування Штабу про випадки надання медичної допомоги постраждалим від наслідків НС.

5.2. Своєчасного забезпечення пунктів обігріву необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

6. Управлінню соціального захисту населення міської ради разом із департаментом охорони здоров’я міської ради здійснювати моніторинг випадків переохолодження, загибелі людей в зимовий період та своєчасно інформувати міського голову.

7. Рекомендувати Запорізькому міськрайонному управлінню Головного управління ДСНС України в Запорізькій області:

7.1. Своєчасно інформувати Штаб про обстановку, що склалася внаслідок виникнення НС, хід та результати проведення аварійних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків НС силами підрозділів Головного управління ДСНС України в Запорізькій області.

7.2. Забезпечити готовність до використання за призначенням важкої інженерної техніки та техніки підвищеної прохідності, пересувних електростанцій.

8. Рекомендувати Запорізькому районному управлінню поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області та Управлінню патрульної поліції в Запорізькій області забезпечити відповідно до повноважень:

8.1. Безпеку дорожнього руху у разі виникнення НС, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду й пропуском льодоходу, повені та паводків.

8.2. Визначення спільно з Комунальним підприємством «Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» місць для відстою великовантажної техніки на автошляхах міського значення в разі погіршення погодних умов осінньо-зимового періоду та своєчасно вводити обмеження руху автомобільного транспорту для попередження виникнення заторів на ділянках доріг державного значення.

8.3. Інформування водіїв великовагового транспорту про введені обмеження по маршруту руху та забезпечити контроль за дотриманням водіями режимів обмеження або припинення руху.

8.4. Своєчасне надання в Штаб пропозицій щодо припинення дорожнього руху на ділянках автомобільних доріг.

8.5. Необхідну кількість патрулів для регулювання руху, охорони громадського порядку й майна громадян у зонах НС.

9. Рекомендувати Запорізьким міським електричним мережам Публічного акціонерного товариства «Запоріжжяобленерго»:

9.1. Створити матеріально-технічний резерв для проведення відновлювальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС.

9.2. Забезпечувати у найкоротші терміни проведення ремонтно-відновлювальних робіт на пошкоджених електричних мережах міста.

9.3. Своєчасно інформувати Штаб про обстановку, що склалася внаслідок НС.

10. Рекомендувати Відокремленому підрозділу «Запорізький міський відділ державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» забезпечити своєчасне інформування Штабу про санітарно-епідемічний стан в місті.

11. Виконавцям, зазначеним в цьому розпорядженні:

11.1. Надавати в межах повноважень інформацію в Штаб через управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради (upns@zp.gov.ua, тел. (061) 787-53-00, факс (061) 787-57-10) у режимах:

повсякденного функціонування для формування цілодобової оперативної довідки з 6.15 до 7.15 год. – щодня;

підвищеної готовності та НС (в разі погіршення погодних умов, пропуску льодоходу, повені та паводків або при виникненні НС згідно з класифікатором НС ДК 019:2010) – негайно та доповідати у подальшому з 06.15 до 07.15 год., об 11.30, о 14.30 та в 17.30 год. – щодня до завершення ліквідації наслідків НС.

11.2. Інформувати управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради про виконання цього розпорядження до 30 березня щороку.

12. Управлінню з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради:

12.1. Забезпечити діяльність Штабу.

12.2. В період погіршення погодних умов, пропуску льодоходу, повені та паводків, що можуть привести до виникнення НС, надавати інформацію до обласного штабу через Департамент з питань цивільного захисту населення обласної державної адміністрації (vczn.oda@ukr.net, depczn_zoda@ukr.net, тел. (061) 787-71-01, факс (061) 233-13-74, 233-43-24) у режимах:

повсякденного функціонування для формування цілодобової оперативної довідки керівництву облдержадміністрації з 06.30 до 07.30 год. – щодня;

підвищеної готовності та НС (в разі погіршення погодних умов, пропуску льодоходу, повені та паводків або при виникненні НС ДК 019:2010) – негайно та доповідати у подальшому з 06.30 до 07.30 год., о 12.00, о 15.00 та о 18.00 год. – щодня до завершення ліквідації наслідків НС.

13. Розпорядження міського голови від 09.02.2015 №31р «Про роботу органів управління та сил цивільного захисту міста із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пропуском льодоходу, повені та паводків на території м. Запоріжжя» зі змінами, внесеними розпорядженнями міського голови від 30.01.2018 №23р та від 16.06.2020 №145р; від 20.11.2017 №393р «Про роботу органів управління та сил цивільного захисту по запобіганню виникнення та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду у м. Запоріжжі» зі змінами, внесеними розпорядження міського голови від 16.06.2020 №145р, вважати такими, що втратили чинність.

14. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на керуючого справами виконкому ради Омельяновича Р.А.

 

Міський голова                                                                        В.В.Буряк