Про організацію ярмарків у місті Запоріжжя

від 22.10.2021. Дата оприлюднення 22.10.2021

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833, розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 516-р «Питання проведення продовольчих ярмарків», Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зав’язків і торгівлі України від 08.07.1996 № 369, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.07.1996 за № 372/1397З, з метою забезпечення мешканців міста Запоріжжя якісними та безпечними продовольчими і непродовольчими товарами, продукцією рослинництва, тваринництва і продуктами їх переробки, іншими продуктами харчування, товарами першої необхідності, виконавчий комітет Запорізької міської ради

ВИРІШИВ:

1. Тимчасові заходи торговельного характеру, які відповідають зазначеним нижче критеріям, вважати «Ярмарком», а саме:

- є торговельними, торговельно-презентаційними заходами, безпосередньо пов’язаними з організацією продажу товарів роздрібної або оптової торгівлі, що проводяться в певному місці;

- мають тимчасовий характер та організовуються в межах чітко визначеного періоду у часі;

- організовуються та проводяться відповідно до вимог даного Рішення.

2. Ярмарки організовуються та проводяться як:

регулярні ярмарки з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, які проводяться з певною періодичністю (далі – регулярні ярмарки);

у вихідні, передсвяткові та святкові дні ярмарки із продажу сільськогосподарської продукції, продуктів її переробки, плодоовочевих товарів, борошна, круп, макаронних виробів тощо (далі – сільськогосподарські ярмарки);

сезонні ярмарки з продажу продовольчих та непродовольчих товарів у певний сезон року (далі – сезонні ярмарки);

тематичні ярмарки з продажу окремих категорій продовольчих та непродовольчих товарів та/або ті, що проводяться у дні державних та місцевих свят або інших урочистих подій (новорічні, різдвяні, шкільні тощо) (далі – тематичні ярмарки).

3. Визначити організатором проведення ярмарків КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя».

4. Департаментом надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради готуються відповідні проєкти рішень виконавчого комітету щодо проведення регулярних, тематичних, сезонних та сільськогосподарських ярмарків на підставі затвердженого графіка, який формується КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя».

5. Пропозиції щодо адресного переліку та дат проведення всіх ярмарків, які планується проводити у м. Запоріжжі, формуються КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» на підставі пропозицій комунальних підприємств Запорізької міської ради, депутатів міської ради, районних адміністрацій Запорізької міської ради, підприємств, установ, організацій, тощо на I півріччя наступного року до 05 грудня поточного року та на II півріччя поточного року – до 05 червня поточного року.

Зазначений графік проведення ярмарків затверджується рішенням виконавчого комітету на I півріччя наступного року до 15 грудня поточного року, на II півріччя поточного року - до 15 червня поточного року.

6. Рекомендувати керівникам підприємств харчової та переробної промисловості брати участь у проведенні ярмарків на території м. Запоріжжя.

7. КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя»:

7.1. Залучати на договірних засадах для проведення ярмарків у якості учасників суб’єктів господарської діяльності, підприємства, установи та організації.

7.2. Проводити розрахунки тарифів для розміщення учасників всіх видів ярмарків, по кожному окремому місцю проведення, готувати проєкти рішень виконавчого комітету про їх затвердження.

7.3. Протягом п'яти робочих днів з дня прийняття даного рішення підготувати проєкт пропозицій щодо проведення регулярних, тематичних, сезонних та сільськогосподарських ярмарків із зазначенням адрес та дат проведення ярмарків.

8. КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» разом з районними адміністраціями Запорізької міської ради:

8.1. Розробити проєкти схем розміщення об'єктів торгівлі (намети, столи, лотки, низькотемпературні лотки-прилавки), передбачивши спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції (овочів і фруктів, м'яса і забитої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо), на регулярних, сезонних, сільськогосподарських і тематичних ярмарках у м. Запоріжжі.

8.2. Погодити розроблені проєкти схем розміщення об'єктів торгівлі на ярмарках у м. Запоріжжі з відповідними органами у встановленому порядку.

8.3. Забезпечити контроль функціонування та розміщення суб’єктами господарювання об’єктів торгівлі (наметів, столів, лотків, низькотемпературних лотків-прилавків) під час проведення регулярних, сільськогосподарських, сезонних і тематичних ярмарків у місті Запоріжжі на предмет відповідності нормативно-правовим актам.

8.4. Забезпечити дотримання законодавства України під час підготовки та проведення регулярних, сезонних, сільськогосподарських і тематичних ярмарків у місті Запоріжжі, в тому числі забезпечити здійснення заходів щодо встановлення біотуалетів, урн, контейнерів для збору побутових відходів, їх належного утримання, своєчасного вивезення сміття, прибирання території та відновлення порушеного благоустрою.

8.5. Опрацьовувати можливості проведення ярмарків у місцях, в яких недостатньо розвинена мережа закладів торгівлі для забезпечення мешканців продовольчими товарами, з урахуванням наявності під'їзних шляхів та опрацювати питання змоги перекриття руху міського транспорту у разі необхідності.

8.6. Залучати до участі в регулярних, сезонних, сільськогосподарських і тематичних ярмарках у місті Запоріжжі, безпосередніх виробників та переробні підприємства з різних регіонів України.

8.7. Забезпечувати інформування населення міста про проведення регулярних, сезонних, сільськогосподарських і тематичних ярмарків у місті Запоріжжі, через засоби масової інформації, розміщення інформації на дошках оголошень у жилих будинках, розташованих біля місць проведення таких ярмарків.

9. Районним адміністраціям Запорізької міської ради:

9.1. Надавати КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» пропозиції щодо адресного переліку та графіку проведення сільськогосподарських ярмарків, адресних переліків сезонних ярмарків із зазначенням строків проведення на I півріччя наступного року до 05 грудня поточного року та на II півріччя поточного року - до 05 червня поточного року.

9.2. Протягом п’яти робочих днів з дня прийняття цього рішення надати до КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» пропозиції щодо адресних переліків регулярних ярмарків та тематичних ярмарків із зазначенням адреси та строків.

10. Просити ГУНП України в Запорізькій області забезпечувати охорону громадського порядку та регулювання руху всіх видів транспорту під час проведення регулярних, тематичних, сільськогосподарських і сезонних ярмарків та запобігати торгівлі у невстановлених місцях біля таких ярмарків у місті Запоріжжі.

11. Просити Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області організувати постійний контроль за якістю продукції рослинного та тваринного походження, яка реалізується під час проведення регулярних, тематичних, сільськогосподарських і сезонних ярмарків у місті Запоріжжі.

12. Просити ПАТ «Запоріжжяобленерго» здійснювати підключення торгових місць на регулярних, тематичних і сезонних ярмарках у місті Запоріжжі до електромереж за спрощеною (тимчасовою) схемою у встановленому порядку на строк проведення регулярних, тематичних і сезонних ярмарків за зверненнями їх організаторів.

13. Встановити, що у випадку зміни містобудівної ситуації, державних будівельних норм, зміни у розташуванні інженерних мереж, що унеможливлює проведення ярмарків у певному місці, до адресних переліків та/або графіків проведення ярмарків у місті Запоріжжі вносяться відповідні зміни у встановленому порядку.

14. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександра КОНСТАНТИНОВА.

 

Секретар міської ради                                                                            Анатолій КУРТЄВ


Пояснювальна записка

до проєкту рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про організацію ярмарків у місті Запоріжжя»

 

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833, розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 516-р «Питання проведення продовольчих ярмарків» підготовлено проєкт рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради «Про організацію ярмарків у місті Запоріжжя».

Прийняття зазначеного проєкту рішення сприятиме насиченню споживчого ринку товарами та продуктами харчування, стримуванню необґрунтованого зростання цін на продовольчі товари, сприятиме громадянам у реалізації залишків плодоовочевої продукції та ягід, вирощених на дачних та присадибних ділянках, стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку плодоовочевої, м’ясної, молочної та іншої сільськогосподарської продукції, залученню до участі в ярмарках виробників та переробні підприємства з різних регіонів України.

Проєктом рішення встановлюється процедура підготовки та організації регулярних, тематичних, сезонних та сільськогосподарських ярмарків, затвердження адресного переліку та графіку проведення ярмарків на території міста Запоріжжя.

 

Директор департаменту надання
адміністративних послуг та розвитку
підприємництва Запорізької міської ради                                                        Наталя МИЛА