У Запоріжжі безробітним нагадали їх права та обов’язки

15.09.2021 12:00

За інформацією Запорізького міського центру зайнятості, права та обов’язки зареєстрованих безробітних визначені статтею 44 Закону України "Про зайнятість населення".

Зареєстровані безробітні мають право на безоплатне одержання від центру зайнятості:

  • послуг з пошуку підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, в тому числі на громадські та інші роботи тимчасового характеру;
  • консультаційних, інформаційних та профорієнтаційних послуг з метою обрання або зміни виду діяльності (професії);
  • інформації про свої права та обов’язки як безробітного;
  • відомостей про себе, які містяться в Єдиній інформаційно-аналітичній системі.

А також безробітні мають право на:

  • матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги;
  • збереження права на виплату допомоги по безробіттю на період участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру (тривалістю до 180 днів, зокрема у разі заміщення тимчасово відсутнього працівника);
  • оскарження, у тому числі до суду, дій або бездіяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, їх посадових осіб, що призвели до порушення прав щодо зайнятості особи.

Зареєстровані безробітні зобов’язані:

  1. самостійно або за сприяння центру зайнятості брати участь у конкурсних доборах роботодавців;
  2. відвідувати центр зайнятості не рідше ніж один раз на тридцять календарних днів (крім періоду дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України);
  3. брати участь у заходах, пов’язаних зі сприянням забезпеченню зайнятості населення;
  4. інформувати центр зайнятості протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації.

Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації/перереєстрації безробітного та призначення/поновлення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного.

У разі не виконання зареєстрованим безробітним своїх обов’язків та зловживання ними з нього може бути стягнена сума виплаченого забезпечення та вартості соціальних послуг відповідно до частини третьої статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Детальну інформацію про послуги служби зайнятості можна отримати за номерами «гарячої лінії» Запорізького міського центру зайнятості: (061) 284-99-87, (061) 284-93-41, (061) 284-90-44.