У Запоріжжі надають соціальні послуги безхатченкам

15.12.2021 15:00

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення Запоріжжя, яка фінансується за кошти бюджету міста, проводяться заходи з соціальної підтримки бездомних громадян.

У Запоріжжі при міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) створені та діють Центр обліку бездомних осіб та Центр реінтеграції бездомних осіб.

Центр обліку бездомних надає соціальну послугу «представництво інтересів». Спеціалісти Центру допомогають в оформлені документів (паспорту), з тимчасовою реєстрацією місця проживання, зі встановленням родинних зв’язків, в оформленні державних видів допомог, направленням на флюорографічне обстеження та інше.

У 2021 році в Центрі взято на облік 150 бездомних осіб, а 615 були проінформовані про діяльність цієї установи та інших закладів соціального захисту населення.

При Центрі обліку бездомних створено патрульну бригаду. Вона здійснює соціальне патрулювання на вулицях міста з метою виявлення бездомних осіб, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, визначення їх потреб та забезпечення надання їм відповідних соціальних послуг. Восени 2021 року, в зв’язку з обмежувальними заходами під час карантину, було проведено 19 рейдів, виявлено 13 осіб. Рейди проводяться один раз на тиждень.

З лютого цього року безхатченки можуть отримати соціальну послугу «нічний притулок» у відділенні нічного перебування Центру реінтеграції бездомних осіб (вул.Радіаторна, 40). Воно розраховано на 25 ліжко-місць, там можна отримати чай, цукор та печиво. У відділенні люди також можуть скористатися кімнатою для прийому їжі, душовою, камерою схову особистих речей, отримати направлення на флюорографічне обстеження, а хто потребує лікування - направляються до медичного закладу.

За час роботи відділення нічного перебування його відвідали 64 особи.

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя бездомним та особам, звільненим з місць позбавлення волі, надається екстрена матеріальна допомога на проживання. Цього року її надано 31 особі на суму 6700 грн. Крім того, три особи отримали продуктові набори. Ще 42 особи - допомогу на оформлення паспорту на загальну суму 16674 грн.

У Запоріжжі в холодну пору року працюють пункти обігріву. Департаментом охорони здоров’я Запорізької міської ради визначені чотири пункти обігріву, які розташовані у закладах охорони здоров’я, що не переведені для надання допомоги хворим на COVID-19:

  • КНП «Міська лікарня №3» (пр. Металургів, 9);
  • КНП «Міська лікарня №4» (вул. Оптимістична, 1);
  • КНП «Міська лікарня №8» (вул. Харчова, 2);
  • КНП «Міська лікарня №10» (бул. Шевченка, 25).

В умовах значного зниження температури в Запоріжжі розгортаються пересувні пункти обігріву для безхатченків.