У концернi "МТМ" розповіли про останні нововведення в платiжках

23.12.2021 12:55

У своїх комунальних рахунках за листопад запоріжці побачили нову графу «Функціонування ГВП» від концерну «Міські теплові мережі». У концерні розповіли, звідки з'явилася нова графа витрат та з чим це пов'язано.

За словами генерального директора концерну «МТМ» Олександра Грека, подібна зміна пов'язана iз застосуванням нової методики розподілу на спожиті комунальні послуги  №315 , яку запровадило Міністерство регіонального розвитку. Тобто вступило в дiю з укладанням нових договоров, а саме з 01.11.2021.

Мова йде о функціонуваннi внутрішньо-будинкової системи ГВП (за наявності циркуляції). Це втрати теплової енергії у трубопроводах та в обладнані внутрішньо-будинкової системи ГВП.

Функціонування системи ГВП залежить від виду подачі теплоносія в будинок,  складає 3-15% від тепла на ГВП та розподіляється пропорційно площі на всі приміщення в будівлі.

Згідно чинного законодавства плата складається :

  • плати за послугу;
  • плати за витрати теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності циркуляції);
  • плати за абонентське обслуговування, визначеної виконавцем, розмір якої не може перевищувати граничного розміру, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Виконавець повинен забезпечувати деталізацію інформації щодо структури плати у рахунках споживачів».

Також вiдбулися змiни у нарахуваннях у малоповерхових будинках, в яких відсутні прилади обліку теплової енергії.

У разі відсутності у будівлі комерційного приладу обліку опалення, нарахування за постачання теплової енергії виконується згідно питомої норми споживання теплової енергії на будівлю. Для житлових будівель питома норма застосовується в залежності від поверховості.

Будинки малої поверховості споживають більше тепла на 1 кв. м, ніж будинки з більшою поверховістю.

На сьогодні в місті Запоріжжі 95% будинків обладнано приладами обліку тепла.

 У «Тепломережах» пояснили, що робити багатоквартирному будинку, якщо у ньому одразу кілька вводів та домоволодінь. Наприклад, буває, що за однією адресою діє і ОСББ, і ЖБК.

Відповідно до чинного законодавства, у разі якщо одна будівля має два та більше вводи відповідної зовнішньої інженерної мережі, які оснащено вузлами комерційного обліку, розподіл здійснюється за сумою усіх вузлів комерційного обліку відповідної комунальної послуги у будівлі. За рішенням співвласників будівлі розподіл здійснюється для кожної окремої частини будівлі з вузлом комерційного обліку відповідної комунальної послуги.

Приклад протоколу рішення співвласників, тобто заяви, розміщено на сайті концерну "МТМ" у розділі "споживачі".

Про питання розподілу тепла між житловими та нежитловими приміщеннями у будинку читайте тут.

- У разі виникнення будь-яких питань у абонентів ми завжди готові на них відповісти. Можна зателефонувати на гарячу лінію 15-00 або за одним з мобільних телефонів, вказаних у нас на сайті. 099-080-15-00, 096-080-15-00. Для прийому дзвінків у нас працює 28 диспетчерів, тому ми завжди на зв'язку, - сказав Олександр Грек.