Запорізьким прийомним батькам допомагають вирішувати проблемні питання виховання підлітків

23.10.2017 13:40

20 жовтня спеціалісти служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради спільно із Запорізькою обласною громадською організацією «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» провели семінар-тренінг «Підвищення педагогічної компетентності прийомних батьків, батьків-вихователів, які виховують дітей старшого віку» для прийомних батьків та батьків-вихователів.

Розпочинаючи семінар, начальник служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша зазначила, що виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, є пріоритетом для міської влади.

- Спеціалісти служби (управління) докладають максимум зусиль для того, щоб зберегти біологічну сім’ю для дитини, або влаштувати дитину, якщо вона залишилась без батьківського піклування, в родину, де вона буде почувати себе максимально комфортно, - підкреслила Наталія Сиворакша.

Також начальник служби (управління) у справах дітей наголосила про зміни в законодавчій базі та нагадала про права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Заступник начальника служби (управління) – начальник відділу з питань сімейних форм виховання Олена Якимчук розповіла про порядок вибуття дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, після завершення перебування у прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, а також нагадала про необхідність медичних оглядів дітей.

Психолог «ОПП «Взаємодія» Марія Гречаник розповіла батькам-вихователям та прийомним батькам про кризу підліткового віку та методи боротьби з нею, попередження негативних проявів у підлітковому середовищі. Крім того, під час семінару обговорювалась тема емоційного вигорання у батьків та методи його запобігання.

Зі слів більшості опікунів, найгострішою проблемою у вихованні підопічних дітей сьогодні є залежність дітей від Інтернету, а саме: соціальних мереж та онлайн-ігор. Спеціалісти зазначили, що для уникнення інтернет-залежності у дітей, потрібно допомогти зробити їх реальне життя яскравішим та активнішим. Саме з цією метою спеціалісти служби (управління) ще раз нагадали про наявність позашкільних закладів освіти, культури та спорту, де підопічні діти абсолютно безкоштовно можуть знайти своє захоплення та розвинути свої здібності і таланти.

Спеціалісти служби вживають усіх необхідних заходів для того, щоб маленькі запорожці, позбавлені батьківського тепла, виховувалися в сімейних формах, а не в інтернатах і закликають небайдужих городян, які бажають взяти на виховання дітей, звертатися в службу у справах дітей міської ради за адресою: вул. Зелінського , 3, кабінет 21 (з понеділка по четвер з 10-00 год. до 17-00 год., перерва з 13-00 год до 14-00 год).